Για το αμερικανικό σινεμά η κατηγορία "teen movie" αποτελεί πάντα ένα από τα πιο εμπορικά κομμάτια της βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Μέσα σε αμέτρητες ταινίες που είδαμε στην εφηβεία μας, ταινίες διασκεδαστικές, ταινίες με καλό σενάριο και άλλες με πολύ κακό σενάριο, ταινίες συγκινητικές, ταινίες τρυφερές και ταινίες απλά κακόγουστες ή κακογυρισμένες, τρείς στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά όλων εκείνων που θυμούνται πάντα με αγάπη μία καλή «σχολική ιστορία». Το «Στον κύριο μας με αγάπη» του 1967, με έναν απόλυτα καθηλωτικό Σίντεϊ Πουατιέ στον ρόλο του καθηγητή Mark Thackeray, το «Επικίνδυνη Γενιά» του 1995 με τη Μισέλ Φάιφερ σε έναν ρόλο αρκετά παρόμοιο με αυτόν του Πουατιέ 28 χρόνια νωρίτερα, και «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» του 1989 - ένα φιλμ που αν δεν ήταν φιλμ θα μπορούσε είναι μυθιστόρημα - με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς και Ίθαν Χοκ στους δύο κεντρικούς ρόλους.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά την αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς, ενός από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ίθαν Χοκ ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του όταν ήταν ακόμα 19 χρονών, μιλάει για την κινηματογραφική συνύπαρξη τους, αλλά και για το μεγάλο «ελάττωμα» του Γουίλιαμς που δεν ήταν άλλο από το να «λέει ασταμάτητα αστεία την ώρα των γυρισμάτων».

Μία παλαιότερη συνέντευξη του Ίθαν Χοκ στην οποία είχε μιλήσει για το πόσο πολύ τον βοήθησε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στην αρχή της καριέρας του:

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Χοκ είπε για τη συνεργασία του με τον σημαντικό ηθοποιό που στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» υποδύθηκε τον John Keating, καθηγητή σε γυμνάσιο αρρένων, ο οποίος χρησιμοποιεί διάφορες ανορθόδοξες πλην απόλυτα επιτυχημένες μεθόδους προκειμένου να κάνει τους μαθητές του να συνδεθούν αληθινά με τη λογοτεχνία και την ποίηση: «Είχα μονίμως την αίσθηση ότι ο Ρόμπιν με μισούσε. Είχε μία συνήθεια, να κάνει διαρκώς αστεία στο σετ, κάτι που έβρισκα πάρα πολύ εκνευριστικό. Δεν σταματούσε με τίποτα και δεν γελούσα με τίποτα απ' όσα έλεγε. Πίστευα ότι με μισεί». 

Ωστόσο., όπως αποκάλυψε ο Χοκ ο Γουίλιαμς ήταν εκείνος που τελικά τον βοήθησε προκειμένου να γίνει γνωστό όνομα στους κύκλους του Χόλιγουντ. «Μία μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε "Εσύ θα τα πας πάρα πολύ καλά". Και με βοήθησε να υπογράψω με τον πρώτο ατζέντη μου».

O Ίθαν Χοκ θυμάται ακόμα μία συγκεκριμένη στιγμή της μεταξύ τους συνεργασίας όταν ο Γουίλιαμς σε μία σκηνή της ταινίας του ζητάει να απαγγείλει ένα ποίημα που θα έβγαζε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό του. «Υπάρχει μία σκηνή στην ταινία που με έβαζε να βγάλω αυθόρμητα ένα ποίημα από το κεφάλι μου. Στο τέλος του ποιήματος είχε κάνει πλάκα, είχε πει ότι με βρήκε "φοβιστικό". Δηλαδή, εγώ νόμιζα ότι ήταν πλάκα». Και συμπληρώνει: «Όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοούσε τότε ο Ρόμπιν. Συνειδητοποιώ ότι υπάρχει πράγματι κάτι τρομακτικό στη σοβαροφάνεια των νέων ατόμων, στην ένταση που βγάζουν. Είναι πραγματικά φοβιστικό να προσπαθείς να είσαι το άτομο που πιστεύουν οι άλλοι ότι είσαι. Αυτό ακριβώς υπήρξε ο Ρόμπιν για μένα».

Δείτε μία από τις πιο διάσημες σκηνές της ταινίας «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»:

Κεντρική φωτογραφία: ΥοuTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS