ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την Έλλη Στάη»

Τα highlights δυο των μεγάλων συνεντεύξεων - εξομολογήσεων που έδωσε η δημοσιογράφος με αφορμή τη μεγάλη της επιστροφή στην ελληνική τηλεόραση.

«Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την Έλλη Στάη»

Με δυο μεγάλες συνεντεύξεις – εξομολογήσεις στον κυριακάτικο Τύπο ("Πρώτο θέμα" και "Έθνος TV"), που περιλαμβάνουν αποκαλύψεις γύρω από την πολυετή επαγγελματική της πορεία, τις απόψεις και τις θέσεις της για από πολλά και διαφορετικά ζητήματα και βεβαίως την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του OPEN με την ίδια στην παρουσίαση του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων στις 19.00, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, η Ελλη Στάη, «προλογίζει» τη μεγάλη της επιστροφή στην ελληνική τηλεόραση.

Η "σιδηρά κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας" Ελλη Στάη μιλά για τη δομή και τη φιλοσοφία του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του νέου σταθμού που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο κεντρικό παίκτη στο μιντιακό τοπίο, για η χρονική συγκυρία που αυτό ξεκινά, ενώ προχωρά και σε ορισμένους εκ βαθέων απολογισμούς: «Κάποτε είχαν γράψει για εμένα ότι είμαι μια γυναίκα “που όλοι λατρεύουν να μισούν”. Ισως τώρα πια, καθώς μεγαλώνω, αυτές οι εντυπώσεις απαλύνονται. Μήπως συμβαίνει αυτό επειδή δεν έχω το αγέρωχον της νεότητας και έχω μόνο το αγέρωχον της Έλλης;», αναφέρει σε μια από τις πιο ανθρώπινες στιγμές της συνέντευξης στο «Πρώτο Θέμα». Εκεί όπου αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι ποιό πολιτικό πρόσωπο και γιατί είχε.. "αντίρρηση" στη συνέχεια της συνεργασίας της με τον Alpha.

«Η δημόσια τηλεόραση έχει τη θηλειά της εκάστοτε εξουσίας στο λαιμό», λέει επίσης σε μια άλλη ενδιαφέρουσα στιγμή της συνέντευξής της στο Έθνος TV ερωτηθείσα για το «κεφάλαιο ΕΡΤ». Αλήθεια στην καριέρα της έχει πει πιο πολλά «όχι» ή «ναι»; Και τι από τα δυο κοστίζει πιο πολύ;

Ορισμένα από τα highlights των δυο συνεντεύξεων

Συνέντευξη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

- Γιατί επιστρέφετε τώρα ως παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και συντονίστρια μιας εκπομπής λόγου, δηλαδή σε κάτι που έμοιαζε να έχετε αφήσει πίσω σας;

«Με ρωτάτε δηλαδή γιατί κάνω τη δουλειά μου. Διότι με γοητεύουν πάντα οι προκλήσεις, τα δύσκολα εγχειρήματα. Εν προκειμένω το OPEN είναι ένας σταθμός που ξεκινά από το μηδέν, οπότε ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Όταν έχεις ασχοληθεί με κάτι τόσο πολύ, όπως εγώ με την παρουσίαση δελτίου ειδήσεων, τότε η πρόκληση και η δυσκολία είναι να το επανεφεύρεις. Έχει επίσης ρίσκο για το πως θα το κάνεις. Όλα αυτά είναι δόσεις αδρεναλίνης για εμένα. Και σ’ αυτό, ανάμεσα σ’ άλλα, φαίνεται ότι πόνταρε ο Τζώνη Καλημέρης (ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN TV) επειδή ξέρει το χαρακτήρα μου. Κι επίσης στο ότι δεν αντέχω την ακινησία».

«Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την Έλλη Στάη»

-Πόσο βάρυνε την απόφασή σας η τρέχουσα συγκυρία;

«Η ατάκα “εκλογές χωρίς Στάη δεν γίνεται” είναι μια από τις πρώτες που μου είπε ο Τζώνη. Ομολογώ ότι, πέρα από το αστείο, για μένα έχει μεγάλη σημασία. ΄Εκρινα ότι σ’ αυτή τη φάση, δηλαδή σε μια προεκλογική χρονιά, θα είχε αυξημένο ενδιαφέρον το να αναλάβω ξανά ένα δελτίο ειδήσεων παρά σε μια flat πολιτική περίοδο».

