ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άλεξ Πρόγιας: Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών του Χόλιγουντ

Έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών «Το κοράκι», «I Robot», «Knowing» και «Dark City».

Άλεξ Πρόγιας: Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών του Χόλιγουντ

Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έγινε γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών «Το κοράκι», «I Robot», «Knowing» και «Dark City». Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως ο Will Smith και ο Nicholas Cage.

Ο Άλεξ Πρόγιας (Alex Proyas) γεννήθηκε το 1963 στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, ωστόσο μεγάλωσε στην Αυστραλία, όπου μετακόμισε η οικογένεια του όταν ήταν μόλις 3 ετών.

Άλεξ Πρόγιας: Ο Έλληνας σκηνοθέτης των επιτυχιών του Χόλιγουντ
Με τον Γουίλ Σμιθ για το «I Robot»

Από μικρός έδειξε το πάθος του για τον κινηματογράφο, οι γονείς του, του χάρισαν την πρώτη του βιντεοκάμερα στα δέκατα γενέθλια του. Σε ηλικία μόλις 17 ετών μπήκε στη Σχολή Κινηματογράφου και Ραδιοτηλεόρασης της Αυστραλίας πρωτοφανές για την ηλικία του και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησε να σκηνοθετεί βίντεο-κλιπ.

Βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 1982, σε ηλικία μόλις 19 ετών, στο Παγκόσμια Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Σύντομα κατάλαβε πως για να αποκτήσει την καριέρα που φανταζόταν, έπρεπε να βρεθεί στο Χόλιγουντ.

Με τον Nikolaj Coster-Waldau

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρο του και το κατάφερε. Στην αρχή σκηνοθετούσε βίντεο κλιπ για το MTV και διαφημιστικά μεγάλων εταιρειών αλλά δεν άργησαν να τον προσέξουν.

Το 1994 ο Πρόγιας σκηνοθέτησε το θρίλερ «The Crow» με πρωταγωνιστή τον Brandon Lee. Ο πρωταγωνιστής όμως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, μόλις 8 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της ταινίας. Ο Πρόγιας αποφάσισε να ολοκληρώσει την ταινία με ειδικά εφέ και σωσίες και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, ενώ δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Η επόμενη ταινία του, «Dark City» δεν συνοδεύτηκε από εισπρακτική επιτυχία, αλλά δέχθηκε πολλά βραβεία.

Το 2004 ακολούθησε το «I, Robot» με πρωταγωνιστή τον Will Smith, το οποίο αν και «έσπασε τα ταμεία», προκάλεσε και αντιδράσεις.

Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία. Το 1994 μάλιστα είχε προταθεί και για τον Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει μέχρι σήμερα.

Με τον Τζέραλντ Μπάτλερ για το «Gods of Egypt»

Πηγή: ellines.gr

Read Next

23 Απρ 2024

Τζούλια Ρόμπερτς: "Η οικογένεια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάλυψε τα έξοδα της γέννησης μου"

Η αποκάλυψη της σταρ για την φιλία των γονιών της με τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης.

Περισσότερα από

News

23 Απρ 2024

Κατερίνη: Οι ανθισμένες κερασιές ενθουσιάσαν το κοινό και ανοίγουν δρόμο για το πρότζεκτ "Ανθισμένες Διαδρομές" της χώρας

Με ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, χορούς και τραγούδια ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις των "Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας".

22 Απρ 2024

Μπάρμπεκιου με φίλους για τη Δέσποινα Βανδή | 'Εκανε free day στη δίαιτά της

Το πιάτο στο οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί.

22 Απρ 2024

Στη Νικόλ Κίντμαν το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI)

Στις 27 Απριλίου θα λάβει χώρα η τελετή και η Νικόλ Κίντμαν θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενη καθώς θα της το παραδώσει μια σπουδαία ηθοποιός.

22 Απρ 2024

Ο "φούρνος του χωριού", που έγινε το "διεθνές" αρτοποιείο στη Ζίτσα Ιωαννίνων

"Ο στόχος μας, είναι να διαδώσουμε την υπέροχη γαστρονομία της Ηπείρου, σε όλο τον κόσμο", λέει ο ιδιοκτήτης του.

22 Απρ 2024

Το Πάσχα έφτασε στο gift shop του Μεγάρου Μουσικής

Λαμπάδες, διακοσμητικά αυγά, υπέροχα δώρα και βιβλία θα βρείτε για μικρούς και μεγάλους στο M-shop του Μεγάρου Μουσικής.

22 Απρ 2024

Μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων: Οι γυναίκες "να επιστρέψουν σπίτια τους"

Νέο απαράδεκτο σχόλιο από τον Μητροπολίτη εναντίον των γυναικών- τις θεωρεί τις μόνες υπεύθυνες για το μεγάλωμα των παιδιών, αλλά και τις συμμορίες ανηλίκων.

22 Απρ 2024

Καρυστιανού: Ντροπή της Δικαιοσύνης η αρχειοθέτηση της μήνυσής μας - Θα βρούμε όσα πέταξαν

Χιλιάδες πολίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Καρυστιανού.

22 Απρ 2024

"Garbo: Leave Me Alone": Ντοκιμαντέρ, για την αινιγματική Γκρέτα Γκάρμπο

Σε ηλικία 35 ετών κι έχοντας 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ η σταρ αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ και τον δημόσιο βίο.