«Συνταγές με...ιστορία» μαγείρευε και έγραψε η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη. Το βιβλίο της συζύγου του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 10 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Η παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, ανήμερα της συμπλήρωσης των 91 ετών από τη γέννησή της Μαρίκας Μητσοτάκη στο Μουσείο Μπενάκη. Εκλεκτοί καλεσμένοι καθώς και μέλη της οικογένειάς της παρευρέθησαν στην συνάντηση αυτή, αποδίδοντας φόρο τιμής στην εκπληκτική μαγείρισσα, σύζυγο, μητέρα και γιαγιά.

Η πρωτότοκη κόρη της Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε τόσο για την αείμνηστη μητέρα της, όσο και για τις υπέροχες συνταγές της. Η γνωστή πολιτικός αναφέρθηκε μάλιστα, στον «μαγικό της τρόπο» να ενώνει την πολυμελή οικογένεια γύρω από το τραπέζι, ακόμα και όταν υπήρχαν παρεξηγήσεις και διαφωνίες μεταξύ τους. «Όλες οι συνταγές για μένα είναι αυτές με τις οποίες μεγάλωσα. Όλοι αυτοί που είπαν ότι η μάνα μου είχε τη δυνατότητα να μαζεύει γύρω από το τραπέζι όλο τον κόσμο, ήμασταν τσακωμένοι, ήμασταν φουρτουνιασμένοι στην οικογένεια αλλά με ένα μαγικό τρόπο λυνόντουσαν τα θέματα. Και όταν έχει πολύ μεγάλη οικογένεια και εμείς είμαστε μεγάλη οικογένεια όλα αυτά έχουν τη σημασία τους» δήλωσε η βουλευτής Χανίων.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ βρέθηκε στην θέση του συντονιστή και ανοίγοντας την συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά για το βιβλίο «Το βιβλίο «Συνταγές με.. Ιστορία» δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής. Περιέχει την προσωπική ιστορία της, εντυπωσιακά παραπολιτικά στιγμιότυπα και βεβαίως περιέχει τις συνταγές της που καθήλωσαν και μάγεψαν προσωπικότητες από όλον τον πλανήτη». Γύρω από το τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου Άρτεμις, η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός και ο chef Άκης Πετρετζίκης.

Στο βιβλίο η Μαρίκα Μητσοτάκη θυμάται και περιγράφει την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Αναμνήσεις και στιγμιότυπα από μια ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη Ιστορία του τόπου μας. Και μαζί, σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, οι παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας», που αποτελούσαν πάντα μια ακαταμάχητη, γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

 

TAGS