Η έβδομη τέχνη, ο κινηματογράφος, βοήθησε τη Gabrielle Chanel να εξερευνήσει νέα μονοπάτια και να κάνει έναν δημιουργικό διάλογο που με έναν τρόπο έπαιξε ρόλο στο να διαμορφώσει τη μοναδική της πορεία στη μόδα. 13 χρόνια χωρίζουν τη γέννηση της Chanel το 1883 από αυτή του κινηματογράφου το 1895. Τόσο η ίδια η Chanel όσο και ο κινηματογράφος λοιπόν γεννήθηκαν λίγο πριν μπει ο 20ος αιώνας και έφεραν την επανάσταση στις τέχνες, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας της μόδας –και όχι μόνο. 

Ήταν ακόμα παιδί όταν ο κινηματογράφος κατάφερε το αδύνατο –για τα τότε δεδομένα: να κάνει την εικόνα να κινείται. Αυτή ακριβώς η κίνηση τη βοήθησε να βάλει στόχο να απελευθερώσει το σώμα και να δώσει ρυθμό στη γυναικεία σιλουέτα. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε να δημιουργείται η "ταινία" της ιστορίας του οίκου Chanel.

Η διαίσθησή της την έκανε να καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν αυτό το νέο μέσο για την κουλτούρα του 20ου αιώνα. Αναγνώρισε ότι πρέπει να συνδέσει τη μόδα και τον κινηματογράφο. "Μέσα από το σινεμά θα επιβληθεί η μόδα" είχε πει το 1931, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι θα συνέβαινε αν τα ρούχα προβάλλονταν σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο harpersbazaar.gr

 

 

TAGS