Μεγάλα μπλεξίματα φαίνεται πως έχει αυτές τις μέρες η Lana Del Rey η οποία πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το κομμάτι Get Free, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, σάρωσε σε πωλήσεις σε Αμερική και Βρετανία. Με τη μόνη διαφορά πως όποιος άκουσε το τραγούδι αισθάνθηκε από την πρώτη στιγμή ότι το είχε ξανακούσει και στο παρελθόν. 

Παρόλο που δεν ήσουν ακριβώς σίγουρος τι σου θυμίζει οι πιο «ειδικοί» ανάμεσα μας εντόπισαν την τεράστια ομοιότητα με το Creep των Radiohead, ένα κομμάτι που σημάδεψε όσο λίγα τη δεκαετία του 90 και έκανε το βρετανικό συγκρότημα ένα από τα πιο διάσημα γκρουπ του πλανήτη.

Τελικά τα μέλη των Radiohead δεν άφησαν την ιστορία να περάσει και τελικά έκαναν μήνυση στην τραγουδοποιό απαιτώντας το 100% των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η είδηση πρωτομεταδόθηκε ως φήμη, εν τέλει όμως την επιβεβαίωσε η ίδια η Del Rey, μέσω του επίσημου Twitter της.

Οι ομοιότητες είχαν γίνει αντιληπτές από τους Radiohead εδώ και μήνες, στους οποίους καθώς φαίνεται γίνονταν συνομιλίες με τη Lana Del Rey. Η τελευταία επιμένει ότι δεν είχε ως πηγή έμπνευσης το "Creep", παρά ταύτα, αποδεχόμενη την ομοιότητα, πρότεινε στους Radiohead την παραχώρηση του 40% της πατρότητας του τραγουδιού -και τη σχετική αναγραφή των credits τους δίπλα στο όνομά της και των συνεργατών της Rick Nowels & Kieron Menzies, οι οποίοι φέρονται ως συνδημιουργοί του επίμαχου "Get Free". 

Ωστόσο οι Radiohead επιμένουν σε 100% πατρότητα, με αποτέλεσμα ο διάλογος να καταλήξει σε αδιέξοδο και η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. 

Το ωραίο, πάντως, είναι ότι και οι Radiohead είχαν φάει μήνυση από τον Albert Hammond όταν κυκλοφόρησαν το "Creep", πίσω στο 1992 -τον πατέρα δηλαδή του γνωστού μας Albert Hammond Jr. των Strokes. Η υπόθεση κουκουλώθηκε γρήγορα καθώς οι Radiohead αποδέχθηκαν τις ομοιότητες με το "The Air That I Breathe", τραγούδι του Hammond από το προσωπικό του άλμπουμ It Never Rains Ιn Southern California (1972), το οποίο διασκεύασαν οι Hollies το 1974, γνωρίζοντας μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Έκτοτε, ο Hammond και ο Mike Hazlewood αναγράφονται ως συνδημιουργοί.

Με πληροφορίες από το avopolis.gr

TAGS