ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το BBC εκβίαζε τη Νταϊάνα για τρεις μήνες πριν την πολύκροτη συνέντευξη που της άλλαξε τη ζωή

Τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τις φήμες ότι η Λαίδη Ντι έδωσε τη συνέντευξη του 1995 παρά τη θέληση της.

Το BBC εκβίαζε τη Νταϊάνα για τρεις μήνες πριν την πολύκροτη συνέντευξη που της άλλαξε τη ζωή

Με το νέο κύκλο της σειράς The Crown του Netflix να έχει κάνει μόλις πρεμιέρα στις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά και την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου που φέρνει στο φως καινούργια στοιχεία σχετικά με τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η Λαίδη Ντι είναι, 23 χρονία μετά τον πρόωρο θανατό της, και πάλι στην επικαιρότητα.

Και ενώ οι φήμες που υποστηρίζουν ότι ο Κάρολος της Αγγλίας είναι «έξαλλος» με τους παραγωγούς της διάσημης σειράς για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τον γάμο του με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα, η οικογένεια της Νταϊάνα υποστηίζει ότι η πιο αγαπημένη «γαλαζοαίματη» που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη εκβιάστηκε και παγιδεύτηκε προκειμένου να δώσει, το 1995, την ιστορική συνέντευξη στο BBC, μία συνέντευξη που της άλλαξε τη ζωή.

25 χρόνια πριν, λοιπόν, η σχέση της Νταϊάνας και του Καρόλου είχε τελειώσει οριστικά. Εκείνος παρέμενε βαθιά ερωτευμένος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και εκείνη είχε αρχίσει ήδη να συνάπτει ερωτικούς δεσμούς με άλλους άντρες, μη μπορώντας να διαχειριστεί τον πόνο που της προκαλούσε για χρόνια η αδιαφορία του συζύγου της. Ήταν τότε που η εκπομπή Panorama του BBC πρόβαλε μία αποκλειστική συνέντευξη της πριγίπισσας στην οποία η Ντι έκανε τρομερές αποκαλύψεις σχετικά με τη ζωή της στο παλάτι, τις απιστίες του άντρα της και το πιο σκληρό πρόσωπο της βρετανικής μοναρχίας. Η τηλεθέασης χτύπησε κόκκινο, το ίδιο και το ενδιαφέρουν της κοινής γνώμης με το θέμα να γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλες της αγγλικές εφημερίδες το επόμενο πρωί. Το διαζύγιο ήταν βασικό θέμα συζήτησης σε καφετέριες και παμπ, ενώ η Ελισάβετ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αιφνιδιάστηκε με τέτοιον τρόπο. Σε εκείνη τη συνέντευξη η Νταϊάνα είχε πει και την χαρακτηριστική πια ατάκα της: «Ημασταν τρεις σε αυτό τον γάμο. Υπήρχε συνωστισμός».

Tώρα ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Diana: The Truth Behind the Interview» προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο κανάλι CHANNEL 4, κάνοντας λόγος για φρικτό εκβιασμό της πριγκίπισσας από τον δημοσιογράφο του BBC, Μάρτιν Μπασίρ, ο οποίος φαίνεται να παγίδευσε την πριγκίπισσα μέσω πλαστών εγγράφων και στοιχείων για να του παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη.

