ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλοι οι κανόνες περιποίησης της ευαίσθητης επιδερμίδας

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις ευαισθησίες του δέρματος, τι τις προκαλεί και πως να τις αντιμετωπίσεις.

Αν ρωτήσεις τις γυναίκες γύρω σου πως θα χαρακτήριζαν την επιδερμίδα τους θα δεις πως είναι πολλές αυτές που επιλέγουν τον προσδιορισμό "ευαίσθητη”. Αν και ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι ιατρικά δόκιμος, είναι ο όρος που επιλέγουν όλο και περισσότερες γυναίκες για να περιγράψουν το δέρμα τους. Και αυτό είναι λογικό αφού η ζωή στην πόλη, υπό συνθήκες στρες ή απλά η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες που της εξηγούμε ως ευαισθησία. Η αλήθεια είναι πως η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι μια πολύ γενική περιγραφή που περιλαμβάνει από μια απλή ερυθρότητα ώς μια αλλεργική αντίδραση. Για αυτό καλό είναι να εμβαθύνεις λίγο στην έννοια της ευαισθησίας και να ξέρεις πότε να ανησυχήσεις και πως να την αντιμετωπίσεις.

Πότε ένα δέρμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως "ευαίσθητο”;

Αν περιγράψεις το δέρμα σου ως ευαίσθητο σε έναν δερματολόγο αυτός θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα δέρμα που παρουσιάζει εύκολα ερεθισμούς και αντιδρά σε εξωτερικές επιθέσεις. Τα συμπτώματα αυτής της αντίδρασης μπορεί να είναι η κοκκινίλα, η αίσθηση καύσου, o κνησμός και η γενικότερη δυσφορία κάθε φορά που το δέρμα σου έρχεται σε επαφή με ένα συγκεκριμένο συστατικό ή δέχεται επίθεση από έναν εξωτερικό παράγοντα.

Πότε να απευθυνθείς στον δερματολόγο;

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να παρουσιάσουν μια ευαισθησία στο πρόσωπο ή το σώμα. Αν όμως μία κατάσταση επιμένει και τα συμπτώματα χειροτερεύουν, ανεξάρτητα από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείς, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γιατρό. Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί συχνά να κρύβει κάποια δερματική νόσο όπως η ατοπική δερματίτιδα, η δερματίτιδα εξ επαφής ή η ροδόχρους ακμή.

Γιαί έχω ευαίσθητο δέρμα;

Οι ευαισθησίες της επιδερμίδας δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία ή τύπο δέρματος. Οφείλονται άλλοτε στην έκθεση σε εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, ο κρύος αέρας ή οι εναλλαγές θερμοκρασίας και, άλλοτε, σε συγκεκριμένα ερεθιστικά συστατικά. Επειδή δεν μπορείς να γνωρίζεις πότε μπορεί η επιδερμίδα σου να παρουσιάσει κάποια αντίδραση σε ένα συστατικό ή μια εξωτερική επίθεση πρέπει να φροντίσεις να έχει πολύ δυνατό και ισορροπημένο εξωτερικό φραγμό. Ο φραγμός αυτός είναι το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας που αποτελείται από λιπίδια, γνωστά και ως ceramides, και ο ρόλος του είναι να κρατά την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση αφυδάτωσης. Συχνά ο φραγμός αυτό διαταράσσεται, γίνεται πιο αδύναμος και δε λειτουργεί σωστά οδηγώντας στην εμφάνιση ξηρότητας και ευαισθησίας. Ακολουθώντας μια τακτική ρουτίνα περιποίησης με προϊόντα που σέβονται τον επιδερμικό φραγμό, δεν έχουν πολύ επιθετικές συνθέσεις που αφαιρούν τα απαραίτητα λιπίδια από την επιφάνειά του αλλά τον ενισχύουν με ευεργετικά συστατικά θα δεις την επιδερμίδα σου να είναι πιο δυνατή και ισορροπημένη και να αντιστέκεται σε εξωτερικούς, επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ποια προϊόντα να χρησιμοποιώ στην επιδερμίδα μου και ποια να αποφεύγω;

Η σημαντικότερη συμβουλή για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, μόνιμα ή παροδικά, είναι να ακολουθούν όσο το δυνατό πιο απλή ρουτίνα ομορφιάς. Αυτό αφορά στον αριθμό των προϊόντων αλλά και στα συστατικά που αυτά περιέχουν, αφού όσο περισσότερα συστατικά έχει στη σύνθεσή του ένα καλλυντικό τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει κάποιον ερεθισμό. Προτίμησε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθηστο δέρμα που δεν περιέχουν τους συνήθεις ερεθιστικούς παράγοντες όπως οινόπνευμα, άρωμα, αιθέρια έλαια, συντηρητικά, θειϊκά άλατα. Απόφυγε τον καθαρισμό με επιθετικά προϊόντα. Το σαπούνι και το ζεστό νερό λεπταίνουν σταδιακά τον επιδερμικό φραγμό. Προτίμησε δροσερό ή χλιαρό νερό όταν πλένεις το πρόσωπό σου- το πολύ μία φορά την ημέρα και - διάλεξε προϊόντα καθαρισμού με ήπιες και ενυδατικές συνθέσεις. Η απολέπιση είναι απαραίτητη γιατί βοηθά την κυτταρική ανανέωση. Πρέπει όμως να γίνεται με ήπια προϊόντα και ποτέ όταν η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ερεθισμένη.

Δες εδώ προϊόντα περιποίησης για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Read Next

23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

Περισσότερα από

Ομορφιά

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.

12 Απρ 2024

Old money nails: Το classy μανικιούρ που θα κάνει κάθε outfit να δείξει πολυτελές

Αυτή είναι η τάση μανικιούρ που επιλέγουν σταθερά και οι royals.