Η Ελένη Ράντου, καλεσμένη της Έλενας Κατρίτση στην ΕΡΤ, μίλησε για τις διακρίσεις που έχει βιώσει και ως γυναίκα και λόγω της συνοικίας στην οποία μεγάλωσε. «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς μια κοπελίτσα από το Αιγάλεω μπορούσε να είναι και μορφωμένη, η οποία έψαχνε να βρει τη θέση της στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Υπήρχε η αίσθηση ότι στην εργατική συνοικία του Αιγάλεω city, τα όρια είναι συγκεκριμένα. Δεν ενσωματώθηκα πολύ καλά ούτε στην κοινωνία στην οποία μεγάλωσα ούτε στην παραέξω. 

»Γενικά ένιωθα μια δυσκολία στο να ενταχθώ κάπου. Ίσως και γι’ αυτό αγάπησα το θέατρο. Με κέρδισε αφού πέρασα στη σχολή. Δεν με ενδιέφερε σοβαρά να περάσω. Στις εξετάσεις με ρωτούσαν όλοι: “Ποιανού είσαι; Ε, δεν πρόκειται να περάσεις”. Δεν εγκλωβίστηκα ποτέ σε τέτοια στεγανά. Τα άκουγα βερεσέ».

«Υπήρχε η αίσθηση ότι στην εργατική συνοικία του Αιγάλεω city, τα όρια είναι συγκεκριμένα. Δεν ενσωματώθηκα πολύ καλά ούτε στην κοινωνία στην οποία μεγάλωσα ούτε στην παραέξω»

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον χώρο του θεάτρου, σχολίασε: «Υπάρχει μια αίσθηση πως ό,τι και να κάνεις, εγώ μπορώ να σου το μικρύνω και να μοιάζει ότι είναι πολύ λιγότερο από την προσπάθειά σου. Είναι μια μορφή μείωσης. Υπάρχει κάποιο ανταγωνιστικό επάγγελμα που δεν το υφίσταται αυτό; Και η δική μας δουλειά είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική. Έτσι κι αλλιώς το συνάφι είναι πάρα πολύ συγκρατημένο και πάρα πολύ δύσκολα θα πει έναν καλό λόγο, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι “αν πω για σένα, μήπως μειωθώ εγώ”. Το τελευταίο είναι: “αυτή την αγαπά ο κόσμος”, αλλά το λένε με έναν τρόπο σαν να έχω κάνει ένα έγκλημα, είναι και λίγο λαϊκισμός. Δεν έρχεται ο κόσμος γιατί σε αγαπάει, έχεις δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Αυτό, με ένα πλαίσιο “εντεχνίλας”, που καθορίζει ποιοι είναι τα ιερά τέρατα και ποιοι είμαστε οι υπόλοιποι, φτιάχνει άσχημους διαχωρισμούς και αν είσαι και γυναίκα έχεις τις μισές ευκαιρίες από αυτές που έχουν οι άντρες».

«Σε οποιονδήποτε τομέα, η εξουσία φοράει πάντα παντελόνια. Ανδρικά παντελόνια. Και η κατάχρηση της εξουσίας κι αυτή φοράει ανδρικά παντελόνια»

Η Ελένη Ράντου υποστήριξε τα εξής: «Κάποιοι προτιμούν να μη δουλεύουν με γυναίκες κι αυτό το βλέπω την τελευταία δεκαετία. Μαζεύονται πάρα πολλοί άνδρες και παίζουν έργα για να μας αποφεύγουνε. Προφανώς αισθάνονται πιο άνετα μεταξύ τους. Παλιά, ο χώρος του θεάτρου ήταν γυναικοκρατούμενος, ενώ σήμερα είναι νομίζω ανδροκρατούμενος. Έτσι κι αλλιώς σε οποιονδήποτε τομέα, η εξουσία φοράει πάντα παντελόνια. Ανδρικά παντελόνια. Και η κατάχρηση της εξουσίας κι αυτή φοράει ανδρικά παντελόνια. Γιατί αναγκαστικά πρέπει να έχεις εξουσία για να κάνεις κατάχρηση».

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης της Ελένης Ράντου:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Glomex
 

TAGS