ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν»

Νέο ντοκιμαντέρ έχει χαρακτηριστεί «το καρφί στο φέρετρο» του Γούντι Άλεν, καθώς παρουσιάζει καταγγελίες εναντίον του για αποπλάνηση και κακοποίηση ανηλίκων.

«Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν»

Η Κριστίνα Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι ήταν μόλις 16 ετών και έκανε τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ όταν συνδέθηκε ερωτικά με τον Γούντι Άλεν. Είναι μια από τις μαρτυρίες που παρουσιάζονται στη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του HBO «Allen vs Farrow», η οποία έχει χαρακτηριστεί από κάποια ΜΜΕ «το καρφί στο φέρετρο» του σκηνοθέτη και ηθοποιού, καθώς προβάλλει μια σειρά από καταγγελίες εναντίον του για αποπλάνηση και κακοποίηση ανηλίκων.

Η Ένγκελχαρντ και ο Άλεν γνωρίστηκαν σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τη μαρτυρία της που δημοσιεύεται στην Daily Mail, και είχαν ερωτική σχέση για οκτώ χρόνια, μέχρι τα 24 της, παράλληλα με τον δεσμό του με τη Μία Φάροου. Μετά τον πρώτο χρόνο της σχέσης τους, μάλιστα, ο σκηνοθέτης της πρότεινε να κάνουν τρίο με άλλα νεαρά κορίτσια και εκείνη δέχτηκε αφού, όπως υποστηρίζει σήμερα, το είδε «σαν μια ακόμα εμπειρία ζωής». Η Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τη Μία Φάροου. «Ήμασταν οι αγαπημένες του και ήταν ο σκηνοθέτης σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι και η Μία ήταν μαγεμένη μαζί του. Όταν έχεις μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση, δεν χρειάζεται να φέρεις και τρίτο πρόσωπο».

Η Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τη Μία Φάροου. «Ήμασταν οι αγαπημένες του και ήταν ο σκηνοθέτης σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι και η Μία ήταν μαγεμένη μαζί του. Όταν έχεις μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση, δεν χρειάζεται να φέρεις και τρίτο πρόσωπο».

Από την αρχή ο σκηνοθέτης τής είχε θέσει ξεκάθαρους κανόνες ότι θα συναντιούνται μόνο στο δικό του σπίτι και πως δεν θα συζητούσαν ποτέ για τη δουλειά του. Παρά τα 25 χρόνια που είχαν διαφορά, ο Άλεν δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ηλικία της: «Ποτέ δεν έθιξε το γεγονός ότι ήμουν έφηβη και αυτό ήταν στην πραγματικότητα πολύ έξυπνο γιατί με έκανε να νιώθω σαν ενήλικας. Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν» θυμάται σήμερα η Ένγκελχαρντ, η οποία πλέον πιστεύει ότι ο δημιουργός τη χειραγωγούσε.

«Νόμιζα ότι ενδιαφερόταν τόσο για το μυαλό μου όσο και για το σώμα μου, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε έξω για φαγητό ή για ένα ραντεβού, ούτε μία φορά» προσθέτει η ίδια, σήμερα 61 ετών, διαζευγμένη και με δύο ενήλικες κόρες.

«Νόμιζα ότι ενδιαφερόταν τόσο για το μυαλό μου όσο και για το σώμα μου, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε έξω για φαγητό ή για ένα ραντεβού, ούτε μία φορά»

Ακόμα πιο σοκαριστικές είναι οι κατηγορίες του ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με τα θετά παιδιά της Μία Φάροου. Γεννιούνται υποψίες ότι ο Άλεν «παρενοχλούσε» τη Σουν Γι Πρέβιν από τότε ακόμα που πήγαινε σχολείο, παρόλο που και οι δύο, παντρεμένο ζευγάρι σήμερα, υποστηρίζουν ότι η σχέση τους άρχισε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αναμφίβολα όμως δεν υπάρχει πιο τρομακτικό σενάριο από αυτό που παρουσιάζει μια άλλη θετή κόρη της Μία, η Ντίλαν Φάροου. Σε ένα βίντεο που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται μόλις επτά ετών να περιγράφει τι συνέβη όταν ο Άλεν πήγε μαζί της να «κρυφτούν» σε μια σοφίτα, όπου και άγγιξε τα «απόκρυφα σημεία» της.

Υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και πρώην babysitters και κοινωνικοί λειτουργοί, που υποστηρίζουν ότι ο γνωστός σκηνοθέτης εκδήλωνε μια «εμμονή» προς την Ντίλαν, αγνοώντας τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας για να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της.

