ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή»: Το «'Οσκαρ» της Τζίνα Ντέιβις που πέρασε στα ψιλά γράμματα

Η «Θέλμα» βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στον κόσμο του θεάματος και των μίντια. Ο λόγος της φέρνει μπροστά τις γυναίκες και τη δύναμή τους.

«Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή»: Το «'Οσκαρ» της Τζίνα Ντέιβις που πέρασε στα ψιλά γράμματα

Η 92η απονομή των Βραβείων Όσκαρ ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά και για την ηθοποιό Τζίνα Ντέιβις η οποία αυτή τη φορά δεν έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της σε κάποια ταινία, όπως το 1989 για τους Αταίριαστους Εραστές (β’ γυναικείου ρόλου), βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στον κόσμο του θεάματος και των μίντια με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Τζιν Χέρσολτ. Η ηθοποιός ίδρυσε το Geena Davis Institute on Gender in Media, το 2009 στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ΜΚΟ που εκπονεί μελέτες και συλλέγει στατιστικά στοιχεία ερευνώντας το ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ΜΜΕ.

Η ιδέα προέκυψε όταν άρχισε να παρακολουθεί παιδικά προγράμματα και ταινίες με τη μικρή της τότε κόρη και διαπίστωσε πως τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει καθόλου. «Ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί είχαν την εντύπωση ότι είχε αλλάξει η κατάσταση. Τότε κατάλαβα πως θα πρέπει να συλλέξω δεδομένα» έχει δηλώσει η Ντέιβις σε συνέντευξή της.

Δείτε το τρέιλερ της ασύλληπτης ταινίας «Θέλμα και Λουίζ»:

Έρευνα του Geena Davis Institute on Gender in Media έδειξε πως στις ταινίες το 81% των ανδρών είχαν δουλειές, ενώ οι περισσότερες γυναίκες όχι, ελάχιστες δε είχαν υψηλές θέσεις, το ίδιο ισχύει στις νεανικές και παιδικές ταινίες όπου τα κορίτσια και πάλι υπο-επροσωπούνται. «Στην ουσία το μήνυμα που περνάμε ως κοινωνία είναι πως τα αγόρια και οι άντρες είναι πιο πολύτιμοι απ’ ό,τι τα κορίτσια και οι γυναίκες» τόνισε η ηθοποιός στον λόγο που εκφώνησε κατά την τελετή αποδοχής του βραβείου της, τελετή που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2019 -μνεία της βράβευσης έγινε και στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

«Η ταινία που άλλαξε τη ζωή μου ήταν το "Θέλμα και Λουίζ", γιατί με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λίγες είναι οι ταινίες που επιτρέπουν στις γυναίκες να φεύγουν από τα γυρίσματα και να αισθάνονται περήφανες και ενδυναμωμένες από τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν» είπε χαρακτηριστικά για μια ταινία ύμνο στη γυναικεία φιλία (σπάνια θεματική στο Χόλιγουντ) και την αληθινή φύση των γυναικών.

Κάλεσε τους συναδέλφους της να σκέφτονται κάθε φορά που συμμετέχουν σε μια δουλειά ή που γράφουν ένα σενάριο, να σκέφτονται τον παράγοντα της εκπροσώπησης. «Είναι απλό: εκεί που έχετε ανδρικά ή αγορίστικα ονόματα αντικαταστήστε τα με γυναικεία. Προσέξτε δεν ζητάμε να πρωταγωνιστούν μόνο γυναίκες, αλλά να υπάρχουν εκεί» είπε η Τζίνα Ντέιβις και μάλιστα μπροστά σε ισχυρούς άνδρες της βιομηχανίας. «Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.


Δείτε το λόγο της:

Φωτό: REUTERS/Eric Gaillard

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.

19 Απρ 2024

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη: "Να έχουμε θέσεις στο τραπέζι των αποφάσεων -αλλά να μπορούμε και να αναποδογυρίζουμε το τραπέζι όταν αυτό ωφελεί μόνο λίγους"

Η ψυχολόγος Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, τονίζει πως μια πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα ΕΕ είναι εφικτή, όπως και μια καλύτερη ζωή τώρα άμεσα για τους Έλληνες.

19 Απρ 2024