Η Γκιζέλα Ντάλι δυστυχώς έμεινε εγκλωβισμένη στην εντυπωσιακή εξωτερική της εικόνα, παίζοντας στον κινηματογράφο το καυτό θηλυκό ή την πανούργα γυναίκα. Ήταν εξάλλου μία από τις ηθοποιούς της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας μιας ολόκληρης εποχής. Χρόνια δύσκολα τόσο για το αισθησιακό σινεμά όσο και το γυμνό σε αυτόν, που παρέμενε ακραίο ταμπού μιας συντηρητικής Ελλάδας.

Κι όμως, η «Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό» διακρίθηκε ακριβώς εκεί, σε ρόλους μοιραίου θηλυκού, αφήνοντας τον φωτογραφικό ή κινηματογραφικό φακό να αποτυπώσει το καλλίγραμμο σώμα της σε αποκαλυπτικές σκηνές που έκοβαν την ανάσα, σε μια εποχή που μόνο συνηθισμένη δεν ήταν να βλέπει γυμνό, πόσο μάλλον γυναικείο γυμνό.

Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονταν πως μόνο ατάλαντη δεν ήταν η ωραία και μοιραία ξανθιά, την καθήλωσαν σε μικρές εμφανίσεις.

Η Αδαμαντία Μαυροειδή, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου του 1937. Σπούδασε χορό στη σχολή Ανωμερίτη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Σχολείου.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στην κωμωδία «Ραντεβού στη Βενετία» του μετέπειτα συζύγου της Ντίμη Δαδήρα. Στη συνέχεια διακρίθηκε, κυρίως, για τις συμμετοχές της σε ερωτικές ταινίες («Αμαρτωλές», «Μιρέλα, η σάρκα της ηδονής» κ.ά.) και αναδείχθηκε σε σύμβολο του σεξ τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Ο φακός αποτύπωσε το τέλειο σώμα της σε πολλές αποκαλυπτικές σκηνές που θύμιζαν γαλλικό σιναμά της εποχής. Στο θέατρο εμφανίστηκε, κυρίως, σε παραστάσεις επιθεώρησης.

Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονταν πως μόνο ατάλαντη δεν ήταν η ωραία και μοιραία ξανθιά, την καθήλωσαν σε μικρές εμφανίσεις.

Μετά το χωρισμό της με τον σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα, εγκατέλειψε τη σόουμπιζ κι εγκαταστάθηκε στη Νάξο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2004 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη, παίζοντας ένα χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Τεστοστερόνη».

Η Γκιζέλα Ντάλι πέθανε στη Νάξο στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε ηλικία 73 ετών.

 

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή της: 

 


*με πληροφορίες από sansimera.gr

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS