ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

Ένας έρωτας μεγαλύτερος από τη ζωή, με φόντο την Ύδρα.

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

H ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή. Ήταν Απρίλιος του ’60 όταν ενώ ο Λέοναρντ Κοέν περπατούσε στο Λονδίνο μια μέρα που έβρεχε, είδε μπροστά του την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπήκε μέσα και αντίκρισε έναν ηλιοκαμένο άνδρα. Τον ρώτησε τι καιρό κάνει στην Ελλάδα, πήρε την απάντηση πως ήταν άνοιξη και αμέσως πήρε την απόφασή του. Λίγες μέρες μετά εγκατέλειψε την Αγγλία.

Λάτρεψε την Ύδρα για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί εκεί γνώρισε, ερωτεύτηκε και εμπνεύστηκε, την Μάριαν Ιλέν. Είναι η γυναίκα που τον ενέπνευσε να γράψει το So Long Marianne και το Bird on the Wire, η γυναίκα που έζησε μαζί της (στην Ύδρα) σχεδόν 10 χρόνια και λίγο πριν εκείνη φύγει από τη ζωή (πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016 στη Νορβηγία σε ηλικία 81 ετών) της είχε στείλει μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια επιστολή υποσχόμενος πως γρήγορα θα την ακολουθούσε. Και κράτησε το λόγο του.

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

«Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν.
Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα.
Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου! Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα...»

Στην Ύδρα, ο Κοέν αποφάσισε να αγοράσει σπίτι. Ένα παραδοσιακό σπίτι στο νησί, εκεί όπου έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά κομμάτια του. Πλήρωσε μόλις 1.500 δολάρια για να αγοράσει το σπίτι όπου έμεινε σχεδόν μια 10ετία. Όταν το αγόρασε το σπίτι δεν είχε υποδομή για υδραυλικά, ούτε για ρεύμα. Ήταν χρήματα που του είχε αφήσει κληρονομιά τη γιαγιά του και όπως θα δήλωνε χρόνια αργότερα, αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση της ζωής του.

Εκεί, λοιπόν, γνώρισε την πανέμορφη, ψηλή και ξανθιά Μάριαν Ιλέν. Μια θεϊκή ύπαρξη που οι θεοί έφεραν στο δρόμο μου, όπως είχε πει. Ήταν η "μούσα" του. Όσοι τη γνώρισαν την περιέγραψαν σαν μια πανέξυπνη, πανέμορφη, σοφή γυναίκα. Τυλιγμένη μόνο με μια πετσέτα, καθισμένη μπροστά σε μια γραφομηχανή στο σπίτι της Ύδρας, κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου Songs from a Room που κυκλοφόρησε το 1969.

Από τον Σεπτέμβριο του ’60 όταν αγόρασε το σπίτι στην Ύδρα, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα το εξωτερικό. Εκεί έγραψε κάποια από τα καλύτερα τραγούδια και βιβλία του. Περιέγραφε την Ύδρα σαν ένα παράδεισο επί της γης. Είχε βεράντα και υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Επισκεπτόταν την Ύδρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Read Next

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενέπνευσαν τη σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε

"Επειδή η μόδα έχει φωνή -από τη στιγμή που ελκύει δημοσιότητα, είναι ένας άλλος τρόπος να περάσουμε ένα τρανταχτό μήνυμα ότι θέλουμε επιτέλους αυτό που μας ανήκει, που είναι τα γλυπτά μας πίσω" είπε η σχεδιάστρια.

18 Απρ 2024

Η Σία Κοσιώνη με το must have κοστούμι της άνοιξης

Ένα κοστούμι όπως αυτό της Σίας Κοσιώνη πρόκειται να ανανεώσει το ανοιξιάτικο office style σου.

18 Απρ 2024

Η εκδίκηση των "nerds": Όταν σταρ του Χόλιγουντ σπεύδουν να είναι εκεί στην απονομή Βραβείων επιστήμης

Από τον Έλον Μασκ ως την Κιμ Καρντάσιαν όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν 8 επιστήμονες στα "Όσκαρ της Επιστήμης" όπως αποκαλούνται τα Βραβεία Breakthrough.