Αυτή την εκδοχή στηρίζει και o 56χρονος κόμης Τσαρλς Σπένσερ, ο μικρότερος αδελφός της Νταϊάνας, ο οποίος μέσω των αναρτήσεών στο Twitter αλλά και μιας επιστολής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Daily Mail» κατηγόρησε το BBC για κιτρινισμό, απαιτώντας την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας προκειμένου να έρθουν στο φως οι αντιδεοντολογικές πρακτικές και τα μέσα που απεργάζεται το δίκτυο. Η δημόσια συγγνώμη του γενικού διευθυντή του BBC, Τιμ Ντέιβι, που διατυπώθηκε λίγες ημέρες μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ήταν μεν καλοδεχούμενη, αλλά έμοιαζε πολύ λίγη και ενοχλητικά καθυστερημένη.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης προτού η Νταϊάνα αποφασίσει να μιλήσει στον Μπασίρ και στην κάμερα του BBC. O τρομερά φιλόδοξος δημοσιογράφος είχε ξεκινήσει την προσέγγιση του αρκετούς μήνες πριν, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1995, επικοινονώντας αρχικά με τον αδελφό της Νταϊάνα, τον οποίο προσπάθησε να πείσει ότι η Ντι κινδύνευε από τη βασιλική οικογένεια αν δεν έβγαινε να μιλήσει. Σε εκείνη την πρώτη τους συνάντηση ο Μπασίρ ενημέρωσε τον αδελφό της Νταϊάνας πως κάθε κίνηση της αδελφής του παρακολουθούνταν από ανθρώπους του Καρόλου. Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του παρουσίασε τραπεζικές αποδείξεις, δηλαδή τις πληρωμές τους για τις υπηρεσίες που παρείχαν στον πρίγκιπα της Ουαλίας. Η Νταϊάνα έπρεπε επειγόντως να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο Μπασίρ ήταν τόσο πειστικός ώστε λίγες εβδομάδες αργότερα οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη συνάντησή τους σε διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου. Αυτή τη φορά παρούσα ήταν και η Νταϊάνα. Τα τραπεζικά έγγραφα εμπλουτίστηκαν και από άλλες πληροφορίες που μετέφερε ο Μπασίρ, ο οποίος πάσχιζε να αποδείξει ότι είχε εκ των έσω πληροφόρηση από το παλάτι. Της είπε ότι κάθε κίνησή της περνούσε από κόσκινο. Η τηλεφωνική γραμμή της στο Παλάτι του Κένσινγκτον ήταν παγιδευμένη, το ίδιο και το αυτοκίνητό της. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα ήταν καλό να μην εμπιστεύεται κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της.

Ο Σπένσερ, που από την πρώτη επαφή του με τον Μπασίρ κατέγραφε σε σημειώσεις καθετί που εκείνος ισχυριζόταν, υποστηρίζει σήμερα ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε καταλάβει πως ο δημοσιογράφος υπέπιπτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Αλλαζε τις ιστορίες, ξεχνούσε πράγματα που είχε πει, επινοούσε συνέχεια νέα περιστατικά. Συμβούλεψε μάλιστα την αδελφή του να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τη συνέντευξη. Δεν του φαινόταν πια καλή ιδέα. Όμως η Νταϊάνα έπαιζε πια υπνωτισμένη στο παιχνίδι του δημοσιογράφου. Από τη μία υπήρχαν οι αποδείξεις των τραπεζικών συναλλαγών, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός της χρηματίζονταν για να την παρακολουθούν. Από την άλλη ήταν οι περιγραφές του Μπασίρ. Είχε υπονοήσει ότι ο Κάρολος συνευρισκόταν σεξουαλικά με τη νταντά των γιων του Γουίλιαμ και του Χάρι, ότι η βασίλισσα έπασχε από σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, αλλά και ότι ο πρίγκιπας Αντριου νοσούσε από AIDS και λάμβανε θεραπεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Τρεις μήνες και αρκετές συναντήσεις αργότερα η Νταϊάνα είχε υποκαταστήσει την ασφάλεια που δεν έβρισκε πια ούτε στο ίδιο της το σπίτι με εκείνη στο πρόσωπο του Μπασίρ.

