Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει καταφέρει μέσα από τις φιλανθρωπικές δράσεις τόσο τις δικές της όσο και των ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Ευγενία, να διαμορφώσει μια περιβαλλοντική ευαισθησία στους Βρετανούς και μη πολίτες.

Όταν ο πρίγκιπας Χάρι είχε ταξιδέψει μαζί με την Μέγκαν Μαρκλ αεροπορικώς στη νότια Γαλλία μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, οι πολίτες είχαν αντιδράσει με την μη eco-friendly επιλογή ταξιδιού του δούκα του Sussex, δείχνοντας ότι έχουν συνηθίσει από το Παλάτι ένα φιλικό προς το περιβάλλον lifestyle.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «The Duke: 100 Chapters in the Life of Prince Philip» και φωτογράφο της βασιλικής οικογένειας, Ian Lloyd, η βασίλισσα Ελισάβετ ακολουθεί έναν απλό τρόπο ζωής φτιάχνοντας το δικό της μέλι στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ και χρησιμοποιώντας υβριδικά αυτοκίνητα. Όπως είπε ο συγγραφέας στην εφημερίδα Independent «έχοντας ζήσει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης  και του Β’Παγκοσμίου Πολέμου γνωρίζει καλά τη σημασία της οικονομίας όλη της τη ζωή», για αυτό πάντα φροντίζει να μην ξοδεύεται ενέργεια στο Παλάτι, να μην φοράει γούνες αλλά και να ακολουθεί μια πιο eco friendly καθημερινότητα.

Όπως είπε ο συγγραφέας στην εφημερίδα Independent «έχοντας ζήσει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης  και του Β’Παγκοσμίου Πολέμου γνωρίζει καλά τη σημασία της οικονομίας όλη της τη ζωή», για αυτό πάντα φροντίζει να μην ξοδεύεται ενέργεια στο Παλάτι, να μην φοράει γούνες αλλά και να ακολουθεί μια πιο eco friendly καθημερινότητα.

Φτιάχνει το δικό της μέλι

Στο Buckingham Palace υπάρχουν τέσσερις κυψέλες, δύο από το 2009 και δύο από το 2010, στο νησάκι μέσα στην λίμνη του κήπου, όπου οι μέλισσες βρίσκουν περίπου 350 τύπους λουλουδιών και 600 φυτά. Μέσα στο πρώτο μόλις χρόνο, το Παλάτι έφτιαξε 83 μπουκαλάκια μελιού.

Οι κήποι της βασίλισσας

Οι βασιλικοί φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία φυτών αλλά και πολλά είδη εντόμων. Στο Buckingham, οι κήποι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να φιλοξενούν πολλά έντομα, όπως σκαθάρια και αράχνες. Ξύλα αφήνονται στο έδαφος ώστε να γίνουν το τέλειο περιβάλλον για να γεννήσουν τα έντομα αλλά και πουλιά.

Κάνει εκκλήσεις για δεντροφυτεύσεις

Η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε πρόσφατα από τους πολίτες να φυτέψουν όσα περισσότερα δέντρα μπορούν με αφορμή τον εορτασμό του Πλατινένιο Ιωβηλαίου της. Μέσα από το Green Canopy έχει ζητήσει από το κοινό να πάρουν μέρος σε δεντροφυτεύσεις από τον Οκτώβρη με την ελπίδα να δημιουργήσουν μια κληρονομιά προς τιμήν της που θα επωφελήσει τις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί μια eco-friendly μόδα

Η βασίλισσα συχνά φορά νέα σύνολα στις δημόσιες εμφανίσεις της αλλά συχνά «ανακυκλώνει» τα outfits της, όπως και η Κέιτ Μίντλετον. Οι στιλίστες της φροντίζουν ώστε να μην φοράει τα ίδια φορέματα ή σύνολα μπροστά στους ίδιους ανθρώπους ή σε κοντινά χρονικά διαστήματα. Το 2019, μάλιστα, ο επίσημος στιλίστας της ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα σταματά να φοράει γούνες και θα επιλέγει μόνο συνθετικές. Εξαίρεση σε αυτό θα είναι σε τελετές όπου θα φορά κοστούμια που περιλαμβάνουν γούνα.

Ταξιδεύει οικολογικά

Όταν επισκέφτηκε το Ινστιτούτο του Εδιμβούργου για την κλιματική αλλαγή, η βασίλισσα Ελισάβετ είπε πως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα. Και φαίνεται ότι σε ένα βαθμό το έχει πετύχει, αφού η ίδια ταξιδέυει πλέον οικολογιικά. Η βασίλισσα χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως το υβριδικό Range Rover που είχε στην περιοδεία της στη Σκωτία, ενώ έχει κι ένα eco-friendly Nissan βανάκι, ένα Renault Twizy, μια BMW i3 και μια BMW hybrid 7.

Σβήνει τα φώτα στο Παλάτι

Υπήρχε μια φήμη που κυκλοφορούσε στη Βρετανία που ήθελε τη βασίλισσα Ελισάβετ να κυκλοφορεί τα βράδια στο Παλάτι και να σβήνει τα φώτα και πλέον έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα αληθινή. Η βασίλισσα δεν σβήνει μόνο τα φώτα που δεν χρειάζονται αλλά κρατά και μια λίστα για το πόση ενέργεια καταναλώνει η κατοικία της.

Δεν πετάει, ανακυκλώνει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει κάποιες καλές συνήθειες από μικρή ηλικία. Κάθε Χριστούγεννα, σύμφωνα με τους βιογράφους της, φυλάει το χαρτί περιτυλίγματος και τις κορδέλες για να τις χρησιμοποιήσει την επόμενη χρονιά!

Kεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS