Σε ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε για την Πάρις Χίλτον τον Σεπτέμβριο, με τίτλο «This is Paris», αποκαλύπτεται ένα εφηβικό τραύμα που της προκάλεσε μακροχρόνιους εφιάλτες και αϋπνία. Όταν η πλούσια κληρονόμος και τηλεοπτική σταρ φοιτούσε στο ιδιωτικό οικοτροφείο Provo Canyon, όπως ισχυρίζεται η ίδια για περίπου έναν χρόνο, ως «ανήσυχη έφηβη», υπέστη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση από το προσωπικό, το οποίο τη χτυπούσε, την κρατούσε σε απομόνωση, την παρακολουθούσε όταν έκανε ντους και την ανάγκασε να πάρει άγνωστα χάπια.

Αυτή η εμπειρία της προκάλεσε από διαταραχές ύπνου μέχρι προβλήματα στις σχέσεις της, καθώς έχασε την εμπιστοσύνη της ακόμα και σε συγγενικά πρόσωπα. «Οι εφιάλτες τη στοίχειωναν» λέει σήμερα η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, Αλεξάντρα Ντιν. «Άρχισε να νιώθει ότι αν έκανε κάτι για ό,τι συμβαίνει και σε άλλα παιδιά που πηγαίνουν σε εκείνα τα κακοποιητικά οικοτροφεία, τότε οι εφιάλτες της ίσως να σταματούσαν».

«Άρχισε να νιώθει ότι αν έκανε κάτι για ό,τι συμβαίνει και σε άλλα παιδιά που πηγαίνουν σε εκείνα τα κακοποιητικά οικοτροφεία, τότε οι εφιάλτες της ίσως να σταματούσαν».

Πράγματι, η απόφασή της να μοιραστεί την ιστορία της μέσα από το ντοκιμαντέρ φαίνεται να βοήθησε καταρχήν την ίδια, αφού όπως εξομολογήθηκε μετά τα γυρίσματα «σταμάτησα να έχω εφιάλτες τόσο συχνά».

Γιατί όμως η Χίλτον δεν είχε αναζητήσει νωρίτερα βοήθεια; Όπως εξήγησε η σκηνοθέτιδα στο refinery29.com, «στην αρχή της συζήτησής μας μου είπε ότι δεν μπορούσε να πάει σε ψυχοθεραπευτή γιατί ένιωθε ότι σε εκείνα τα σχολεία την είχαν κακοποιήσει. Η ψυχοθεραπεία ήταν μέρος του μετατραυματικού στρες της. Γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιήσει τα media και νιώθοντας πιο άνετα να αφηγηθεί την ιστορία της με αυτό τον τρόπο, επέλεξε αυτό το μονοπάτι αντί για την ψυχοθεραπεία».

Δεν ήταν όμως η μοναδική δράση που ανέλαβε για να βοηθήσει και άλλα παιδιά να ξεφύγουν από τέτοιες καταστάσεις. Πρόσφατα ένωσε τη φωνή της με εκατοντάδες άλλους πρώην μαθητές από το Provo Canyon και άλλα παρόμοια σχολεία σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Γιούτα, που διοργανώθηκε από τον Breaking Code Silence, έναν οργανισμό που ζητά μεταρρύθμιση στην αποκαλούμενη «βιομηχανία της προβληματικής εφηβείας».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλωτές διακρίνονται να κάνουν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας - για να υποδηλώσουν πώς τα σχολεία σιώπησαν τα θύματά τους - ενώ κρατούν πανό που αναγράφουν συνθήματα, όπως «Τα παιδιά πάνω από τα κέρδη», «Κλείστε το Provo» και φορούν to-shirt με τη λέξη «επιζών».

Δείτε το βίντεο της διαμαρτυρίας:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: EPA/SEBASTIEN NOGIER
 

TAGS