ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είμαι κι εγώ παιδί του καουμπόι με το Μάρλμπορο»: Η Σοφία Φιλιππίδου για τον αντικαπνιστικό νόμο

«Τώρα όμως που άρχισε η καζούρα για τους μη καπνιστές έχω να πω, κυρίες και κύριοι είστε αντιπαθητικοί το λιγότερο και αντιδραστικοί…»

«Είμαι κι εγώ παιδί του καουμπόι με το Μάρλμπορο»: Η Σοφία Φιλιππίδου για τον αντικαπνιστικό νόμο

Η μπύρα του Σάββατου 49
Της Σοφίας Φιλιππίδου
"Ο καουμπόι με το Μάλμπορο"


«Είμαι κι εγώ παιδί του καουμπόι με το Μάρλμπορο και φυσικά έβλεπα όλους τους σταρς ξένους και Έλληνες με το τσιγάρο στο χέρι και όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο αρχίσαν να μου προσφέρουν οι μεγαλύτεροι τα πρώτα τσιγάρα. "Όχι" έλεγα "εγώ δεν κάνει, δεν θέλω, δεν μ αφήνει η μαμά μου", τέτοια χαζά και άρχιζε η καζούρα "είσαι βλαχάρα και καθυστερημένη και οπισθοδρομικιά"… Έτσι άρχισα τις πρόβες: πως το κρατάμε, πως το ρουφάμε -ο αγκώνας να ακουμπάει κάπου, τα δάκτυλα στο ύψος των ματιών το κεφάλι να γέρνει ελαφρά...Με την πρώτη ρουφηξιά ζαλίστηκα στην δεύτερη έκανα εμετό…«Δεν το ρουφάς μέσα …κρατάς τον καπνό στο στόμα- με μάλωναν και τον βγάζεις γρήγορα» Πες πες πήρα το κολάϊ! Έκλεβα από το πακέτο του πατέρα μου δυο τσιγάρα την ημέρα και πήγαινα στης γιαγιάς την τουαλέτα. Μύριζε αλλά η γιαγιά μου έκανε τα στραβά μάτια. Μόλις "έμαθα" να το πηγαίνω στα πνεμόνια άρχισα να αγοράζω τα δικά μου. Πρώτα το μικρό Καρέλια με τα δέκα τσιγάρα 6 δραχμές, αργότερα μπήκα στον κόσμο του Μαλμπορο και "απελευθερώθηκα"...

»Όταν έφτασα στα δυο πακέτα την ημέρα ήμουν ίδια με τους άντρες καπνιστές, όταν δε ξυπνούσα τα χαράματα για να καπνίσω και να ξανακοιμηθώ απορούσαν με την μαγκιά μου. Έγραφα και η σταχτοθήκη μου είχε πάντα τρία τσιγάρα μισοσβησμένα και ένα να καίει στο στόμα μου…πρωινό δεν έπαιρνα ποτέ... μόνο τσιγάρο και καφέ μέχρι το απόγευμα... πολλές φορές μέχρι το βράδυ. Έφτασα να παρακαλώ τον θεό να με βοηθήσει να το κόψω…μισούσα τον εαυτό μου …μέχρι που ένα καλοκαίρι του '97 βρέθηκα σε ένα στούντιο μοντάζ, δύο επί δύο, με αναμμένα τα ερκοντίσιον και με δέκα καπνιστές μέσα και έπαθα την πρώτη βαριά νικοτινίαση.

»Αρρώστησα...σιχάθηκα και το έκοψα. Από τότε είμαι παθητικός καπνιστής με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα …και αρχή άσθματος και έπρεπε να κάνω πρόβα το καλοκαίρι σε κλειστό χώρο με είκοσι καπνιστές ατμιστες και εξατμιστές -καθένας με άλλο άρωμα στον ατμιστή του- και να δείχνω κατανόηση…Τώρα όμως που άρχισε η καζούρα για τους μη καπνιστές έχω να πω, κυρίες και κύριοι είστε αντιπαθητικοί το λιγότερο και αντιδραστικοί…ψάξτε το και πείτε μας και μας πως να το διαχειριστούμε… και μην ανησυχείτε σήμερα έκανα μια βόλτα στην λαϊκή της Καλλιδρομίου: Σε όλα τα σοκάκια και όλους τους πεζόδρομους αγόρια και κορίτσια καπνίζουνε ανέμελα και φουμάρουνε το στριφτό τους χαρούμενα και τίποτα δεν ταράζει την νεότητα τους, όσο για μένα χθες στο όνειρό μου ήμουν στην Θεσσαλονίκη μπροστά στο Αχίλλειον στη παλιά παραλία. Είχε αμμουδιά και ένα μοναδικό ολοκαίνουργιο παγκάκι. Η θάλασσα χρύσιζε κάτω από ένα λαμπρό ήλιο και μου λέει ένας άγνωστος "μην ανοίγεις όλους τους σάκκους και τις βαλίτσες… είναι βαριές και πονάνε"»

Δείτε την ανάρτηση της Σοφίας Φιλιππίδου στο φέισμπουκ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.