-Είναι γνωστό ότι το OPEN TV ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, έναν επιχειρηματία που, κατά περιόδους τουλάχιστον, έμοιαζε να διάκειται ιδιαιτέρως φιλικά προς την υφιστάμενη κυβέρνηση. Ο πολιτικός προσανατολισμός του σταθμού και του δελτίου ποιος θα είναι;

«Το σε ποια φάση βρίσκεται η σχέση Ιβάν Σαββίδη – Μαξίμου επί του παρόντος ή γενικώς, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να διευκρινήσω. Εγώ θα είμαι αυτό που ήμουν ανέκαθεν, χωρίς να δέχομαι εντολές από κανέναν για να παραβιάσω τις δημοσιογραφικές αρχές που έχω. Εξάλλου, δεν υπήρξε κάτι σχετικά με την πολιτική γραμμή που να μου ετέθη ως θέμα. Εγώ ξέρω μόνο τη δημοσιογραφική οπτική, θα κρίνουμε βάσει αυτού που συμβαίνει, χωρίς μεροληψία υπέρ ή κατά παρατάξεων, προσώπων κ.τ.λ. Το OPEN θα πρέπει να είναι πραγματικά open. Αν μη τι άλλο, το OPEN ξεκινά χωρίς εμπάργκο εις βάρος του από την κυβέρνηση ή αντιπολίτευση – να αμέσως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιους από τους άλλους σταθμούς. Κατόπιν το OPEN έχει καλές προθέσεις και έως ότου πειστούν όλοι γι’ αυτές, υπάρχει αξιόπιστο πρόσημο. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, νομίζω ότι οι άνθρωποι του σταθμού γνώριζαν πολύ καλά ποια είμαι, γι’ αυτό και μου έκαναν πρόταση να συνεργαστούμε. Σε ό,τι με αφορά, το OPEN θα είναι ειλικρινές και δεν πρόκειται να παίξω παιχνίδια – εννοώ τα γνωστά κρυφά ανάμεσα σε ΜΜΕ και τα όποια συμφέροντα. Αυτή την κουβέντα έχω κάνει, διότι είμαι πολύ γνωστό πρόσωπο για να πω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την ΄Ελλη Στάη».

-Δεν συμφωνείτε ότι ο παρουσιαστής ενός δελτίου ειδήσεων στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο;

«Ασφαλώς. Το Μαξίμου έχει άποψη για το ποιος είναι που και τι λέει – η μάλλον “τα Μαξίμου”. Και τα εκάστοτε Μαξίμου, σε σχέση με εμένα, είχαν πάντα διαφορετική άποψη όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και διαφορετική όταν γίνονταν κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει διότι οι εκάστοτε κυβερνώντες θέλουν να ασκούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις είναι πάντα πιο ευάλωτες ακριβώς επειδή κατέχουν την εξουσία και επιτελούν έργο, κρίνονται περισσότερο, και γι’ αυτό γίνονται και πιο εξουσιαστικές προς τα Media. Οπότε το εκάστοτε Μαξίμου είχε μια πιο αρνητική θέση απέναντί μου απ’ ότι είχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ελεγχόμενο άτομο, κι αυτό όλοι το ξέρουν, ότι εγώ ουδέποτε πέρασα "γραμμή", ούτε πρόκειται να το κάνω».

-Πόσο σας έχουν βλάψει αυτές οι διακυμάνσεις στη σχέση σας με την εκάστοτε κεντρική εξουσία;

«Δεν ήταν μια και δυο οι φορές που με έκοψαν από δουλειές με άνωθεν εντολή, με έβαλαν στο “ψυγείο” όπως είναι π.χ. η τακτική στην ΕΡΤ κ.λ.π. Είναι ένα παιχνίδι που πλέον το έχω μάθει πολύ καλά. Αλλά αυτό που με κάνει να νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη είναι ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει επικαλεστεί επαγγελματικά δυσάρεστα πράγματα για εμένα ώστε να γίνει πολύ εύκολο για έναν σταθμό να με απομακρύνει. Οχι ότι δεν το έχουν κάνει, απλώς είναι δύσκολο να το πετύχουν. Μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις ευθύνες των εκάστοτε μιντιαρχών».

-Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό;

«Η τελευταία φορά που με εμπόδισαν, και σας το λέω όπως μου μεταφέρθηκε, ήταν όταν συνεργαζόμουν με τον Alpha το 2015. Μου είπαν λοιπόν ότι για εμένα είχε πολύ μεγάλη αντίρρηση ο Πάνος Καμμένος διότι τον είχαν ενοχλήσει – αν και πιστεύω πως δεν είχε ενοχληθεί μόνο αυτός αλά μάλλον ολόκληρη η τότε κυβέρνηση Τσίπρα – κάποια από τα σχόλια που έκανα τότε στον συγκεκριμένο σταθμό. Είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις απόψεις μου για το δημοψήφισμα. Με τον Alpha είχαμε πει ότι θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας μετά το δημοψήφισμα, για να συνεχίσω το σχολιασμό στο δελτίο ειδήσεων. Οπότε η μη ανανέωση αυτής της συνεργασίας για το λόγο που μου ανέφεραν ήταν και το μήνυμα που απευθυνόταν σε μένα. Αλλά και προηγουμένως, το τελευταίο διάστημα που ήμουν στην ΕΡΤ, πριν πέσει το «μαύρο» το 2013, το υπόγειο του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά είχε τεράστιο πρόβλημα μαζί μου. Προσπαθούσαν να με διώξουν, αλλά ήταν πολύ δύσκολο διότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στην ΕΡΤ».