Η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε υπό άκρα μυστικότητα. Ακόμα και ο τότε επικεφαλής του βρετανικού δικτύου είχε πλήρη μεσάνυχτα. Οι παραγωγοί του «Panorama» δεν μπορούσαν να το διακινδυνεύσουν, αφού η σύζυγός του ήταν -και παραμένει μέχρι σήμερα- κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Ελισάβετ. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, απαυδισμένη από όσα είχε ζήσει, αλλά και φορτισμένη από όσα είχε καταμαρτυρήσει ο Μπασίρ, αποφάσισε να μιλήσει για όλα: για την εξωσυζυγική σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ και τον «συνωστισμό» στον γάμο της, για την επιλόχειο κατάθλιψη και τη βουλιμία, για τον εξωσυζυγικό δεσμό της με τον αξιωματικό του βρετανικού Στρατού Τζέιμς Χιούιτ. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας παραδεχόταν πως η ίδια συνιστούσε έναν απροσπέλαστο σκόπελο για τη μοναρχία. «Ημουν η εν διαστάσει σύζυγος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Ημουν το πρόβλημα. Τελεία. Δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά. Δεν ήξεραν τι να με κάνουν».

Η απήχηση και η αναπαραγωγή της συνέντευξης ήταν τρομακτικές. Μέσα σε λίγες ημέρες, με απόφαση της βασίλισσας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαζυγίου του Καρόλου και της Νταϊάνας. Η Νταϊάνα δεν θα ήταν πια ποτέ ο ίδιος άνθρωπος. Η Ρόζα Μόνκτον, επιστήθια φίλη της λαίδης Σπένσερ, λέει ότι μέχρι τον θάνατό της, τον Αύγουστο του 1997, ζούσε σε έναν λαβύρινθο θεωριών συνωμοσίας ανήμπορη να βρει την έξοδο.

H ιστορική συνέντευξη της Nταϊάνα στο BBC:

Κεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Θεοφανία Παπαθωμά: "Δεν είναι αφρικανική σκόνη! Μας σκοτώνουν! "

Kάποιοι αμφισβητούν το φαινόμενο αφρικανικής σκόνης, ανάμεσά τους και η Θεοφανία Παπαθωμά.

24 Απρ 2024

Ρουάντα: Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Ο Ρίσι Σούνακ ήταν ξεκάθαρος:"Τα αεροπλάνα θα απογειωθούν ότι και να γίνει"

Περισσότερα από

News

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Ο πρίγκιπας Λούις έγινε 6 ετών -η τρυφερή φωτογραφία

Το τρομερό παιδί της βασιλικής οικογένειας που κάνει όλους να χαμογελούν είχε μόλις τα γενέθλια του και η Κέιτ ανάρτησε τη φωτογραφία που όλοι περίμεναν.

24 Απρ 2024

Σία Κοσιώνη: Οικογενειακή εξόρμηση στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, πίσω στην οικογένειά του, έπειτα από πολύμηνη απουσία στην Αμερική.

24 Απρ 2024

H Ολγα Κεφαλογιάννη στην εκδήλωση "Women Who Dare": "Η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή συνεχίζεται"

Σε 400.000 ανέρχονται οι γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν υποστεί βία, εκτιμάται σε έρευνα της MRB.

24 Απρ 2024

Σελίν Ντιόν: "Πρέπει να σταματήσω να αμφισβητώ τον εαυτό μoυ"

Για τη νέα της πραγματικότητα και τα όνειρα της μίλησε η μεγάλη ντίβα του πενταγράμμου, Σελίν Ντιόν.

23 Απρ 2024

Διαζύγιο Νικόλαου - Τατιάνα Μπλάτνικ: Αυτή είναι η αιτία χωρισμού τους

Το μυστηριώδες τρίτο πρόσωπο που προκάλεσε αναταράξεις στον γάμο τους.

23 Απρ 2024

To Φεστιβάλ Κλασικού Κινηματογράφου TCM τίμησε την Τζόντι Φόστερ

Άφησε για πάντα το σημάδι της όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά κυριολεκτικά, στο TCL Chinese Theatre στη Hollywood Boulevard.

23 Απρ 2024

"Ξεχωριστά" έκανε τα φετινά γενέθλια της Εύα Μέντες ο Ράιαν Γκόσλινγκ

H Εύα Μέντες έγινε 50 ετών και ο Γκόσλινγκ της έλεγε διαρκώς πόσο όμορφη είναι.