«Ένα πορτοφόλι, το απολυτήριο του λυκείου, το απολυτήριο του στρατού, κινητό, τα κλειδιά του σπιτιού, μια σημαία -τα κλειδιά του σπιτιού…»

Αυτά είναι τα αντικείμενα που πήραν μαζί τους όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό είναι το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός ενόψει της μεγάλης Συνόδου που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπου οιδιάσημοι ηθοποιοί διαβάζουν ένα ποίημα στο οποίο απαριθμώνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

Η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κίρα Νάιτλι, ο Τζέσε Άιζενμπεργκ, ο Κιτ Χάριγκτον και άλλοι αστέρες του Χόλυγουντ, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν σχολική εκπαίδευση και δομές υγείας και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στο νέο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τίτλο «Αυτά που πήραν μαζί τους».

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του “τι πρέπει να πάρω;”, “τι πρέπει να κάνω;”» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook.

«Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη “κλειδιά του σπιτιού”– ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω» πρόσθεσε.

TAGS