-Κάποιος κακοπροαίρετος ενδεχομένως θα σκεφτεί «τι ανάγκη έχει η Στάη να γυρίσει την καθημερινή δουλειά» κ.λ.π.

«Αν ρωτήσει κάποιος ποια είμαι, η απάντηση είναι μια: δημοσιογράφος. Αυτή η ιδιότητα με προσδιορίζει. Βέβαια, ως προσωπικότητα ίσως έχω κάποια χαρακτηριστικά που εξάπτουν την περιέργεια, διαθέτω κάποιες ιδιότητες πολύ πιο «αναγνώσιμες». Ομως ακόμη και στο Μπάκιγχαμ να με δεις να πίνω τσάι με την Ελισάβετ, πάλι ως δημοσιογράφος θα είμαι εκεί. Το ότι πάντα κάποιοι θέλουν να σκέφτονται κακοπροαίρετα είναι δεδομένο. Το θέλουν, το τονίζω. Κάποτε είχαν γράψει για εμένα, ο Σωτήρης Κακίσης αν δεν κάνω λάθος, ότι είμαι μια γυναίκα «που όλοι λατρεύουν να μισούν». Ίσως τώρα πια, καθώς μεγαλώνω, αυτές οι εντυπώσεις απαλύνονται. Μήπως συμβαίνει αυτό επειδή δεν έχω το αγέρωχον της νεότητας και έχω μόνο το αγέρωχον της Έλλης; Πάντως έχω την αίσθηση ότι τώρα με αγαπάνε λίγο παραπάνω».

-Ποιο είναι το μυστικό για να διατηρήσετε τον έλεγχο στον αέρα ενώ θα έχετε, γα παράδειγμα, απέναντί σας κάποιον σαν τον υφυπουργό Υγείας και γνωστό για τις ακραίες απόψεις του, Παύλο Πολάκη;

«Εχω την εντύπωση ότι αυτός που κάνει τη διαχείριση υποβάλλει πολύ τον τρόπο. Κι αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα, το να σου υποβάλλω πως θα φέρεσαι, όπως συμβαίνει ακόμα και στις καθημερινές μας σχέσεις. Φερόμαστε διαφορετικά σε ορισμένους ανθρώπους, αναλόγως του τι μας μεταδίδουν ως προσωπικότητες. Ωστόσο για εμένα είναι ακόμη πιο ακραίο, με διαλύει κυριολεκτικά η τακτική κάποιων πολιτικών να μην λένε τίποτα το ουσιώδες. Αυτό το θεωρώ μεγάλη ακρότητα διαλόγου, στην ίδια κατηγορία με την οξύτητα. Κάποιος μπορεί να εκτροχιάζεται, να γίνεται ακόμη κι υβριστικός , την ίδια στιγμή όμως, μπορεί να εκφράζει κάτι σημαντικό ακόμη και αν σε προσβάλλει. Το άλλο, το να μη λες τίποτα, το θεωρώ μεγαλύτερη ακρότητα στον πολιτικό λόγο και πολύ πιο δύσκολο να το διαχειριστείς».

Συνέντευξη στο Έθνος TV

-Με ποια κριτήρια αποφασίσατε τη δεδομένη χρονική στιγμή την επάνοδό σας στη μικρή οθόνη;

«Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι από τους οποίους ήρθε η συγκεκριμένη πρόταση. ΄Ανθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί και γνωρίζω την επαγγελματική τους πορεία όπως ο Τζώνη Καλημέρης, αλλά και συνάδελφοί μου με τους οποίους είτε έχω δουλέψει ή γνωρίζω την πορεία τους και έχουμε παρόμοιο κώδικα στη δημοσιογραφία. Και, βέβαια, έπαιξε ρόλο και το χρονικό σημείο στο οποίο ήρθε η συγκεκριμένη πρόταση. Προκλητικό για τη δουλειά μας, μια και η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί πολιτικές αλλαγές στη χώρα. Με τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».

