ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντιμετωπίστε τα χωρίς ντροπή

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε για το σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που σας διέγνωσαν. Θα ντρεπόσαστε ποτέ επειδή κολλήσατε γρίππη; Τόσο διαδεδομένα είναι.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντιμετωπίστε τα χωρίς ντροπή
Μετά τη διάγνωση ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νόσηματος (ΣΜΝ), ενδέχεται να αισθάνεστε ντροπή, αμηχανία ή θυμό. Μπορεί ακόμη να φοβάστε ότι δεν θα σας αγαπήσουν ξανά, ότι μπορεί να χάσετε τον σύντροφό σας ή ότι στο μέλλον θα έρθετε αντιμέτωπη με τον καρκίνο ή την στειρότητα. Αυτοί οι φόβοι και τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά. Όσο όμως κι αν σας δημιουργεί άγχος η διάγνωση ενός ΣΜΝ, όλα θα πάνε καλά. Πιθανώς να πρέπει να μετατοπίσετε λίγο τον τρόπο που σκέφτεστε για τα νοσήματα αυτά. Και όταν το κάνετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή συνεχίζεται. Μπορείτε να βγαίνετε ραντεβού κανονικά και να έχετε σεξουαλικές σχέσεις.
Ρωτήστε τους επαγγελματίες υγείας και θα σας πουν: Ζούμε σε έναν πολιτισμό που έχει εμμονή με το σεξ. Είναι λοιπόν, επόμενο τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να μας τρομάζουν σε υπερβολικό βαθμό, όχι επειδή είναι κάτι βρώμικο ή τρομερό, αλλά επειδή ακριβώς σχετίζονται με το σεξ. Όπως δεν κρίνει κανείς κάποιον που έχει ίωση επειδή εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο, ομοίως δεν είναι λογικό να κατηγορείται κάποιος που απέκτησε μια μόλυνση επειδή έκανε σεξ. Τα περισσότερα ΣΜΝ θεραπεύονται ή αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Οι τύποι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων

Υπάρχουν τρεις τύποι: οι βακτηριακοί, οι παρασιτικοί και οι ιογενείς. Βακτηριακά ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, είναι συνήθως θεραπεύσιμα με αντιβιοτική αγωγή. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές (στειρότητα) αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς ελέγχους και αν χρειάζεται να λάβετε την ανάλογη θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παρασιτικά ΣΜΝ, όπως οι ψείρες του εφηβαίου, η ψώρα, και οι τριχομονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα ιογενή ΣΜΝ όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα (HPV) και ο HIV δεν θεραπεύονται, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

  • Τι συμβαίνει με τον ιό του έρπη

Ο ιός του έρπητα μπορεί να παραμένει σε κατάσταση ύφεσης μόνιμα στο σώμα, όμως τα πραγματικά κρούσματα που προκαλεί (έξαρση ιού) μπορεί να προληφθούν ή να μειωθούν με φαρμακευτική αγωγή. Με την λήψη αντι-ιικών φαρμάκων, τα συμπτώματα του έρπητα μειώνονται δραματικά, ενώ παράλληλα μειώνεται και το ποσοστό εξάπλωσης του ιού κατά 50%. Τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή και θεωρούνται πλέον γενικής χρήσης, που σημαίνει πως μπορείτε να τα αγοράσετε από το φαρμακείο με 10-20€.

  • Τι συμβαίνει με τον ιό του HIV

Ο HIV είναι επίσης ένα ιογενές σεξουαλικό νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί. Σήμερα διατίθενται πολύ αποτελεσματικές θεραπείες με τις οποίες οι φορείς του ιού HIV μπορούν να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή, όπως ακριβώς γίνεται και με άλλες χρόνιες παθήσεις. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει και να προστατεύσει την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, με την έγκαιρη θεραπεία και την σωστή και συνεπή χρήση προφυλακτικού, ο κίνδυνος μετάδοσης σε συντρόφους μειώνεται κατά 95%.

  • Τι συμβαίνει με τον ιό του HPV

Αν έχετε διαγνωσθεί θετική στον HPV, είναι αρκετά πιθανό ο ιός να υποχωρήσει από μόνος του. Αλλά όταν αυτό δεν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή -σε πιο σπάνιες περιπτώσεις- και ορισμένες μορφές καρκίνου. Παρότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία για τον HPV, υπάρχουν θεραπείες για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει. Επίσης, υπάρχει πλέον και το εμβόλιο HPV που προστατεύει τον οργανισμό από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και από τον ίδιο τον καρκίνο, που οφείλονται στους τύπους 16 και 18 του ιού ΗPV.

Με ποιους να το μοιραστείτε

Δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να αναζητήσετε κάθε πρόσωπο που είχατε σεξουαλική επαφή μαζί του στο παρελθόν. Εάν όμως βρίσκεστε τώρα σε σχέση, ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να εξεταστεί και να υποβληθεί σε θεραπεία. Αναφορικά με την κοινοποίηση σε προηγούμενους συντρόφους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να λάβετε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σχετικά με έναν δυνητικό σύντροφό σας, είναι χρήσιμο να τον ενημερώσετε προτού προχωρήσετε σε σεξουαλική επαφή, στην περίπτωση που πάσχετε από ιογενή ΣΜΝ. Για τους άλλους τύπους ΣΜΝ, εφόσον έχετε θεραπευτεί, δεν υπάρχει λόγος να αποκαλύψετε τις λοιμώξεις του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η χρήση του προφυλακτικού, που αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προφύλαξης για τους άλλους και για εσάς.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.