Η 83χρονη Τζέιν Φόντα δεν είναι μόνο ηθοποιός αλλά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, απασχολεί τα μέσα με την ακτιβιστική δράση της που παρόλο που δεν είναι καινούρια (ήδη πριν από πενήντα χρόνια διαμαρτυρόταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ), μοιάζει ολοένα και πιο παθιασμένη.

Χαρακτηριστικά, τους τελευταίους μήνες διαδήλωνε συστηματικά στην Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των λεγόμενων Fire Drill Fridays, εμπνευσμένη, όπως έχει πει, από τη συγγραφέα Ναόμι Κλάιν αλλά και την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μάλιστα ο φακός κατέγραψε και τη σύλληψή της από την αστυνομία (με την ίδια να αρπάζει την ευκαιρία για να ευχαριστήσει την επιτροπή των βραβείων BAFTA που την τίμησε με το ειδικό βραβείο Stanley Kubrick για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο).

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times δεν έκρυψε, για ακόμα μία φορά, τη δυσαρέσκειά της για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ όπου, μιλώντας συγκεκριμένα για τη στάση του απέναντι στο κλίμα, σχολίασε: «Είμαι της άποψης ότι οι διαβολικές πράξεις που κάνει ο Τραμπ είναι η γλώσσα ενός τραυματισμένου ανθρώπου. Μπορείς να μισήσεις τις πράξεις. Μη μισήσεις τον άνθρωπο που τις διαπράττει γιατί αν τον μισήσουμε, είναι μια νίκη γι’ αυτόν. Μην του δώσεις ποτέ τόσο πολλή δύναμη. Έτσι, βασικά, τον συμπονώ. Τον κοιτώ και βλέπω ένα φοβισμένο παιδί που είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να πατήσει όποιο κουμπί θέλει».

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη συνέντευξή της που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, είπε μια αμφιλεγόμενη φράση, για την οποία δέχθηκε κριτικές: «Νομίζω ότι η COVID είναι το δώρο του Θεού προς την Αριστερά», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ναι, είναι φρικτό που το λέω».

Συγκεκριμένα, η Τζέιν Φόντα δήλωσε: «Μπορούμε να σταματήσουμε το φασισμό. Είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό είναι ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι και μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς ποια κατεύθυνση θα πάρει η ανθρωπότητα. Τι σπουδαίο δώρο, τι τεράστια ευκαιρία, είμαστε τόσο τυχεροί, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με κάθε ρανίδα ευφυΐας και θάρρους γιατί έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό είναι. Νομίζω ότι η COVID είναι το δώρο του Θεού προς την Αριστερά. Ναι, είναι φρικτό που το λέω. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο αυτό που μας στάλθηκε, αλλά έχει ξεσκεπάσει το ποιος είναι [ο Τραμπ] και τι εκπροσωπεί και τι συμβαίνει στον μέσο άνθρωπο και στον εργαζόμενο σε αυτή τη χώρα. Το βλέπουμε τώρα. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να το δουν πριν, το βλέπουν τώρα. Έχουμε μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το θυμό μας και να κάνουμε τη διαφορά. Επομένως, νιώθω ευλογημένη που ζω αυτή τη στιγμή».

Δείτε μερικές από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση της Τζέιν Φόντα:

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: EPA/ETIENNE LAURENT
 

TAGS