Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες που είναι πετυχημένες στον κόσμο της σόουμπιζ έχουν δηλώσει δημόσια πως παρά το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να χτίσουν μία σημαντική καριέρα στο Χόλιγουντ οι μισθοί τους εξακολουθούν να είναι πολύ πιο χαμηλοί από αυτούς των αντρών συναδελφών τους. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το χάσμα ανάμεσα στα κασέ των αντρών και των γυναικών παραμένει σημαντικό και αγεφύρωτο,παρά τις μεγάλες προσπάθειες για εξάλειψη των διακρίσεων στο σκληρό τερραίν της βιομηχανίας του θεάματος. 

Σίγουρα οι περισσότεροι θυμούνται την καταπληκτική ατάκα της Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία «Notting Hill» (όπου υποδύεται την διάσημη και ακριβοπληρωμένη ηθοποιό Άννα Σκοτ), όταν ο συμπρωταγωνιστής της Χιου Γκραντ την ρωτάει αν πληρώνεται καθόλου καλά ως ηθοποιός για τις δουλειές που κανει με την ίδια να απαντά, λες και είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο πως «Για την τελευταία μου ταινία πήρα 15 εκατομμύρια δολάρια». Δηλαδή, το πραγματικό ποσό που έλαβε η Ρόμπερτς για αν γυρίσει το συγκεκριμένο φιλμ. Πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες μία γυναίκα πρωταγωνίστρια πήρε περισσότερα χρήματα από τον άντρα συμπρωταγωνιστή της (σε αυτή την περίπτωση τον Χιου Γκραντ) για να παίξει σε μία ταινία. 

Όπως αναφέρουν τα στατιστικά που παρουσίασε η αγγλική εφημερίδα και τα οποία είναι προϊόν έρευνας τριών καθηγητών πανεπιστημίου, το μισθολογικό χάσμα στο Χόλιγουντ δεν παραμένει μόνο ζωντανό εν έτει 2019, αλλά είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχαν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες πίσω στο 2015, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

Πιο συγκεκριμά τα μαθηματικά αποδεικνύουν πως οι γυναίκες πληρώνονται περίπου 56% λιγότερα χρήματα απ' ότι οι άντρες συμπρωταγωνιστές τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια ανά ταινία.

«Μας έκανε έκπληξη που βρήκαμε τόσο μεγάλο μισθολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για ηθοποιούς κορυφαίους, όπως η Μέριλ Στριπ», σχολίασε η Sofia Izquierdo Sanchez, η οποία είναι αναλύτρια και λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Huddersfield, επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι έντονα αισθητή ακόμα κι όταν έχουμε να κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλα ονόματα όπως η Στριπ, η Τζούλιαν Μουρ ή η Ολίβια Κοουλμάν.

Επίσης διαπιστώθηκε πως το χάσμα μεγάλωνε ανάλογα με την ηλικία, από την παιδική ηλικία μέχρι την μέση παρέμενε στο 1 εκατομμύρια δολάρια, αλλά όταν οι σταρ γίνονταν 50 ετών αυξανόταν κατά μέσο όρο στα 4 εκατ. δολάρια για κάθε ταινία.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS