Ο Βασίλης Κουρκουμέλης γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1954. Γνωστός ως Μπίλι Μπο, ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας. Προερχόμενος από φτωχό οικογενειακό περιβάλλον, έγινε ο γνωστότερος Έλληνας σχεδιαστής της εποχής του. Ήταν ο πρώτος διάσημος Έλληνας που πέθανε από τον τότε σχετικά άγνωστο ιό του AIDS, γενονός που διέγειρε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας της εποχής.

Γεννήθηκε το 1954 και καταγόταν από την συνοικία Καμίνια του Πειραιά, παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 σαν χορευτής σε διάφορες μπουάτ που έδρευαν στην Πλάκα της Αθήνας. Το 1971 γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του Μάκη Τσέλιο. Αποφάσισαν να συνεργαστούν επαγγελματικά μκαι αρχικά ξεκίνησαν μια επιχείρηση εισαγωγής αρωμάτων από τη Γαλλία. Σύντομα άλλαξαν κατεύθυνση και το 1973 ξεκίνησαν μια μπουτίκ υψηλής ραπτικής στην οδό Σόλωνος 1. Ονόμασαν το κατάστημα Billy Bo, μια παραφθορά του τραγουδιού της Κατερίνα Βαλέντε «Billy Boy», και ο Κουρκουμέλης υιοθέτησε και για τον ίδιο το όνομα. Παράλληλα σπούδασε σχέδιο μόδας στη σχολή «Βακαλό» και, όταν το σχετικό τμήμα διέκοψε το λειτουργία του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή «Βελουδάκη».

Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δημιουργία καταστήματος στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Στα εγκαίνια του, τον Δεκέμβριο του 1986, ο Μπο δεν παρευρέθηκε λόγω της ασθένειας του.

Η μπουτίκ είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όμως η καριέρα του Μπο απογειώθηκε όταν κέρδισε το βραβείο του γυναικείου περιοδικού Γυναίκα. Σύντομα κέρδισε την εμπιστοσύνη των κοσμικών κύκλων της Αθήνας, καθώς και μεγάλο πλήθος θαυμαστών καθώς και την υποστήριξη των δημοσιογράφων. Ακολούθησαν και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, το Ψυχικό και στο κέντρο της Αθήνας. Το 1981 είναι η χρονιά που επιλέχθηκε να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίες θα φοριούνταν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δημιουργία καταστήματος στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Στα εγκαίνια του, τον Δεκέμβριο του 1986, ο Μπο δεν παρευρέθηκε λόγω της ασθένειας του.

Ο Μπίλι Μπο προσβλήθηκε από τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία 33 ετών. Η ασθένεια και ο θάνατός του προκάλεσαν επιπλέον αίσθηση, καθώς η επιδημία του AIDS ήταν τότε ακόμα στην αρχή της στην Ελλάδα, και ο Μπίλι Μπο ήταν ο πρώτος διάσημος Έλληνας που έγινε γνωστό δημόσια ότι έχασε τη ζωή του από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το ίνσταγκραμ της Έλενας Μακρή Λυμπέρη, στον λογαρισμό της Elena’s Diary blog, ο οποίος διαθέτει ένα μεγάλο και εξαιρετικό αρχείο παλαιών φωτογραφιών, ενώ κάθε ανάρτηση της είναι και μια ξεχωριστή στορία, μας θύμισε τον πανέμορφο Έλληνα σχεδιαστή. 

«House of Billy Bo: Ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Κουρκουμέλης, ο πολυαγαπημένος Billy Bo στο διαμέρισμα του στο Κολωνάκι στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν το αστέρι του μεσουρανούσε στην Ελλάδα και ο ίδιος άνοιγε τα φτερά του για τη διεθνή αγορά, προετοιμάζοντας το κατάστημα του στην 5th Avenue στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την εποχή είχε δηλώσει : "Ο κάθε καλλιτέχνης στην Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει ανά πάσα στιγμή την πολιτική του ταυτότητα, για αν τυγχάνει της συμπάθειας της εκάστοτε κυβέρνησης. Εγώ δεν ακολούθησα αυτό το δρόμο. Ούτε τις κυρίες της χούντας έντυσα, ούτε εμφανίστηκα στις κυρίες των μετέπειτα καταστάσεων ως “αντιστασιακός” για να τις ντύσω κι αυτές, όπως έκαναν οι περισσότεροι. Δεν γνωρίζω αν θα τις έδιωχνα. Δεν θα τους κρατούσα όμως και την ομπρέλα. Ούτε και θα την κρατήσω ποτέ σε κανένα, εκτός κι αν είμαι από κάτω εγώ!"».

Αυτό έγραψε σαν σχόλιο στην εικόνα που συνόδευε τη σπάνια φωτογραφία απο το σπίτι του Μπίλι Μπο και μείναμε κάμποση ώρα να χαζεύουμε την εικόνα:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

*Με στοιχεία από el.wikipedia.org

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS