Η Ναταλία Τσαλίκη, σε νέα τηλεοπτική εμφάνισή της στο «Φλερτ» και τη Νάντια Κοντογεώργη, σχολίασε, μεταξύ άλλων, τη σειρά αποκαλύψεων στο θέατρο σχετικά με περιστατικά σωματικής, ψυχολογικής αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Έδωσε επίσης συμβουλές, ιδιαίτερα σε νέους ηθοποιούς, τους οποίους θεωρεί πιο ευάλωτους, για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, αλλά και να μην καταλήξει μια καταγγελία να γίνει «ριάλιτι σόου». 

«Είναι πράγματα που από το σπίτι πρέπει να μαθαίνει κάποιος, να στέκεται στα πόδια του ως μια αυτοδύναμη προσωπικότητα, αλλά και από τις σχολές. Οι σχολές έχουν μεγάλη ευθύνη» σχολίασε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά γι’ αυτό που τους περιμένει, ότι δεν θα είναι ο σκηνοθέτης ο γκουρού, το θέσφατο. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, είμαστε συνδημιουργοί σε μια παράσταση. Ακόμα και στη σχολή εγώ ακούω τα παιδιά, μαθαίνω από τα παιδιά».

«Οι σχολές έχουν μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά γι’ αυτό που τους περιμένει, ότι δεν θα είναι ο σκηνοθέτης ο γκουρού, το θέσφατο. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, είμαστε συνδημιουργοί σε μια παράσταση»

Για τη δική της εμπειρία, θυμήθηκε τα εξής: «Εγώ από τότε που βγήκα από τη σχολή ποτέ δεν αισθάνθηκα υποδεέστερη, ίσως έτσι μεγάλωσα στο σπίτι μου. Από την πρώτη στιγμή αισθανόμουν ότι είμαστε συνεργάτες [σε μια παράσταση]». 

Στη συνέχεια επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ των πιο ευάλωτων ανθρώπων, χωρίς βέβαια να προσπαθήσει να επιρρίψει στους ίδιους οποιαδήποτε ευθύνη: «Αυτά τα συμβάντα αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους, που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν ξέρουν τι είναι το επάγγελμα, δεν ξέρουν τι θα πει ηθοποιός, πρέπει να τους προετοιμάζουμε. Να στέκονται στα πόδια τους, να έχουν αυτοπεποίθηση, να μη φοβούνται. […] Να ξέρουν οι συνάδελφοι ότι το σωματείο μας [σωματείο ηθοποιών] ξανασυστήνεται, μπαίνουν μέσα συνάδελφοι αξιόλογοι, νεότεροι, με πολλή όρεξη, να ξέρουν ότι μπορούν να αποταθούν εκεί. Ο Σπύρος Μπιμπίλας [πρόεδρος του σωματείου] με διαβεβαίωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα που περιέχει και δικηγόρους και ψυχολόγους. Ο ηθοποιός να ξέρει ότι εκεί θα τον ακούσουν, θα τον προστατεύσουν και να ξέρει και ποια είναι η νομική οδός. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας ανώνυμα και να λέει, ναι, μου ‘τυχε αυτό. Αυτό δεν αφορά κανέναν. Είναι κουτσομπολιό, ριάλιτι, δεν μας αφορά και είναι κρίμα για το θέατρο, δεν το αξίζει».

«Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας ανώνυμα και να λέει, ναι, μου ‘τυχε αυτό. Αυτό δεν αφορά κανέναν. Είναι κουτσομπολιό, ριάλιτι, δεν μας αφορά και είναι κρίμα για το θέατρο, δεν το αξίζει»

Η Νάντια Κοντογεώργη σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικές οι καταγγελίες για να αρχίσει ο διάλογος και πάνω σε αυτό η Ναταλία Τσαλίκη πρόσθεσε: «Και είναι μια καλή περίοδος. Μπορεί να μας λυπεί γι’ αυτά που μαθαίνουμε και ο κόσμος να πέφτει από τα σύννεφα, αλλά ήταν μια γάγγραινα, ένα σπυρί που έπρεπε να σπάσει».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Φωτό: Glomex
 

TAGS