ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To λάθος που κάνουμε όλοι εν ώρα πτήσης και βλάπτει σοβαρά την υγεία της επιδερμίδας μας

«Μην μπαίνετε στο αεροπλάνο ποτέ χωρίς αυτό,» προειδοποιούν οι δερματολόγοι

To λάθος που κάνουμε όλοι εν ώρα πτήσης και βλάπτει σοβαρά την υγεία της επιδερμίδας μας

Παρόλο που πολλές από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη μόνο κάποια καυτή, λαμπερή μέρα σε κάθε παραλία των Κυκλάδων όμως η αλήθεια είναι πως η Κοκό Σανέλ δεν είχε τελικά και τόσο άδικο όταν έλεγε: «Η μοναδική περίπτωση που δεν χρειάζεσαι αντηλιακό είναι όταν χρειάζεσαι φακό».

Οι ακτίνες του ήλιου, ακόμα κι εκείνες που δεν αισθανόμαστε να «χτυπάνε» απευθείας το δέρμα μας κάποια συννεφιασμένη μέρα του χειμώνα είναι ο νούμερο ένα εχθρός της νεανικότητας του προσώπου μας. Και τώρα οι δερματολόγοι έρχονται να μας προειδοποιήσουν ότι υπάρχει ακόμα ένα μέρος όπου πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε αντηλιακό. Και αυτό το μέρος είναι σίγουρα κάτι στο οποίο δεν πάει εύκολα το μυαλό μας.

Οι ειδικοί λοιπόν μας ενημερώνουν ότι μία από τις «τοποθεσίες» στις οποίες δεν πρέπει με τίποτα να εμφανιστούμε χωρίς αντηλιακή προστασία είναι η καμπίνα του αεροσκάφους.

Και γι'αυτό υπάρχει μία πολύ καλή, επιστημονική εξήγηση. Στα περισσότερα αεροπλάνα τα παράθυρα είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε μπλοκάρουν τις ακτίνες UVB, ωστόσο οι επικίνδυνες ακτίνες UVA διαπερνούν τα τζάμια της καμπίνας και είναι σε θέση να φτάσουν πιο σκληρές και έντονες στο δέρμα σου, εξαιτίας και του μεγάλου υψόμετρου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιδερμίδα μας εν ώρα πτήσης είναι περισσότερο εκτεθείμενη στους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας και κατ'επέκταση στον καρκίνο του δέρματος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν ταξιδεύουν ποτέ χωρίς μία σημαντικό ποσότητα αντηλιακού να καλύπτει την επιδερμίδα τους, καθώς οι δερματολόγοι κάνουν σαφές πως το να σε βλέπει ο ήλιος στα 30.000 πόδια είναι αντίστοιχο με το να κάτσεις για 20 λεπτά στο τραπέζι του σολάριουμ.

Και παρόλο που οι επιβάτες είναι σίγουρα λιγότερο εκτεθειμένοι από τους πιλότους και το πλήρωμα οι δερματολόγοι εξηγούν πως το αντηλιακό παραμένει απαραίτητο, ειδικά για όσους κάθονται δίπλα στο παράθυρο.

«Το παράθυρο δίπλα μας μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι ταυτόχρονα και ο λόγος που βρισκόμαστε πιο κοντά στην τρύπα του όζοντος - κάθε φορά που πετάμε - κατά δεκάδες χιλιάδες πόδια», συμπληρώνει η Dr. Sweta Rai του Βρετανικου Συνδέσμου Δερματολόγων.

Ένα αντηλιακό με δείκτη από 30 και πάνω θεωρείται το κατάλληλο για τις καθημερινές μας βόλτες και φυσικά για κάποιο πιθανό ταξίδι με αεροσκάφος.

Read Next

Περισσότερα από

Life

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.

09 Απρ 2024

Τι είναι η ομελέτα ταμάγκο; Η εύκολη συνταγή για την ασιατική ομελέτα

Η ομελέτα ταμάγκο ή Tamagoyaki είναι η ασιατική εκδοχή της ομελέτας.

09 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής: Ζανίν Γιάνσεν- Ντενίς Καζούχιν

Οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στην Αθήνα επιστροφή στο Φεστιβάλ της Άνοιξης