Σε ένα βίντεο που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται μόλις επτά ετών να περιγράφει τι συνέβη όταν ο Άλεν πήγε μαζί της να «κρυφτούν» σε μια σοφίτα, όπου και άγγιξε τα «απόκρυφα σημεία» της.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Έιμι Ζίρινγκ και Κίρμπι Ντικ, για να παρουσιάσουν την πλευρά του Άλεν βασίστηκαν σε παλαιότερα αρχεία, όπως στο audio book που κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Apropos Of Nothing». Σε αυτό ο σκηνοθέτης λέει, μεταξύ άλλων: «Όταν η Μία είχε πάει για ψώνια, αφού είχε εξηγήσει σε όλους ότι έπρεπε να με προσέχουν, όλα τα παιδιά και οι νταντάδες ήταν στο καθιστικό, ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Δεν υπήρχε θέση για μένα, έτσι κάθισα στο πάτωμα και ίσως ακούμπησα το κεφάλι μου πίσω στον καναπέ στα πόδια της Ντίλαν για μια στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι δεν της έκανα τίποτα ανάρμοστο».

Η Ένγκελχαρντ απομακρύνθηκε από τον Άλεν όταν εκείνος αρνήθηκε να τη βοηθήσει να κάνει καριέρα στην υποκριτική, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αλλά σοκαρίστηκε μαθαίνοντας αργότερα για τη σχέση του με μια άλλη θετή κόρη της Φάροου, τη Σουν Γι Πρέβιν. Το Vanity Fair έχει γράψει ότι η Μία Φάροου ανακάλυψε τη σχέση τους όταν βρήκε στο σπίτι του μια στοίβα από «πικάντικες» φωτογραφίες της Σουν Γι. Ο Άλεν υποστήριξε ότι η Μία τον είχε παρακινήσει να γνωρίσει καλύτερα τη Σουν Γι. «Μου έλεγε, κάνε μια βόλτα μαζί της. Προσπάθησε να γίνεις φίλος της». Μάλλον όμως η Φάροου δεν εννοούσε αυτό το είδος σχέσης.

Ο Άλεν και η Σουν Γι παντρεύτηκαν στη Βενετία το 1997 και υιοθέτησαν μαζί δύο κόρες. Η Ένγκελχαρντ πιστεύει ότι ο μόνος λόγος που έγινε αυτός ο γάμος ήταν για να «αποκαταστήσει» ο Άλεν το όνομά του. «Νομιμοποιούσε τη σχέση τους. Ελπίζω πραγματικά να είναι ευτυχισμένοι μαζί» σχολιάζει η Ένγκελχαρντ, η οποία καταλήγει ως εξής: «Αισθάνομαι ότι έσκαψε τον λάκκο του. Λυπάμαι που δεν σκέφτηκε τις συνέπειες που θα είχαν οι επιλογές του».

«Αισθάνομαι ότι έσκαψε τον λάκκο του. Λυπάμαι που δεν σκέφτηκε τις συνέπειες που θα είχαν οι επιλογές του».

Το ντοκιμαντέρ «Allen vs Farrow», σύμφωνα με την κριτική του Guardian, παρουσιάζει τις μαρτυρίες του Άλεν ως μη πειστικές και την εκδοχή των γεγονότων της Φάροου ως αρκετά «βάσιμη» ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν και η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τη σειρά «φλύαρη», προσθέτει πως οι δημιουργοί της καταφέρνουν να περάσουν με σαφήνεια τις βασικές πληροφορίες της.

Η αφήγηση της ιστορίας από τη νέα παραγωγή του HBO έχει ως εξής: Η Μία και ο Γούντι συνδέθηκαν γύρω στο 1980 και ο σκηνοθέτης ανέπτυξε μια γεμάτη ένταση σχέση με την Ντίλαν. Η θετή κόρη της Φάροου υποστηρίζει ότι υπέφερε από τα ξεσπάσματα θυμού του σκηνοθέτη -ο οποίος, για παράδειγμα, μια φορά φέρεται να κοπάνησε το πρόσωπό της μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια- με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη κακοποίησή της σε ηλικία επτά ετών.