-OPEN. Τηλεόραση ανοιχτή σε όλους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει;

«Να ανοίγεται παντού. Σε καινούργια ρεύματα, καινούργιες ιδέες, χωρίς να αποκλείει τίποτα. Στον δικό μας τομέα, αυτόν της ενημέρωσης, να μην τάσσεται με το μέρος κανενός, να μην ακολουθεί "γραμμή". Να είναι ανοιχτή στις απόψεις. Από εκεί και μετά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ανοιχτό μυαλό, χωρίς παρωπίδες. Χωρίς ειλημμένες θέσεις οι οποίες δεν τραντάζονται με τίποτα. Είναι άλλο το "έχω αρχές" και άλλο το "έχω ακούνητες απόψεις"».

-Το OPEN θέλει να σηματοδοτήσει μια νέα αποχή στην ελληνική τηλεόραση. Αισθάνεσθε πως ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιδιωτική τηλεόραση; ΄Οτι θα αρχίσει μια νέα χρυσή εποχή;

«Αυτή είναι η πρόθεση του σταθμού. Να ξαναμπούν κάποια πράγματα σε μια βάση που θα έχει στραμμένο το βλέμμα προς τα εμπρός. Τα ελληνικά media πέρασαν μεγάλη κρίση, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε όλοι. Αυτή την κρίση την πλήρωσαν ακριβά και οι εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης. Η λειτουργία των media γινόταν σε προβληματικό πλαίσιο. Από τα οικονομικά τους μέσα μέχρι την αντίληψη που κόμιζαν. Κάποια έγιναν περισσότερο καθεστωτικά απ’ όσο έπρεπε κάποια άλλα στηρίχθηκαν στον υπερδανεισμό. Η κρίση, βέβαια, στη χώρα ήταν συνολική αλλά εδώ αναφερόμαστε στα media. Πρέπει, λοιπόν, να μπουν νέες βάσεις. Και στην τηλεόραση και στον Τύπο και στο Διαδίκτυο στο οποίο δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κι αυτό ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει σωστά. Το Ιντερνετ είναι ένας αχανής, νέος κόσμος και θεωρώ πως μέχρι να έρθει η ώρα να ενταχθεί σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο θα περάσουν αρκετά χρόνια».

-΄Εχετε πει περισσότερα «ναι» ή «όχι» στην καριέρα σας;

«Και πολλά μεγάλα "ναι" και πολλά μεγάλα "όχι". Αυτά που συνήθως κοστίζουν είναι τα "όχι". Ειδικά όταν τα λες εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από εσένα. Προκαλούν περισσότερους κραδασμούς. Και τα "ναι" προκαλούν βέβαια. Και τώρα αυτό το «ναι» που είπα στην επιστροφή μου είναι ένα έντονο "ναι". Με μεγάλες ευθύνες και ρίσκα. Πρέπει να είσαι έτοιμος να τα αντιμετωπίσεις».

-Θα επιστρέψετε και με πολιτική εκπομπή στη late night ζώνη του OPEN;

«Ναι, θα επιστρέψω. Με τον καινούργιο χρόνο».

-Ισχύει πως σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τον τίτλο «Ελλήσποντος» που είχατε επιλέξει στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 στο Mega;

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Το σκέφτομαι. Ηταν ένας εξαιρετικός τίτλος που είχε βρει τότε στο Mega ο Τζώνη Καλημέρης. Εκείνος έχει μάλλον μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με αυτόν τον τίτλο. Εγώ τα τελευταία χρόνια – από τη ΝΕΤ και μετά – δεν ήθελα να χρησιμοποιώ το όνομά μου στους τίτλους των εκπομπών και παραμένει ο προβληματισμός μου».

-Κεφάλαιο ΕΡΤ. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα σας. Ησασταν η νεότερη παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη δεκαετία του 1980 κι εκείνη που εκφώνησε το τελευταίο δελτίο πριν το «μαύρο». Πως σας φαίνεται σήμερα η εικόνα της;

«Φοβάμαι πως δεν θα πω καλά πράγματα. Γενικά, η δημόσια τηλεόραση δεν είναι αυτό που οφείλει να είναι. Και στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει. Η δημόσια τηλεόραση έπρεπε να είναι – και ελπίζαμε να είναι – κάτι το διαφορετικό. Κατά καιρούς έγιναν κάποιες προσπάθειες, ποτέ, όμως, η ΕΡΤ δεν ήταν παράδεισος. Η δημόσια τηλεόραση έχει τη θηλειά της εκάστοτε εξουσίας στο λαιμό. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που δεν απέφυγε καμία κυβέρνηση. Και πολύ φοβάμαι πως δεν θα αποφευχθεί στο μέλλον».

Read Next

20 Απρ 2024

Πομπηία: Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μετά από 2000 χρόνια την Ωραία Ελένη

Τοιχογραφία με παράσταση από τον Τρωικό πόλεμο αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.