0
SHARES

Γράφει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδοΩΡΛ (www.pataridou.gr)

Τι σχέση έχουν το fast food, η κρίση, η υγρασία ή τα κιλά μας με τη μύτη μας; Μεγάλη, αφού είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ιγμορίτιδά μας.

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους. Ένας  βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλεργίας. Επίσης, εξαιτίας της κρίσης, η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας. Έτσι, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες. Η μύτη είναι η αρχή του αναπνευστικού συστήματος και η λειτουργία της είναι να φιλτράρει, να θερμαίνει, να υγραίνει τον αέρα και έχει άμεση επικοινωνία με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και τον σφηνοειδή. Η δυσκολία της ρινικής αναπνοής μπορεί να συνοδεύεται από εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, από πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια. Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις στη γενικότερη ανάπτυξή τους. Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, αλλεργία, με ή χωρίς δημιουργία πολύποδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.

Η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιιδοΩΡΛ (www.pataridou.gr)


Πώς τα αντιμετωπίζουμε
Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές. Παράγοντες που επηρεάζουν την ιγμορίτιδα είναι η έκθεση σε μικροβιακά ερεθίσματα, η παχυσαρκία, η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, οι συνθήκες και τα είδη θέρμανσης, η κακή θέρμανση. Δυστυχώς η μύτη πολλές φορές δεν αξιολογείται από τους ασθενείς ως όργανο με λειτουργία, αλλά βλέπουν μόνο την αισθητική πλευρά της.

Για να σταματήσει  ο φαύλος κύκλος
 Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος σε έναν ασθενή που πάσχει από ρινίτιδα θα μας αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας. Σήμερα, οι εγχειρήσεις αυτές γίνονται χωρίς εξωτερική τομή, με απόλυτη ασφάλεια με τη βοήθεια της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της νευροπλοήγησης, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του καθώς και σταδιακή βελτίωση – μέσα σε έναν μήνα – όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων

Χρήσιμες συμβουλές 

- Αερίζετε συχνά όλους τους χώρους του σπιτιού.
- Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
- Χρησιμοποιείτε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.
- Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να υπολογίσετε την υγρασία στο σπίτι.
- Αποφύγετε κυρίως στα υπνοδωμάτια, χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και μαλλιαρά κουκλάκια.
- Υιοθετείστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελαττώστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
- Να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια αν είναι ιγμορίτιδα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.

 

*INFO
Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου
ΠΑΙΔΟΩΡΛ
Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα 


Στις μέρες μας η ενημέρωση από το διαδίκτυο μέσα από αναξιόπιστες σελίδες οδηγεί εύκολα σε αγωνίες και πανικό για πολλά καθημερινά θέματα υγείας.
Στα πλαίσια της δικής μας διάθεσης για ουσιαστική επικοινωνία και ενημέρωση του ασθενούς, με μεγάλη χαρά σας αποστέλλω κάποια από τα άρθρα μου.
Καθώς επίσης, σας προτείνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου:
http://www.pataridou.gr/
 
Email επικοινωνίας με την κα Ανατολή Παταρίδου:
anatolipataridou@windowslive.com

 

 

TAGS