Η Μιμή Ντενίση, καλεσμένη του Αντώνη Σρόιτερ, μίλησε για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, αλλά και λεκτικής και σωματικής βίας που έχουν έρθει τελευταία στην επιφάνεια στον χώρο του θεάτρου. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός και θιασάρχισσα:

«Στο θέατρο υπήρχαν πάντα κακές συμπεριφορές. Τις ξέραμε. Επειδή εγώ έχω δικό μου θίασο, είναι πιο δύσκολο να ξέρω αυτά που ξέρουν οι ηθοποιοί, οι οποίοι κάθε χρόνο αλλάζουν. Αλλά δεν πέφτω από τα σύννεφα, κυρίως στη λεκτική βία, γιατί στο θέατρο ήταν συνηθισμένο, από τα παλιά χρόνια, ότι αυτός ο σκηνοθέτης είναι νευρικός, αυτός είναι απότομος… και μιλάμε για πολύ μεγάλα ονόματα του χώρου. Ξέραμε ποιοι φέρονταν με δύσκολο τρόπο, αλλά τα της σεξουαλικής κακοποίησης τα αγνοούσα πλήρως».

Όπως πρόσθεσε η Ντενίση: «Τώρα άλλαξε η εποχή, άλλαξαν πολλά στεγανά. Για παράδειγμα το θέμα της ομοφυλοφιλίας, που στην Ελλάδα ήταν ταμπού, έγινε αποδεκτό. Αφού λοιπόν αυτά ξεπεράστηκαν, δεν μπορεί να μην ξεπεραστεί το θέμα του φόβου της λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας». Η ίδια επισήμανε ωστόσο ότι φτάνουμε σε σημείο υπερβολής, να ενοχοποιούμε ακόμα και το φλερτ: «Είναι μια “επανάσταση” και στις επαναστάσεις συμβαίνουν και υπερβολές. Δεν πρέπει να κόψουμε το φλερτ, να γίνουν ξερές οι σχέσεις μας. Τώρα είμαστε σε σημείο υπερβολής γιατί υπάρχει οργή. Πιστεύω θα καταλαγιάσει».

«Είναι μια “επανάσταση” και στις επαναστάσεις συμβαίνουν και υπερβολές. Δεν πρέπει να κόψουμε το φλερτ, να γίνουν ξερές οι σχέσεις μας. Τώρα είμαστε σε σημείο υπερβολής γιατί υπάρχει οργή. Πιστεύω θα καταλαγιάσει».

Η ίδια υποστηρίζει πως δεν έπεσε ποτέ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Άλλωστε, όπως σχολίασε, στάθηκε τυχερή στη ζωή της και γιατί είχε κοντά της την «πολύ προστατευτική» οικογένειά της. Και επειδή γνώρισε πολύ γρήγορα τον Γιάννη Φέρτη. «Ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε τον δεύτερο χρόνο που ήμουν στο θέατρο. Ήμουν το κορίτσι του Γιάννη. Μετά έγινα θιασάρχισσα. Δεν θέλω όμως να κάνω την έξυπνη, γιατί δεν μου αρέσει που βλέπω γυναίκες οι οποίες βγαίνουν και λένε, “μα, εγώ φέρομαι αλλιώς”, “τα θέλανε”. Μη λέμε ανοησίες. Είναι κορίτσια που έχουν έρθει από την επαρχία, τελείως απροστάτευτα. Είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη βιοπορισμού και δεν μπορούν να φύγουν από τον θίασο εκείνη τη στιγμή. Στο θέατρο υπάρχει και μια “ανοησία”: Ποτέ ηθοποιός δεν θέλει να χαλάσει παράσταση και να κλείσει θέατρο».

«Είναι κορίτσια που έχουν έρθει από την επαρχία, τελείως απροστάτευτα. Είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη βιοπορισμού και δεν μπορούν να φύγουν από τον θίασο εκείνη τη στιγμή. Στο θέατρο υπάρχει και μια “ανοησία”: Ποτέ ηθοποιός δεν θέλει να χαλάσει παράσταση και να κλείσει θέατρο».

Σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας από συγκεκριμένους ανθρώπους του θεάτρου, είπε: «Η μόνη εξουσία που έχει ένας ηθοποιός είναι το κοινό. Αν το κοινό δεν σε θέλει θα σε πετάξει αύριο. Γι’ αυτό κι εγώ θεωρώ ότι η μεγαλύτερη τιμωρία στο χώρο μας έρχεται απ’ το κοινό. Αυτοί που καβαλάνε το καλάμι και θεωρούν ότι έχουν εξουσία, εγώ δεν βλέπω τον λόγο να έχουν έπαρση. Έχω επιτυχία, λένε. Κάποιοι άνθρωποι έχουν δουλέψει όλοι μαζί και έρχεται ο κόσμος στο θέατρο».

Δεν της φάνηκε παράλογο κάποιος θιασάρχης να μη γνωρίζει τα περιστατικά βίας στον θίασό του: «Όταν γίνεται κάτι εκτός θεάτρου, πώς μπορεί να το πάρει χαμπάρι; Για μένα είναι κανόνας οι οντισιόν να συμβαίνουν μέσα στο θέατρο. Ακούω για οντισιόν σε σπίτια… γιατί να κάνουν οντισιόν στα σπίτια; Στο σπίτι μπορεί να γίνει οτιδήποτε».

«Για μένα είναι κανόνας οι οντισιόν να συμβαίνουν μέσα στο θέατρο. Ακούω για οντισιόν σε σπίτια… γιατί να κάνουν οντισιόν στα σπίτια; Στο σπίτι μπορεί να γίνει οτιδήποτε».

Όταν κλήθηκε να μιλήσει για τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Λιγνάδη, σε συνέχεια των καταγγελιών, η Μιμή Ντενίση σχολίασε: «Έπαιζε στο μικρό μου θέατρο τέσσερα χρόνια. Στα Ιλίσια. Τον γνώριζα πάρα πολύ καλά. Δεν θα πω, επειδή συμβαίνουν αυτά και μπορεί να συμβούν και τρισχειρότερα, ότι είναι το τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος. Εγώ είχα μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Δεν είχα καμία επαφή με τη ζωή του μετά. Και μακάρι να μην έχουν συμβεί όλα αυτά που ακούω. Είμαστε άνθρωποι.

»Έχω πει από την πρώτη μέρα ότι είμαι κοντά σε οποιονδήποτε έχει υποφέρει. Παιδί, γυναίκα, άντρα. Αλλά δεν έχω αυτή την κακία μέσα μου να γράφω, σκοτώστε τους. Η δικαιοσύνη αποφασίζει να τους φυλακίσει για 20 χρόνια; Να το κάνει. Το σωματείο αποφασίζει να μην ξαναπαίξουν; Να το κάνει. Δεν το θεωρώ όμως ωραίο να γυρίσουμε στον Μεσαίωνα και να βγαίνουμε όλοι στο Facebook και να λέμε, σκοτώστε τους. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια διαμάχη που το μισό είναι κομματική και το μισό ποιος είναι πιο πολύ με τα θύματα. Όλοι είμαστε με τα θύματα».

«Έχω πει από την πρώτη μέρα ότι είμαι κοντά σε οποιονδήποτε έχει υποφέρει. Παιδί, γυναίκα, άντρα. Αλλά δεν έχω αυτή την κακία μέσα μου να γράφω, σκοτώστε τους. Η δικαιοσύνη αποφασίζει να τους φυλακίσει για 20 χρόνια; Να το κάνει»

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπερασπιστική γραμμή του Δημήτρη Λιγνάδη με τον Αλέξη Κούγια, απάντησε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για την υπερασπιστική γραμμή που έχουν διαλέξει. Ο Σπύρος Μπιμπίλας, με τον οποίο έχω συνεργαστεί τρεις σεζόν, δεν είναι μέτριος ηθοποιός και, κυρίως, δεν είναι μέτριος άνθρωπος. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στον χώρο. Στη “Θεοδώρα” από το πρωί μέχρι το βράδυ πήγαινε φαγητό σε όλους, έδινε λεφτά σε όλους. Του λέω, παιδί μου, θα μείνεις άφραγκος. Πρώτη φορά το σωματείο λειτουργεί αληθινά, όχι κομματικά».

Δείτε τη συνέντευξη της Μιμής Ντενίση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: YouTube
 

TAGS