Η θετή κόρη της Φάροου υποστηρίζει ότι υπέφερε από τα ξεσπάσματα θυμού του σκηνοθέτη - ο οποίος, για παράδειγμα, μια φορά φέρεται να κοπάνησε το πρόσωπό της μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια

Τι έχει ισχυριστεί ο Άλεν σχετικά με αυτές τις μαρτυρίες; Ότι αφού η Φάροου έμαθε για τη σχέση του με τη Σουν Γι, χειραγώγησε την Ντίλαν για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον του και να τον εκδικηθεί. Αλλά σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ όταν, το 1992, ο σκηνοθέτης διεκδίκησε την κηδεμονία τριών από τα θετά παιδιά της Φάροου στο δικαστήριο, η νομική ομάδα που τον εκπροσωπούσε έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει τη Μία σαν μια εκδικητική εκμεταλλεύτρια και την Ντίλαν σαν το έρμαιό της.

Μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, ο Γούντι Άλεν και η σύζυγός του Σουν Γι Πρέβιν προχώρησαν σε δήλωση στο Hollywood Reporter, υποστηρίζοντας ότι οι δημιουργοί του πέρασαν χρόνια «συνωμοτώντας ύπουλα με τους Φάροου και τους υποστηρικτές τους για να δημιουργήσουν ένα βρόμικο έργο διάσπαρτο με αναλήθειες. Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, αυτές οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Πολλές υπηρεσίες τις διερεύνησαν καταλήγοντας στο συμπέρασμα όπως ό,τι κι αν οδηγήθηκε να πιστεύει η Ντίλαν Φάροου, δεν συνέβη κανένα περιστατικό κακοποίησης».

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τον Γούντι Άλεν και την Σουν Γι Πρέβιν, πέρασαν χρόνια «συνωμοτώντας ύπουλα με τους Φάροου και τους υποστηρικτές τους για να δημιουργήσουν ένα βρόμικο έργο διάσπαρτο με αναλήθειες»

Είναι γεγονός ότι οι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης της Ντίλαν Φάροου είχαν διερευνηθεί την περίοδο 1992-1993 από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες στο Κονέκτικατ και τη Νέα Υόρκη χωρίς να επιβεβαιώσουν την ενοχή του Άλεν. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο νέο ντοκιμαντέρ αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις όχι μόνο το ζεύγος Άλεν και Πρέβιν αλλά και ένα ακόμα θετό παιδί της Φάροου, ο Μόουζες, που στη δικαστική υπόθεση της θετής αδερφής του είχε καταθέσει υπέρ του Άλεν.

Οι Ζίρινγκ και Ντικ έχουν ασχοληθεί με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και με παλαιότερα ντοκιμαντέρ τους. Ένα από αυτά, με τίτλο «The Invisible War», διερευνά υποθέσεις βιασμού στον αμερικανικό στρατό και βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ «Allen vs Farrow»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: YouTube

Read Next

20 Απρ 2024

Αυτές είναι οι καλύτερες ημερομηνίες για να παντρευτείτε το 2024 σύμφωνα με τους αστρολόγους

H αστρολόγος Lisa Stardust από τη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει τις ευνοϊκότερες ημερομηνίες και ποιες να αποφύγουμε.

20 Απρ 2024

Τιμ Μπάρτον- Έλενα Μπόναμ Κάρτερ: το πιο cult ζευγάρι του Χόλιγουντ που έσπασε τους γυαλιστερούς κανόνες

Ανατρεπτικοί, spooky και υπέροχοι ο Τιμ Μπάρτον και η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ έζησαν μαζί 13 χρόνια πριν τον οριστικό χωρισμό τους. Εσείς ποια προτιμάτε; Την Μπελούτσι ή την Μπόναμ Κάρτερ;

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

Γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα: Σπαρτιάτισσες - Αθηναίες σημειώσατε 3-0

Πόσο αόρατες ήταν τελικά οι γυναίκες στην αρχαιότητα; Τις αγαπούσαν ή όχι οι άντρες τους; Ποιους ρόλους μπορούσαν να διεκδικήσουν; Τι γινόταν σε περίπτωση μοιχείας; Και γιατί θα έπρεπε να ευχόμασταν να είχαμε γεννηθεί στη Σπάρτη και όχι στην Αθήνα;

20 Απρ 2024

Guardian για γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Τα κυκλαδικά αγαλματίδια, δείχνουν σεβασμό στο γυναικείο σώμα, πώς το έχασε η Ελλάδα;

Η βρετανική εφημερίδα αντιτάσσει τα αγαλματίδια της κυκλαδικής τέχνης με τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

20 Απρ 2024

Πομπηία: Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μετά από 2000 χρόνια την Ωραία Ελένη

Τοιχογραφία με παράσταση από τον Τρωικό πόλεμο αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.