Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυκλοφορία μιας ταινίας συνοδεύεται από αποκαλύψεις σχετικά με τις ακραίες θυσίες που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ηθοποιοί στη διάρκεια των γυρισμάτων της. 

Μόνο που το πρόσφατο περιστατικό με την Έμμα Στόουν σοκάρει για έναν επιπλέον λόγο- αυτό που για εκείνη αποτέλεσε αναγκαία θυσία με σοβαρές επιπτώσεις, ήταν για πολλούς αιώνες η καθημερινή πραγματικότητα των γυναικών. 

Για τα γυρίσματα της ταινίας The Favourite, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου, η Έμμα Στόουν, η Ρέιτζελ Βάις και η Ολίβια Κόουλμαν φόρεσαν χαρακτηριστικά βικτωριανά κοστούμια με κορσέ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Έμμα Στόουν, φορούσαν πράγματι το ένδυμα δεμένο σφιχτά στο σώμα τους, όπως έκαναν οι γυναίκες της εποχής τους. 

Η Έμμα Στόουν στο The Favourite

«Οι γυναίκες περνούσαν τη ζωή τους μέσα σε αυτό το ρούχο, πράγμα το οποίο σε κάνει να λυπάσαι για εκείνες και γι΄αυτό που υφίσταντο. Τον πρώτο μήνα δεν μπορούσα να αναπνεύσω- μύριζα λίγη μέντα και φανταζόμουν ότι είμαι σε έναν ανοιχτό χώρο για να μιμηθώ τη σωστή αναπνοή. Μετά τον πρώτο μήνα, κάποια όργανά μου μετακινήθηκαν. Είναι πραγματικά αηδιαστικό- αν δεν πρέπει να φορέσετε, μη φορέσετε ποτέ». 

Η Στόουν φορούσε κορσέ για περισσότερους από δύο μήνες- όσο διάστημα διήρκεσαν τα γυρίσματα- και δεν είναι η μόνη ηθοποιός που έχει μιλήσει γι' αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία. Η Λίλι Τζέιμς που υποδύθηκε τη Σταχτοπούτα, είχε αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αναγκάστηκε να κάνει δίαιτα αποκλειστικά με υγρά, για να μπορεί να τα χωνεύει φορώντας τον κορσέ. 

Διαφορετικοί τύποι κορσέ στα 1800

Το φαινόμενο της μετακίνησης των εσωτερικών οργάνων ήταν πολύ συχνό στη βικτωριανή εποχή, αφού ο κορσές πίεζε το κάτω μέρος των πνευμόνων σε ένα σχεδόν τριγωνικό σχήμα. Παράλληλα, σε πολλά σημεία το σκληρό ύφασμα εμπόδιζε την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αισθάνονται μονίμως αδύναμες και να λιποθυμούν συχνά.

TAGS