ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πλούσια, αυτοκαταστροφική γυναίκα που ταυτίστηκε με την κομψή παραζάλη της Νέας Υόρκης των 60s

Η σύντομη και εκρηκτική σαν πυροτέχνημα, πορεία της Έντι Σέτζγουικ, μέσα στη στιλάτη ψυχεδέλεια της εποχής.

Η πλούσια, αυτοκαταστροφική γυναίκα που ταυτίστηκε με την κομψή παραζάλη της Νέας Υόρκης των 60s

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «I Want You» του 1966 είναι η εξής: ο Μπομπ Ντίλαν είχε μια σύντομη φιλία με τον κιθαρίστα των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς. Το τραγούδι φέρεται να καταγράφει τα συναισθήματα του συνθέτη του για την τότε σύντροφο του Τζόουνς, Ανίτα Πάλενμπεργκ. Σύμφωνα με άλλους, είναι αφιερωμένο επίσης στη Έντι Σέτζγουικ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1965, ο Μπομπ Ντίλαν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το «Factory», το θρυλικό το στούντιο του Άντι Γουόρχολ. Η φιγούρα του τραγουδιστή ήταν αρκετή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη, ο οποίος του ζήτησε αμέσως να γίνει ένα απ’ τα μοντέλα του. Τον τράβηξε με την κάμερα, καθώς ο Ντίλαν καθόταν σκυθρωπός σε μια καρέκλα. Ακόμα και οι απλούστερες κινήσεις του, ενθουσίαζαν τον Γουόρχολ. Ως αντάλλαγμα για την ταινία, του δώρισε ένα πίνακά του, που απεικόνιζε τον Έλβις Πρίσλεϊ. Αργότερα, ο Γουόρχολ έμαθε ότι ο Ντίλαν χρησιμοποιούσε τον πίνακα ως στόχο για τα βελάκια του.

Ο χαρακτήρας του τραγουδιστή δεν κρύφτηκε, δεν πλαστογράφησε τον εαυτό του, ούτε προσπάθησε να γίνει αρεστός. Δεν προσπάθησε, δε, καθόλου να κρύψει την αντιπάθειά του, αλλά ο Γουόρχολ ήξερε καλά από πού πήγαζε.

Το όνομα της κόντρας αυτής ήταν Έντι Σέτζγουικ. Μία από τις πιο πλούσιες κληρονόμους της Αμερικής. Όταν παντρεύτηκαν οι γονείς της, μία ψυχίατρος τους συμβούλεψε να μην κάνουν παιδιά, γιατί και οι δύο έφεραν στα γονίδιά τους κληρονομικές ψυχασθένειες. Τελικά, απέκτησαν οχτώ παιδιά, απ’ τα οποία τα δύο αυτοκτόνησαν λίγο μετά την ενηλικίωσή τους. Η Έντι είχε ήδη μπει σε κλινική για ανορεξία, πριν να πάει στο πανεπιστήμιο.

Το 1964 παράτησε το σχολείο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Για ένα μικρό διάστημα έγινε μοντέλο. Ήταν λίγο προτού γνωρίσει τον άνθρωπο που θα την έκανε διάσημη. Ο Άντι Γουόρχολ και η Έντι Σέτζγουικ ήταν το απόλυτο δίδυμο της εποχής. Η λάμψη τους άφησε το στίγμα της σε ολόκληρη τη δεκαετία. Ο καλλιτέχνης εκμεταλλευόταν την ομορφιά και τη γοητεία της νεαρής, την οποία σκηνοθετούσε σε αυτοσχέδιες ταινίες με έντονο ερωτικό περιεχόμενο. Η Σέτζγουικ είχε αγκιστρωθεί πάνω στον Γουόρχολ, απ’ τον οποίο έπαιρνε την προσοχή και την αγάπη, που δεν της είχε δώσει ποτέ ο πατέρας της. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ήταν οι καθημερινές της αδυναμίες.

Δείτε ένα βίντεο με το μοναδικό της στυλ:

Την Σέτζγουικ και τον Ντίλαν τους σύστησε ο μάνατζερ του τραγουδιστή, Μπομπ Νιούγουιρθ, ο οποίος είπε στον Ντίλαν: «Πρέπει να γνωρίσεις αυτό το φοβερό κορίτσι». Μετά από μια σύντομη τηλεφωνική συζήτηση, η Σέτζγουικ εμφανίστηκε με μια λιμουζίνα έξω από το μπαρ που είχαν δώσει ραντεβού. Ήταν μαζί ο Νιούγουιρθ και για την επόμενη ώρα, συζητούσαν και γελούσαν ασταμάτητα. Η φιλία της Σέτζγουικ με τον Ντίλαν συνεχίστηκε και ο τραγουδιστής της πρότεινε πολλές φορές να αφήσει τον Γουόρχολ γιατί την εκμεταλλευόταν και να συνεργαστεί μαζί του.

Η Σέτζγουικ ήταν εμφανώς ερωτευμένη με τον Ντίλαν, αλλά παράλληλα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον μάνατζέρ του. Έψαχνε δικαιολογία να εγκαταλείψει τον Γουόρχολ, αλλά δίσταζε να του το πει. Ο Άντι την χειραγωγούσε με τον τρόπο του. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 1966, ο Γουόρχολ της αποκάλυψε ότι ο αγαπημένος της Ντίλαν είχε παντρευτεί κρυφά την αρραβωνιαστικιά του, πριν από μερικούς μήνες. Η Σέτζγουικ σοκαρίστηκε και έφυγε από το εστιατόριο που έτρωγαν. Δεν γύρισε ποτέ πίσω στον Γουόρχολ, αλλά ούτε και στον Ντίλαν. Απογοητευμένη απ’ τους άντρες της ζωής της, σπατάλισε όλη της την κληρονομιά σε ναρκωτικά και το 1971, πέθανε από υπερβολική δόση. Ήταν 28 χρόνων. Ο αδερφός της, Τζόναθαν, δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι η Σέτζγουικ είχε μείνει έγκυος από τον Ντίλαν και απέβαλε το παιδί μετά τον χωρισμό τους. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα αν είχαν ποτέ ερωτική σχέση. Όμως ο Ντίλαν παρέμεινε προστατευτικός προς την αδύναμη Σέτζγουικ τόσο όσο ζούσε όσο και μετά το θάνατό της. Δεν έπαψε να κατηγορεί τον Γουόρχολ ότι την εκμεταλλεύτηκε και την ώθησε στα ναρκωτικά.

Η βιογραφία της αγαπημένης superstar του Άντι Γουόρχολ δίνεται με τη λογική ενός φλας μπακ στην ταινία Factory Girl, του 2006. Μια ξεκάθαρη περίπτωση περίπτωση όπου η ζωή υπερβαίνει την τέχνη. Η σύντομη και εκρηκτική, σαν πυροτέχνημα, πορεία της Σέτζγουικ, όσο και ο ρυθμός της underground pop κουλτούρας της Νέας Υόρκης του '60, σε μια κινηματογραφική σεάνς.

Δείτε το τρέιλερ:

Η Σέτζγουικ παρουσιάζεται ως τραγικό θύμα της αλαζονείας του Γουόρχολ, με μια συμπεριφορά υπερβολικά άβουλη και ανόητη. Οι εσωτερικές συγκρούσεις της αυτοκαταστροφικής ηρωίδας πιστοποιούν το εφήμερο της δεκαετίας του 60, την ταύτιση της γέννησης με το θάνατο, κάτι που χάθηκε για πάντα όταν τελείωσε εκείνη η εποχή.

Δείτε τη μοναδική κινηματογραφική ταινία που κυκλοφόρησε εμπορικά με πρωταγωνίστρια την Έντι Σέτζγουικ, το «Ciao! Μanhattan»:

*Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr

Φωτό: Από βίντεο στο YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Απρ 2024

"Ακούω για νέες μανούλες που παίρνουν άδεια από την δουλειά τους και κάθονται στο σπίτι. Το θεωρώ λάθος"

Η δήλωση της Αντιγόνης Κουλουκάκου έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις

20 Απρ 2024

Η Έμα Τόμσον και η Ρουθ Γουίλσον ενώνουν τις δυνάμεις τους στη σειρά "Down Cemetery Road"

Νέα σειρά θρίλερ με τις δύο διάσημες ηθοποιούς από την Apple TV+.

Περισσότερα από

News

20 Απρ 2024

30 χρόνια Pulp Fiction: Reunion του καστ της ταινίας του Ταραντίνο που έσπασε τα ταμεία κι έμεινε στην ιστορία

Το Pulp Fiction θεωρείται σταθμός στο μεταμοντέρνο σινεμά. Σκηνές του -όπως η σκηνή χορού του Τραβόλτα με την Ούμα Θέρμαν- έγιναν κλασικές και επηρέασαν την ποπ κουλτούρα.

19 Απρ 2024

Ατρόμητη η Μαρία Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες η Κύπρια αθλήτρια - "Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας"

Η 32χρονη αθλήτρια του άλματος επί κοντώ νίκησε την ασθένεια μέσα σε έξι μήνες, γιορτάζοντάς το με μια ανάρτηση στο Instagram, όπου σκίζει τον υπέρηχο...

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.