Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Σταμάτης Σπανουδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σκοτεινή περίοδο της ζωής του που πέρασε βυθισμένος στα ναρκωτικά αλλά και το πώς κατάφερε να ξεφύγει. Μια περίοδο που με τη σύντροφό του, Ντόρη, σκέφτηκαν ακόμα και να βάλουν τέλος στη ζωή τους. «Είναι η μαυρίλα που σου ‘ρχεται από τα ναρκωτικά» είπε στο «Ενώπιος Ενωπίω» και πρόσθεσε: «Ένας άνθρωπος μου μίλησε για τον Χριστό και λέω, τι λέει αυτός ο τρελός. Δεν ήμουν ποτέ χριστιανός. Ήμασταν μάλλον προς τον βουδισμό. Εγώ είμαι της γενιάς του ’68, της Αμερικής, της Αγγλίας».

Όπως συνέχισε ο μουσικοσυνθέτης: «Όταν έφτασα και σε άλλη μαυρίλα και θυμόμουν τα λόγια αυτού του νεαρού, μίλησα στο Χριστό και λέω, αν υπάρχεις, δείξ’ το μου τώρα και εγώ θα είμαι δικός σου όλη μου τη ζωή. Αν δεν υπάρχεις, άσε με ήσυχο. Και μου το ‘δειξε. Τώρα αυτό δεν εξηγείται γιατί είναι σαν να σου πω εσένα, πες μου πώς είναι όταν είσαι ερωτευμένος. Παράτησα τις σπουδές, κλείστηκα δύο μήνες στο σπίτι εκεί στη Γερμανία, με την Ντόρη. Η Ντόρη, παρεμπιπτόντως, πίστεψε λίγο πριν από εμένα. Και της έκανα πόλεμο εγώ, με όλα τα γνωστά: Αφού υπάρχει Θεός, γιατί τα παιδάκια πεθαίνουν, και έλεγε, δεν ξέρω, ρώτα τον, εγώ ξέρω ότι άλλαξε η ζωή μου και είμαι ήρεμη».

«Όταν έφτασα και σε άλλη μαυρίλα και θυμόμουν τα λόγια αυτού του νεαρού, μίλησα στο Χριστό και λέω, αν υπάρχεις, δείξ’ το μου τώρα και εγώ θα είμαι δικός σου όλη μου τη ζωή. Αν δεν υπάρχεις, άσε με ήσυχο»

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης συμπλήρωσε: «Εκείνη την Κυριακή πήγα στην εκκλησία και εκεί που άκουγα τη λειτουργία πέφτω κάτω, αρχίζω να κλαίω. Τα ΄χασε ο παππάς και προσευχηθήκαμε όλοι μαζί.[…] Άρχισα να διαβάζω τη Βίβλο για δύο μήνες και να μου απαντιούνται όλα, ό,τι απορία είχα στα χρόνια μου. Όταν γύρισα στην Ελλάδα το πρώτο που έκανα ήταν να πάω στο Άγιο Όρος. Κλείστηκα κάνα δεκαπενθήμερο και εκεί πρωτοάκουσα τη βυζαντινή μουσική, ένα πράγμα μυστικό, χωρίς φώτα, και λέω, “αμάν”».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης του Σταμάτη Σπανουδάκη:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Glomex
 

TAGS