ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Θέλετε να αδυνατίσετε: Φάτε πρώτα το γλυκό». Οι περισσότεροι διατροφολόγοι στον κόσμο συμφωνούν

Αν κάποιος αρχίσει να τρώει στο γεύμα του πρώτα τους υδατάνθρακες θα καταλήξει τελικά να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες.

«Θέλετε να αδυνατίσετε: Φάτε πρώτα το γλυκό». Οι περισσότεροι διατροφολόγοι στον κόσμο συμφωνούν

Είναι γεγονός πως όταν τρώμε στο τέλος του φαγητού αρκετούς υδατάνθρακες μπορούμε να πάρουμε κιλά. Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες (γλυκά, φρούτα, κέικ κλπ) είναι νόστιμοι λόγω της γλυκόζης και της φρουκτόζης που περιέχουν κι έτσι μπορούμε να τους τρώμε ακόμα και με γεμάτο στομάχι. Όπως έχει δείξει μια έρευνα στο παρελθόν, πάντα υπάρχει χώρος για τα γλυκά στο στομάχι μας, έστω κι αν το τελευταίο είναι σχεδόν γεμάτο.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις πρωτεΐνες. Όταν έχουμε ήδη φάει κρέας και γεμίσαμε το στομάχι μας δεν έχουμε επιθυμία να φάμε ξανά κρέας, μόνο κάτι γλυκό. Ακριβώς εδώ βρίσκεται το μυστικό μιας δίαιτας που προτείνει τη δραστική περικοπή των υδατανθράκων. Αυτοί που προτείνουν τη δίαιτα Άτκινς ή τη δίαιτα Ντούκαν λένε ότι μπορεί κάποιος να τρώει απεριόριστα και να αδυνατίζει αρκεί να βάλει ένα χαμηλό όριο στους υδατάνθρακες.

«Η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε υδατάνθρακες στην αρχή του γεύματος φαίνεται πως είναι ένας τρόπος για να τροφοδοτήσουμε γρήγορα τον εγκέφαλο με γλυκόζη και έτσι τελικά να καταλήξουμε σε πρόσληψη λιγότερων θερμίδων στο υπόλοιπο του γεύματος».

Αυτές οι δίαιτες αδυνατίζουν χωρίς να περιορίζουν τη συνολική ποσότητα του φαγητού και άρα δεν προκαλούν το αίσθημα στης πείνας. Στην πραγματικότητα περιορίζουν τις συνολικές θερμίδες με ένα απλό τρικ. Η δίαιτα επιτρέπει σε κάποιον να φάει όσο κρέας ή λίπος θέλει αλλά έτσι είναι αδύνατον να πάρει πολλές θερμίδες. Αν λοιπόν φάτε πρώτα τους υδατάνθρακες, τελικά θα περιορίσετε τις συνολικές θερμίδες χωρίς να πεινάσετε. Οι υδατάνθρακες που τρώγονται στο τέλος του φαγητού και προσθέτουν τα κιλά δεν προσφέρουν κάτι στο αίσθημα της χόρτασης.

Γλυκόζη και γλυκοκινάση

Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου γράφουν στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation» ότι βρήκαν ένα μηχανισμό του εγκεφάλου που δρα έτσι ώστε αν κάποιος αρχίσει να τρώει στο γεύμα του πρώτα τους υδατάνθρακες θα καταλήξει τελικά να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες.

Ο μηχανισμός αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γλυκόζη -ο βασικός υδατάνθρακας της διατροφής- είναι το καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν φάμε πρώτα το γλυκό, ο εγκέφαλος αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη του αγαπημένου του καυσίμου και μειώνει την όρεξη. «Ο εγκέφαλός μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην γλυκόζη για ενέργεια. Επομένως, είναι βαθιά ριζωμένη η προτίμησή μας για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Τζέιμς Γκάρντινερ, λέκτορας Μοριακής Φυσιολογίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα ένζυμο που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου το οποίο λέγεται γλυκοκινάση. Η γλυκοκινάση ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες αλλά κυρίως ρυθμίζει την όρεξή μας. Ανιχνεύει τα επίπεδα της γλυκόζης στο συκώτι και στο πάγκρεας. Όταν βρει μικρές ποσότητες, μας προκαλεί τη λαχτάρα για μια σακχαρούχα τροφή.

Η έρευνα έγινε σε αρουραίους αλλά πιθανότατα ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στον άνθρωπο. Όταν τα ζώα αφέθηκαν νηστικά για 24 ώρες, η δραστηριότητα της γλυκοκινάσης αυξήθηκε κατακόρυφα στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές άφησαν στα ζώα να επιλέξουν δύο διαφορετικές τροφές: ένα διάλυμα γλυκόζης και τη συνήθη τροφή τους. Όταν οι αρουραίοι κατανάλωσαν πρώτα το διάλυμα γλυκόζης, η δραστηριότητα της γλυκοκινάσης μειώθηκε και τελικά τα ζώα κατανάλωσαν λιγότερο φαγητό.

Ο Γκάρντινερ σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έχει ανακαλύψει έναν μηχανισμό στον εγκέφαλο που ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία, τη γλυκόζη, και όχι στη πρόσληψη ενέργειας εν γένει. Η μελέτη αναδεικνύει τη δυνατότητα μείωσης της επιθυμίας για ζάχαρη αλλά και των συνολικών θερμίδων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι εφικτό να μειώσουμε τη λαχτάρα για υδατάνθρακες κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή μας», λέει Γκάρντινερ. «Η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε υδατάνθρακες στην αρχή του γεύματος φαίνεται πως είναι ένας τρόπος για να τροφοδοτήσουμε γρήγορα τον εγκέφαλο με γλυκόζη και έτσι τελικά να καταλήξουμε σε πρόσληψη λιγότερων θερμίδων στο υπόλοιπο του γεύματος».

Να σημειωθεί ότι δεν παράγουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί γιατί κάποιοι έχουν μεγάλη λαχτάρα για γλυκά και άλλοι όχι.

Πηγή: healthyliving.gr

Read Next

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

05 Δεκ 2025

"Στα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο Χρήστος Νικολάου ζωντανεύει το παιδί μέσα μας

Στη μαγική παράσταση "Τα μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο", ο πρωταγωνιστής Χρήστος Νικολάου αποκαλύπτει πώς ο ρόλος έγινε προσωπικό ταξίδι επιστροφής στη φαντασία, στην παιδική αθωότητα και στη δύναμη της αγάπης που ενώνει και μεταμορφώνει.

05 Δεκ 2025

Γιατί πλημμυρίζει η Αθήνα κάθε φορά που βρέχει;

Βρέχει ξανά και οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται σε ποτάμια - πώς θα φτάσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο ραντεβού σου; Ένας ειδικός μάς εξηγεί τι συμβαίνει.

04 Δεκ 2025

9 έξυπνες χρήσεις του αλατιού που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα

Το αλάτι δεν είναι μόνο για γεύση. Ανακάλυψε 9 καθημερινές χρήσεις που θα σε εντυπωσιάσουν.

04 Δεκ 2025

Τι ισχύει με την απεργία που ανακοίνωσε το Σ.Ε.Η.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που στηρίζει τα αιτήματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.