ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς το νεσεσέρ μπορεί να μας προκαλέσει από ακμή έως σταφυλόκοκκο

Αν κρατάτε τα καλλυντικά πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, ξανασκεφτείτε το. Μια σειρά από επικίνδυνες παθήσεις καραδοκεί.

Πώς το νεσεσέρ μπορεί να μας προκαλέσει από ακμή έως σταφυλόκοκκο

Μία στις πέντε γυναίκες κρατούν τα καλλυντικά τους για περισσότερα από πέντε χρόνια, ρισκάροντας, με αυτό τον τρόπο, να πάθουν μολύνσεις στο αίμα, ουρολοίμωξη, γαστρεντερίτιδα ή και πολλές άλλες παθήσεις, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του London Metropolitan University.

Πιο συγκεκριμένα, το 25% των ερωτώμενων γυναικών παραδέχτηκε ότι κρατά τη μάσκαρα πάνω από έναν χρόνο, παρότι οι ειδικοί συνιστούν να την αντικαθιστούμε κάθε τρεις μήνες. Επίσης, το 20% έχει κρατήσει γαλάκτωμα καθαρισμού για τουλάχιστον δώδεκα μήνες (διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που συνιστάται), ενώ το 10% χρησιμοποιεί το κραγιόν για περισσότερα από τρία χρόνια (δηλαδή, δύο ολόκληρα μετά από την ημερομηνία λήξης του).

Η ίδια έρευνα κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι τα παλιά καλλυντικά περιέχουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθούν και θανάσιμα.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν πέντε προϊόντα ομορφιάς (μεταξύ των οποίων ένα ρουζ, μια πούδρα και ένα lip gloss) και οι ερευνητές εντόπισαν σε αυτά βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, μολύνσεις στη μήτρα, γαστρεντερίτιδα, σταφυλόκοκκο, ακμή ή και άλλες μολύνσεις στην επιδερμίδα. Κάποιες από αυτές τις παθήσεις, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και στα αντιβιοτικά.

Πώς το νεσεσέρ μπορεί να μας προκαλέσει από ακμή έως σταφυλόκοκκο

Άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία προϊόντων ομορφιάς LiB Group, επιβεβαίωσε τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας το make-up του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει. Επίσης, 7 από τις 10 γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν και έπεσαν στην «παγίδα» να χρησιμοποιήσουν παλιά καλλυντικά, παραδέχτηκαν ότι οι συνέπειες ήταν «φρικτές», εφόσον, πέρα από το ακαλαίσθητο αποτέλεσμα, επηρεάστηκε αρνητικά και η υγεία τους. Μάλιστα, σημαντικός αριθμός έχει πάθει και επιπεφυκίτιδα, ενώ ορισμένα βακτήρια, αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια και δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και τύφλωση.

Η Κέιτι Τίλαρντ, στέλεχος της LiB Group, συνοψίζει: «Όλες έχουμε 1-2 προϊόντα που δεν πολυχρησιμοποιούμε στο νεσεσέρ μας, αλλά, από την έρευνα, είναι σαφές ότι πάρα πολλές γυναίκες κρατούν τα καλλυντικά τους για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα».

Και τι προτείνει; «Μια καλή λύση, όταν έχουμε περιέργεια για ένα νέο προϊόν ομορφιάς που βγήκε στην αγορά, είναι είτε να συμβουλευτούμε τις φίλες μας που το έχουν δοκιμάσει, είτε – ακόμα καλύτερα – να ζητήσουμε ένα δείγμα από κάποιο κατάστημα. Έτσι, αν δεν μας αρέσει, εξοικονομούμε και χώρο στο νεσεσέρ μας και χρήματα στο πορτοφόλι μας».

Από την ίδια έρευνα προέκυψε, μάλιστα, ότι, πλέον, το 51% των γυναικών αγοράζει καλλυντικά και από το ίντερνετ.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.