ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

Εάν δεν το προσέξεις, δεν το φροντίζεις και δεν το κρατάς καθαρό.

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

Τα δόντια μας είναι η εικόνα του στόματός μας, του χαμόγελού μας, αλλά και της γενικότερης αντίληψης που έχουμε για την υγιεινή του σώματός μας. Ένα στόμα απεριποίητο εκτός από επικίνδυνο για την υγεία μας είναι απωθητικό και προσθέτει χρόνια.

Πόσο «φιλικό» για τα δόντια είναι ένα αποξηραμένο σύκο; Είναι απαραίτητο το στοματικό διάλυμα; Τι χρωματίζει το σμάλτο των δοντιών; Ας μάθουμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα δόντια μας.

Εάν βαθμολογούσαμε τις επιδόσεις μας όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή, εμείς οι Έλληνες μάλλον θα παίρναμε κάτω από τη βάση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο μόνο 150 ml οδοντόκρεμας συγκριτικά με τα 250-300 ml που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και η κατάσταση των δοντιών μας είναι απογοητευτική όσον αφορά την έκταση και τη βαρύτητα της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας (προχωρημένη μορφή ουλίτιδας που προσβάλλει και τα οστά των γνάθων). Οι 6 στους 10 βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόλις μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά, ενώ μόνο οι 3 στους 10 τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα. Καλό είναι, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας.

Το ένα και μοναδικό πράγμα στο πρόσωπό σου που σε μεγαλώνει χωρίς λόγο

SOS με κάθε μπουκιά
Κάθε φορά που τρώμε, το περιβάλλον του στόματος γίνεται όξινο -δηλαδή μειώνεται το pH της στοματικής κοιλότητας- και τα οξέα που παράγονται διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών (την εξωτερική λευκή στιβάδα), προκαλώντας τερηδόνα. Συνεπώς, εάν τσιμπολογάμε διαρκώς -και όχι απαραιτήτως γλυκά-, το pH του στόματος δεν προλαβαίνει να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, οπότε εκθέτουμε συνεχώς τα δόντια μας στο διαβρωτικό έργο των οξέων.

Υγιεινά ναι, αλλά όχι για τα δόντια
Τα φρούτα αναμφίβολα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα δόντια μας, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που διαβρώνει τα δόντια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Γι’ αυτό, ας ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό μετά την πόση τους.

«Όχι» σε ό,τι κολλάει
Όσο πιο κολλώδης είναι η υφή ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η τερηδογόνος δράση του, επειδή επικάθεται στην επιφάνεια των δοντιών και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Αυτό ισχύει τόσο για τα κολλώδη ζαχαρούχα τρόφιμα (π.χ. λουκούμια), όσο και για τα θρεπτικά τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως ο κρόκος του αυγού, η μπανάνα και τα αποξηραμένα φρούτα. Όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή δηλαδή, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε σνακ που δεν επικολλώνται στα δόντια, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια). Η καλύτερη λύση ασφαλώς είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών με κολλώδη υφή. Επίσης, μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μαστίχα, που ευνοούν την παραγωγή σάλιου, το οποίο αποτελεί ένα «φυσικό» καθαριστικό του στόματος.

Προσοχή, χρώμα!
Η υπερβολική κατανάλωση καφέ κιτρινίζει το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε καφέ με μέτρο (π.χ. 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Το ίδιο συμβαίνει και με τη νικοτίνη του τσιγάρου. Επιπλέον, το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση περιοδοντίτιδας.

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;
Μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου να μην αφήνουμε την αδαμαντίνη των δοντιών εκτεθειμένη στο διαβρωτικό έργο των τερηδογόνων βακτηρίων. Επίσης, να βουρτσίζουμε πάντα και τη γλώσσα μας, δεδομένου ότι εκεί συγκεντρώνονται τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία του στόματος.

7 απορίες για τα δόντια
Κάθε πότε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;
Κάθε 6 μήνες για τον έλεγχο της στοματικής μας υγιεινής, αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών μας. Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να κρίνουν ότι ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τακτικότερα (ανά τρίμηνο ή τετράμηνο).

Τι οδοντόκρεμα να διαλέξω;
Μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι μια καλή επιλογή. Για τα άτομα με υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί ένας έλεγχος από τον οδοντίατρο.

Είναι απαραίτητη η χρηση στοματικού διαλύματος;
Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά, φροντίζοντας να τηρούμε το χρόνο που αναγράφεται στην ετικέτα του όσον αφορά τη διάρκεια που επιτρέπεται να το κρατήσουμε στο στόμα μας (π.χ. για 2 λεπτά), ώστε να αποφύγουμε τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος. Επίσης, καλό είναι προτού επιλέξουμε στοματικό διάλυμα να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας.

Είναι αποτελεσματικές οι οδοντόκρεμες που λευκαίνουν τα δόντια;
Καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια;
Πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών. Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ. Εάν, όμως, έχουμε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να μας υποδείξει να τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που το μεσοδόντιο βουρτσάκι δεν χωράει στο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, τότε πρέπει να χρησιμοποιούμε νήμα.

Πώς θα προστατεύσω τα δόντια μου από την ουλίτιδα;
Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όπου τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν. Για την αποφυγή αυτής της σοβαρής οδοντικής νόσου, οι ειδικοί συστήνουν το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, επιμένοντας στα σημεία όπου ματώνουν τα ούλα για να φύγει η μικροβιακή πλάκα (η φροντίδα των δοντιών ολοκληρώνεται με το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια εφόσον χρειάζεται, καθώς και με την επίσκεψη στον οδοντίατρο).

Πηγή: vita.gr

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.