Η Τζέιν Κάμπιον αναμφισβήτητα ανήκει μεταξύ των σπουδαιότερων σκηνοθέτιδων – σεναριογράφων που έγραψαν ιστορία στον χώρο του κινηματογράφου. Και αυτό γιατί, πέραν των σημαντικών έργων που φέρουν την υπογραφή της, ήταν και η μοναδική γυναίκα, μέχρι πρότινος, που είχε βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα. Η δημιουργός, έπειτα απο δώδεκα χρόνια απουσίας απο την μεγάλη οθόνη, με την τελευταία της επιτυχία το ατμοσφαιρικό «Bright Star», επιστρέφει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετία και δηλώνει αισιόδοξη για τις γυναίκες δημιουργούς, αφού παρατηρεί σημαντική πρόοδο.

Στην συνέντευξη τύπου για την ταινία «The Power of the Dog», όπου γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί η ίδια, η Κάμπιον επισήμανε πως «ότι τα κορίτσια πηγαίνουν περίφημα», αναφερόμενη στην πρόσφατη επιτυχία της βραβευμένης με Όσκαρ Κλοέ Ζάο και της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών, Ζουλιά Ντουκουρνό. «Ξέρω όμως πως τα στατιστικά δεν είναι υπέρ των γυναικών. Είναι μεγάλη ήττα ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναικείες φωνές για να περιγράψουν τον κόσμο μας και ποιοι είμαστε. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πατριαρχικοί, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά και αυτό είναι όμορφο και ενδιαφέρον. Έχουμε δει αυτή την έμφυλη ισορροπία στην τηλεόραση όπου οι γυναίκες σκηνοθέτιδες τα πάνε εξαιρετικά.», πρόσθεσε η 67χρόνη, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προόδου στο κοντινό μέλλον.

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πατριαρχικοί, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά και αυτό είναι όμορφο και ενδιαφέρον.

Η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτις Κάμπιον, υποστήριξε πως το κίνημα #MeToo, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2017, έχει πολύ μεγάλη δυναμική και μπορεί να φέρει την ανατροπή, που για χρόνια οι γυναίκες αγωνίζονται. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως από την ώρα που ξέσπασε το κίνημα #MeToo, αισθάνομαι την αλλαγή στον αέρα», δήλωσε. «Νιώθω πως ήταν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή το τέλος του Απαρτχάιντ για εμάς τις γυναίκες».

Νιώθω πως ήταν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή το τέλος του Απαρτχάιντ για εμάς τις γυναίκες.

 

Η ταινία «The Power of the Dog» έχει σκοπό να ξεσκεπάσει την τοξική αρρενωπότητα, αφού διαδραματίζει τη ζωή ενός βάναυσου ιδιοκτήτη ράντσου (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), που ξεσπά τον τεράστιο θυμό του στη σύζυγο του (Κίρστεν Ντανστ) και στον γιό (Κόντι Σμιτ-Μακφί) του αδελφού του (Τζέσι Πλίμονς). «Πρέπει να καταλάβετε γιατί αυτοί οι κατεστραμμένοι άνθρωποι προκαλούν ζημιά στους άλλους και στον εαυτό τους. Είτε πρόκειται για παγκόσμιους ηγέτες στη σκηνή - ισχυροί άνδρες στην πολιτική που ανέβηκαν ξανά τον τελευταίο καιρό - είτε είναι στη δική σας ζωή ή κουλτούρα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αμφισβητηθεί, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό. Δεν αρκεί απλώς να διώξεις το τέρας και να κλειδώσεις την πόρτα γιατί με τον τρόπο αυτό πάντα θα συμβαίνει ξανά και ξανά», δήλωσε ο πρωταγωνιστής Κάμπερμπατς. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Φωτογραφίες: Splash News

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS