Το «πιο σκοτεινό μυστικό» απο την εφηβική της ηλικία, αποκάλυψε η Ούμα Θέρμαν,  μέσω μιας δημοσίευσης στην Washington Post, με σκοπό να σταθεί δίπλα και να ενθαρρύνει κάθε γυναίκα που αισθάνεται αβοήθητη απέναντι στην απερίσκεπτη διακυβέρνηση ορισμένων κρατών. Η διάσημη ηθοποιός τοποθετήθηκε δημόσια, καταδικάζοντας τον νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας, αναφέροντας για πρώτη φορά πως στην ηλικία των 15 ετών υποβλήθηκε σε έκτρωση, κάτι που της «ράγισε την καρδιά».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Ούμα Θέρμαν μοιράστηκε το μυστικό αυτό με την ελπίδα ότι «κάποιο φως θα λάμψει, φτάνοντας στις γυναίκες και τα κορίτσια που ντρέπονται, γιατί δεν μπορούν να προστατευτούν και δεν έχουν πλέον καμία εξουσιοδότηση». Τον Σεπτέμβριο, στο Τέξας ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαγορεύει ουσιαστικά τις αμβλώσεις μετά από την έκτη εβδομάδα κύησης. Η παράβλεψη του νόμου δίνει το δικαίωμα σε κάθε Αμερικανό πολίτη να ζητήσει αποζημίωση έως και 10.000 δολάρια σε αστικό δικαστήριο από γιατρό ή πάροχο αμβλώσεων, ο οποίος προχώρησε στην πράξη αυτή ή ενεπλάκη στη διαδικασία.

Στα 51 της χρόνια, η χολιγουντιανή star αποφάσισε να ασχοληθεί προσωπικά με το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα, γνωρίζοντας απο πρώτο χέρι πως είναι να αισθάνεται κανείς ανήμπορος να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Για την δική της εμπειρία ανέφερε πως με την στήριξη της οικογένειας της, προχώρησε στην απόφαση της έκτρωσης, καθώς στην ηλικία των 15 ετών, η ιδέα να μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της δεν θα ήταν η σωστότερη επιλογή. «Αποφασίσαμε με την οικογένεια μου ότι δεν θα μπορούσα να περάσω την εγκυμοσύνη μόνη μου και συμφωνήσαμε ότι ο τερματισμός ήταν η σωστή επιλογή. Ωστόσο, η καρδιά μου ήταν ραγισμένη», έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός. Η ίδια συνειδητοποίησε πως η απόφαση της να κάνει έκτρωση σε μικρή ηλικία, της έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει παιδιά αλλά και να τους εξασφαλίσει μια σταθερή ζωή, όταν πια ήταν έτοιμη.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η αντίδραση της Θέρμαν απέναντι στον νόμο του Τέξας, ήρθε έπειτα απο τον υπαινιγμό που υπάρχει στην βάση αυτού καθώς όπως τόνισε τέτοιου είδους κανονισμοί «είναι μία ακόμη διάκριση ενάντια σε όσους βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και, συχνά, ενάντια στους συντρόφους τους.»

«Γυναίκες και παιδιά πλούσιων οικογενειών διατηρούν όλες τις επιλογές του κόσμου και αντιμετωπίζουν ελάχιστο κίνδυνο. Είμαι τρομερά λυπημένη επίσης, που ο νόμος βάζει τον έναν πολίτη απέναντι από τον άλλο, δημιουργώντας τιμωρούς που θα κατασπαράξουν αυτές τις μη προνομιούχες γυναίκες, αφαιρώντας τους την επιλογή να μην κάνουν παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν ή εξαφανίζοντας τις ελπίδες τους για τη μελλοντική οικογένεια που μπορεί να επιλέξουν» επισήμανε μεταξύ άλλων.

 

Κεντρική φωτογραφία: EPA/PETER FOLEY

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS