Υπήρξε ο κορυφαίος χορευτής μπαλέτου που βγήκε ποτέ από τη πρώην Σοβιετική Ένωση και σίγουρα ένας από τους πιο σπουδαίους χορευτές όλων των εποχών. 

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ήταν το μεγάλο καμάρι των μεγαλεπήβολων μπαλέτων Κίροφ με έδρα την Αγία Πετρούπολη, όπου έγινε δεκτός το 1955 σε ηλικία μόλις 17 ετών. 

Ο πατέρας του είχε αντίρρηση στο να γίνει χορευτής. Ο ίδιος περιέγραψε τη ζωή του στο φτωχικό σπίτι των νεανικών του χρόνων, όπου υπήρχε μόνο ένα δωμάτιο για μια εξαμελή οικογένεια: «Όποιος ήθελε να πάει στην τουαλέτα περπατούσε ως την άκρη του δρόμου και επειδή ποτέ δεν είχαμε χρήματα, τις πιο πολλές φορές πηγαίναμε ξυπόλητοι. Δεν είχα ούτε δικά μου ρούχα να φορέσω και για να βγω στο δρόμο ντυνόμουν με τα ρούχα των τριών αδελφών μου». 

Το 1961 στο Παρίσι, σε μία περιοδεία των μπαλέτων Κίροφ ο 23χρονος τότε Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που ήταν πρώτος χορευτής των μπαλέτων, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με τον θίασο για την Αγγλία, με ένα επεισοδιακό περιστατικό μέσα στο αεροδρόμιο.

Ο σπουδαίος χορευτής το 1985, 8 χρόνια πριν τον θάνατο του, βρέθηκε στην Αθήνα για την τελευταία παράσταση της ζωής του. Τότε είχε επισκεφθεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου συναντηθηκε με τη Νίκη Γουλανδρή. Μία σπάνια φωτογραφία από εκείνη τη συνάντηση έκανε την εμφάνιση της στο ίνσταγκραμ της δημοσιογράφου Έλενας Μακρή Λυμπέρη. 

«Η Νίκη Γουλανδρή μαζί με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ το 1985, όταν ο μεγάλος χορευτής είχε έρθει στην Ελλάδα για την τελευταία του παράσταση ως χορευτής, στο Ηρώδειο. Η Νίκη Γουλανδρή, μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το 1964 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στην προσφορά, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας», γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας.

Μία φωτογραφία πλημμυρισμένη από γκλάμουρ και ομορφιά μίας άλλης εποχής. 

Δείτε τη σπάνια φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Δείτε μία καταπληκτική εμφάνιση του Νουρέγιεφ από το θρυλικό μπαλέτο «Λίμνη των Κύκνων»:

Kεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram