ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

20, 30 ή 50 plus: Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Το γνωρίζουμε όλες πολύ καλά. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι αρκετά πιο λεπτή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου.

20, 30 ή 50 plus: Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Από την Αντωνία Θωμοπούλου

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από τα μάτια στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν. Οφείλουμε λοιπόν να τις σεβόμαστε και να προσαρμόζουμε ανάλογα την καθημερινή περιποίηση επιλέγοντας τα σωστά συστατικά.

Το γνωρίζουμε όλες πολύ καλά. Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι αρκετά πιο λεπτή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του προσώπου. Είναι εκτεθειμένη στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες και , επιπλέον, καταπονείται καθημερινά από τις έντονες ή λιγότερο έντονες εκφράσεις μας. Γι αυτό και είναι το πρώτο σημείο στο οποίο κόπωση, οξειδωτικό στρες και χρόνος αποτυπώνονται πολύ νωρίτερα από τη φυσιολογική βιολογική φθορά της επιδερμίδας. Άρα ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή περιποίηση και την κρέμα ματιών. Αρκεί φυσικά να επιλέξουμε την κατάλληλη που ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας.

Στη δεκαετία των 20:

Η πρόληψη είναι ένας πολύ βασικός λόγος για την καθημερινή εφαρμογή της κρέμας ματιών. Και η ενυδάτωση της περιοχής αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματική όσο και για την επιδερμίδα του προσώπου. Όμως το life style των νεανικών χρόνων- συχνά ξενύχτια που σημαίνει έλλειψη ύπνου, κάπνισμα, αλκοόλ – αλλά και οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να εμφανιστούν οι πρώτοι μαύροι κύκλοι. Και όσο οι κακές συνήθειες δεν περιορίζονται,τόσο οι μαύροι κύκλοι γίνονται μόνιμοι. Η κρέμα ματιών λοιπόν δεν είναι περιττή πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Ποια συστατικά ενδείκνυνται. Το υαλουρονικό οξύ στις πρώτες θέσεις της λίστας για τη συστηματική ενυδάτωση της περιοχής. Καφεΐνη για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας- μια από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση μαύρων κύκλων- βιταμίνη Κ για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και αντιοξειδωτικοί παράγοντες για προληπτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Στη δεκαετία 30-40:

Στο ξεκίνημα των τριάντα χρόνων το «πόδι της χήνας» είναι ένα από τα πρώτα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας. Πρόκειται για τις λεπτές γραμμές που διαγράφονται στην εξωτερική γωνία του ματιού και οφείλονται, καταρχήν, στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις – υπολογίζονται περισσότερο από 10.000 στη διάρκεια μιας μέρας !- των βλεφάρων, στη φυσιολογία της επιδερμίδας – έλλειψη σμηγματογόνων αδένων στο συγκεκριμένο σημείο- αλλά και στην αθροιστική επιζήμια δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Στη δεκαετία των σαράντα χρόνων οι λεπτές γραμμές εξελίσσονται σε απαλές ρυτίδες. Οι μαύροι κύκλοι είναι σχεδόν μόνιμοι και η επιδερμίδα αφυδατωμένη. Η εφαρμογή της κρέμας ματιώνπρωί και βράδυ γίνεται πια επιτακτική ανάγκη .

Ποια συστατικά ενδείκνυνται: Βιταμίνη C για λείανση και λάμψη , αντιοξειδωτικοί παράγοντες – βιταμίνες Α, C και Ε- για προστασία της περιοχής και ρετινόλη για ενισχυμένη αντιρυτιδική δράση με ενίσχυση του κυτταρικού μεταβολισμού και τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Για τις μέρες που τα σημάδια κόπωσης είναι έντονα αναζητούμε προϊόντα με αλόη στη σύνθεσή τους, η οποία εξασφαλίζει πλούσια καταπραϋντική και ενυδατική δράση. Σταθερή, φυσικά, αξία παραμένει το υαλουρονικό οξύ.

Στη δεκαετία 50+:

Εμμηνόπαυση στο προσκήνιο και τα σημάδια στην επιδερμίδα- συμπεριλαμβανομένης των ματιών- είναι πλέον εμφανή. Έντονη ξηρότητα και ρυτίδες που συχνά συνοδεύονται από πρήξιμο και σακούλες κάτω από τα μάτια. Η επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών που οδηγεί σε οίδημα. Γι αυτό το λόγο οι ειδικοί συστήνουν να εφαρμόζουμε την κρέμα ταμποναριστά με ελαφρά κτυπηματάκια έτσι ώστε να τονώνουμε τη μικροκυκλοφορία και να διευκολύνουμε την αποσυμφόρηση της περιοχής. Επιπλέον, η μετατόπιση του λίπους προς το κάτω βλέφαρο εξαιτίας της μείωσης ελαστικότητας της επιδερμίδας, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να σχηματιστούν οι ενοχλητικές σακούλες κάτω από τα μάτια. Την οριστική λύση στην περίπτωση αυτή, μόνον ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δώσει. Παρόλα αυτά η καθημερινή-πρωί και βράδυ- ενυδατική και συσφιγκτική φροντίδα όπως, φυσικά, και η αντιοξειδωτική προστασία έχουν ζωτική σημασία για να διατηρείται λεία και απαλή, έστω και με ρυτίδες, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια .

Ποια συστατικά ενδείκνυνται: Ρετινόλη και πεπτίδια όταν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών εξασφαλίζουν την ενισχυμένη αντιγηραντική φροντίδα που έχει ανάγκη η ώριμη ηλικία. Τα αντηλιακά φίλτρα, επίσης, σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικούς παράγοντες προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενώ, για την αποσυμφορητική δράση -κατά του πρηξίματος- το ρόλο αναλαμβάνουν ειδικά επιλεγμένα φυτικά εκχυλίσματα με επικρατέστερα το μαύρο ή και το πράσινο τσάι.

Read Next

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

Περισσότερα από

Ομορφιά

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.

12 Απρ 2024

Old money nails: Το classy μανικιούρ που θα κάνει κάθε outfit να δείξει πολυτελές

Αυτή είναι η τάση μανικιούρ που επιλέγουν σταθερά και οι royals.

12 Απρ 2024

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου υιοθέτησε την τάση του "γυμνού" μανικιούρ κι έδειξε υπέροχη

Η ηθοποιός αποδεικνύει ότι τα άβαφα νύχια μπορούν να δείξουν εξίσου κομψά.

12 Απρ 2024

5 primers προσώπου που "σβήνουν" τις ρυτίδες

Χάρη στο blurring effect τους, καμουφλάρουν τις ατέλειες, δημιουργώντας παράλληλα τον τέλειο καμβά για την εφαρμογή του μακιγιάζ.

10 Απρ 2024

Ταλαιπωρημένες φτέρνες: Πώς θα τις περιποιηθείς σωστά για να είσαι έτοιμη το καλοκαίρι

Οι σκασμένες φτέρνες θέλουν σωστή περιποίηση χειμώνα - καλοκαίρι.

10 Απρ 2024

Μάργκοτ Ρόμπι: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της

Η 33χρονη σταρ άλλαξε τα μαλλιά της και υιοθέτησε την πιο δημοφιλή απόχρωση για το 2024.

10 Απρ 2024

Οι 5 καλύτεροι οροί προσώπου για την εξάλειψη των σκούρων κηλίδων

Η βιταμίνη C είναι το SOS αντιοξειδωτικό συστατικό που θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων και λοιπών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.

10 Απρ 2024

Mόνικα Μπελούτσι: Το προϊόν που την κάνει να δείχνει 10 χρόνια νεότερη

Το ιδιοφυές makeup trick που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

05 Απρ 2024

Τα SOS tips του concealer που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα άνω των 40

Μάθε τα πιο συχνά λάθη με το concealer που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπο.