Η 92η απονομή των Βραβείων Όσκαρ ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά και για την ηθοποιό Τζίνα Ντέιβις η οποία αυτή τη φορά δεν έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της σε κάποια ταινία, όπως το 1989 για τους Αταίριαστους Εραστές (β’ γυναικείου ρόλου), βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στον κόσμο του θεάματος και των μίντια με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Τζιν Χέρσολτ. Η ηθοποιός ίδρυσε το Geena Davis Institute on Gender in Media, το 2009 στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ΜΚΟ που εκπονεί μελέτες και συλλέγει στατιστικά στοιχεία ερευνώντας το ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ΜΜΕ.

Η ιδέα προέκυψε όταν άρχισε να παρακολουθεί παιδικά προγράμματα και ταινίες με τη μικρή της τότε κόρη και διαπίστωσε πως τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει καθόλου. «Ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί είχαν την εντύπωση ότι είχε αλλάξει η κατάσταση. Τότε κατάλαβα πως θα πρέπει να συλλέξω δεδομένα» έχει δηλώσει η Ντέιβις σε συνέντευξή της.

Δείτε το τρέιλερ της ασύλληπτης ταινίας «Θέλμα και Λουίζ»:

Έρευνα του Geena Davis Institute on Gender in Media έδειξε πως στις ταινίες το 81% των ανδρών είχαν δουλειές, ενώ οι περισσότερες γυναίκες όχι, ελάχιστες δε είχαν υψηλές θέσεις, το ίδιο ισχύει στις νεανικές και παιδικές ταινίες όπου τα κορίτσια και πάλι υπο-επροσωπούνται. «Στην ουσία το μήνυμα που περνάμε ως κοινωνία είναι πως τα αγόρια και οι άντρες είναι πιο πολύτιμοι απ’ ό,τι τα κορίτσια και οι γυναίκες» τόνισε η ηθοποιός στον λόγο που εκφώνησε κατά την τελετή αποδοχής του βραβείου της, τελετή που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2019 -μνεία της βράβευσης έγινε και στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

«Η ταινία που άλλαξε τη ζωή μου ήταν το "Θέλμα και Λουίζ", γιατί με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λίγες είναι οι ταινίες που επιτρέπουν στις γυναίκες να φεύγουν από τα γυρίσματα και να αισθάνονται περήφανες και ενδυναμωμένες από τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν» είπε χαρακτηριστικά για μια ταινία ύμνο στη γυναικεία φιλία (σπάνια θεματική στο Χόλιγουντ) και την αληθινή φύση των γυναικών.

Κάλεσε τους συναδέλφους της να σκέφτονται κάθε φορά που συμμετέχουν σε μια δουλειά ή που γράφουν ένα σενάριο, να σκέφτονται τον παράγοντα της εκπροσώπησης. «Είναι απλό: εκεί που έχετε ανδρικά ή αγορίστικα ονόματα αντικαταστήστε τα με γυναικεία. Προσέξτε δεν ζητάμε να πρωταγωνιστούν μόνο γυναίκες, αλλά να υπάρχουν εκεί» είπε η Τζίνα Ντέιβις και μάλιστα μπροστά σε ισχυρούς άνδρες της βιομηχανίας. «Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.


Δείτε το λόγο της:

 

Φωτό: REUTERS/Eric Gaillard

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS