ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα σημάδια ότι η «ίωση» που περνάς είναι γρίπη H1Ν1. Και πότε να πας επειγόντως στο νοσοκομείο

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

Τα σημάδια ότι η «ίωση» που περνάς είναι γρίπη H1Ν1. Και πότε να πας επειγόντως στο νοσοκομείο

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 91 άτομα από τον ιό της γρίπης, η πλειονότητα των οποίων νόσησε από τον τύπο του ιού Η1Ν1. Δεδομένου ότι η κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης παρατηρείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα. Για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας και τον εαυτό μας και να προλάβουμε τα χειρότερα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια συμπτώματα είναι εκείνα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να πάμε στο νοσοκομείο.

Γιατί η γρίπη μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Πολλές φορές μπορεί να συγχέουμε τη γρίπη με την ίωση, ωστόσο δεν είναι το ίδιο. Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και συγκεκριμένα τον Α, τον Β και τον C. Σύμφωνα με την παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, όπως η πνευμονία, η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και του καρδιαγγειακού συστήματος, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα και η εμφάνιση νευρολογικών συνδρόμων ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα παιδιά πιθανές επιπλοκές είναι επίσης η ιγμορίτιδα και η ωτίτιδα.

Μάλιστα, «η επικινδυνότητα του ιού αυξάνει και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η ανάδυση επιθετικής γρίπης αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη.

Ποια είναι τα «συνηθισμένα» συμπτώματά της

Ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, τα ρίγη, η καταρροή, ο πονοκέφαλος και το αίσθημα της κόπωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα της γρίπης. Στα παιδιά μπορεί να προστεθεί η διάρροια και ο εμετός, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Πολλοί ασθενείς θεωρούν τα πρώτα συμπτώματα ακίνδυνα επειδή μπορεί να μοιάζουν με την εκδήλωση απλής γρίπης, μιας ίωσης ή ακόμα και ενός σοβαρού κρυολογήματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και που, αν τα παρατηρήσουμε σε εμάς ή σε κάποιον οικείο μας, η χορήγηση άμεσης ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη.

- Υψηλός και παρατεταμένος πυρετός που δεν υποχωρεί ακόμα και με τη χορήγηση αντιπυρετικών.

- Δυσκαμψία του αυχένα.

- Δύσπνοια.

- Πόνο στην περιοχή του στήθους.

- Επίμονο αίσθημα καρδιακών παλμών.

- Λιποθυμικά επεισόδια.

- Σύγχυση.

- Έντονο πονοκέφαλο που μπορεί να συνοδεύεται από εμετό.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στα παιδιά, τα αντίστοιχα συμπτώματα είναι και πάλι ο υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί, η δυσκολία στην αναπνοή, η κυάνωση, η άρνηση για κατανάλωση τροφής ή υγρών, η διέγερση και οι σπασμοί αλλά και η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση του βήχα ακόμα και έπειτα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους, τα θύματα της γρίπης ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε κάποιον γιατρό ή να πάνε μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα άτομα από 60 ετών και άνω, παιδιά από 6 μηνών, τις έγκυες, τις γυναίκες που θηλάζουν ή που έχουν γεννήσει πρόσφατα, άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών, τα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, ανοσοκαταστολή, καρδιακές νόσους, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα.

Δεν χρειάζεται πανικός!

Σε κάθε περίπτωση, ο πανικός δεν είναι βοηθός μας. Ακόμα κι αν νοσήσει κάποιος από τον ιό του H1N1 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύει η ζωή του. Η σωστή και πλήρης ενημέρωση και η χορήγηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας είναι το Α και το Ω. Αντίθετα, ο εφησυχασμός μπορεί να «κοστίσει» ακριβά και να μην καταφέρουμε να προλάβουμε τα χειρότερα!

Όσον αφορά την πρόληψη, το σημαντικό είναι να πάρουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής και ο έγκαιρος εμβολιασμός έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να νοσήσουμε από τον ιό αλλά και να συμβάλουμε στη μείωση της μετάδοσής του. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μεγαλώσει άλλο η λίστα των θυμάτων…

Πηγή: www.mama365.gr

κεντρική φωτό: rawpixel / Unsplash

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.