Πριν από πενήντα περίπου χρόνια, η Τζέιν Φόντα διαμαρτυρόταν για τους βομβαρδισμούς του Βιετνάμ. Τώρα το όνομά της ήρθε ξανά στην επικαιρότητα για την ακτιβιστική δράση της, καθώς συλλήφθηκε στο Καπιτώλιο να διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή, σε μια ομάδα 16 ατόμων. Αμέσως πριν είχε μιλήσει στη Fire Drill Fridays, την πρώτη μιας σειράς εβδομαδιαίων συγκεντρώσεων που εστιάζει σε τρόπους με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να αντιδράσει απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Έμπνευση της 81χρονης ηθοποιού, όπως δήλωσε, υπήρξαν η 16χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ήταν φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αλλά και το νέο μπεστ σέλερ της Ναόμι Κλάιν για την κλιματική αλλαγή, με τίτλο «On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η κρίση παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ένιωθα ότι δεν έκανα αρκετά» δήλωσε η Φόντα, προσθέτοντας: «Η ίδια, τοξική ιδεολογία που πήρε αυτή τη γη από τους αυτόχθονές της, που απήγαγε παιδιά από την Αφρική, μετατρέποντάς τα σε σκλάβους της κλεμμένης γης, που δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτοί οι απαχθέντες και εκπατρισμένοι δεν ήταν ανθρώπινα όντα, που έκοψε τα δάση και αποστράγγισε τόσο τον φυσικό κόσμο όσο και τους ανθρώπους – αυτή η φονταμενταλιστική ιδεολογία είναι η ίδια που μας έφερε στην κλιματική αλλαγή, με υπεύθυνο τον άνθρωπο, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα» είπε.

Η σύλληψή της οσκαρικής ηθοποιού και κάποτε γκουρού του fitness θύμισε την ακτιβιστική δράση που είχε αναπτύξει στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, μεταξύ άλλων με τους Μαύρους Πάνθηρες αλλά και ενάντια στον βομβαρδισμό του Βιετνάμ από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Σκοπός της τωρινής διαμαρτυρίας ήταν, σύμφωνα με τη Φόντα, οι νομοθέτες να πειστούν να υποστηρίξουν την Πράσινη Νέα Συμφωνία, μια πρωτοβουλία της πολιτικού των Δημοκρατικών Alexandria Ocasio-Cortez, που ζητά μια αμερικανική οικονομία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Ο ατζέντης της ηθοποιού, η οποία αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη ποινή των 250 δολαρίων και της φυλάκισης 90 ημερών, δεν έχει τοποθετηθεί πάνω στη σύλληψή της.

*Με στοιχεία από New York Times.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Arlo Hemphill via REUTERS

TAGS