ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Skingurus ανακάλυψαν τις 5 χειρότερες δίαιτες των διάσημων για το 2017

Ποιες είναι, ποιοι σταρ τις εφαρμόζουν και γιατί δεν πρέπει να τις ακολουθήσουμε κι εμείς.

Οι Skingurus ανακάλυψαν τις 5 χειρότερες δίαιτες των διάσημων για το 2017

Από τη Λένα Ιωαννίδου των Skingurus

Σερφάρετε στο διαδίκτυο αναζητώντας τρόπους για να απαλλαγείτε γρήγορα από τα παραπανίσια κιλά που σας φόρτωσαν οι γιορτές; Η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA)* προλαβαίνει τη σκέψη σας και, όπως κάθε χρόνο, φτιάχνει το top 5 με τις χειρότερες δίαιτες που ακολουθούν θεωρητικά οι celebrities και που θα πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγετε.

Οι επιστήμονες δεν παύουν να τονίζουν ότι το κλειδί για μια υγιή, αρμονική εμφάνιση, χωρίς περιττά κιλά, είναι η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση. Ωστόσο εμείς, συνεχίζουμε να μαγευόμαστε από τις κάθε λογής «θαυματουργές», «εναλλακτικές», «επαναστατικές» δίαιτες που θεωρητικά ακολουθούν κάποιες διάσημες και στη συνέχεια, εμφανίζονται σε lifestyle περιοδικά, blogs και sites ή προτείνονται –με το αζημίωτο- από «ειδικούς» της διατροφής.

Οι διατροφολόγοι της BDA την... αδυναμία μας. Έτσι, αφού μελέτησαν, όπως κάθε χρόνο, τις αμέτρητες νέες trendyδίαιτες που υπέπεσαν στην αντίληψή τους- οι περισσότερες από τις οποίες αποδείχθηκε ότι είναι είτε επιστημονικά αστήρικτες, είτε αμφίβολης αποτελεσματικότητας- κατέληξαν στις 5 χειρότερες για το 2017.

1. Καθαρή διατροφή (Clean eating)

Λέγεται ότι την εφαρμόζουν: Τζέσικα Άλμπα, Μιράντα Κερ, αδελφές Χέμσλεϊ , Μαντλίν Σο κ.α.

Τι είναι: Βασίζεται στην ιδέα ότι οι επεξεργασμένες τροφές κάθε είδους βλάπτουν, επομένως θα πρέπει να αποβληθούν από το διαιτολόγιο και να αντικατασταθούν από «καθαρές» τροφές, δηλαδή στη φυσική τους κατάσταση. Η πιο αυστηρή εκδοχή της αποκλείει επίσης τις τροφές με γλουτένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά ολικής άλεσης και ενθαρρύνει την ωμοφαγία.

Η ετυμηγορία της BDA: Αφήστε την πάστρα για τον πάγκο της κουζίνας σας , όχι για τις τροφές σας! Μπορεί η μείωση της επεξεργασμένης –λευκής- ζάχαρης και των έτοιμων φαγητών να είναι ευεργετική για τον οργανισμό, όμως η αντίληψη ότι υπάρχουν «καθαρές» και «βρώμικες» τροφές μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερβολές και εμμονές ή ακόμα και σε νευρογενή ή νευρική ορθορεξία – η Orthorexia Nervosa, είναι μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή. Σε πολλές περιπτώσεις τροφές με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και γαλακτοκομικά) απορρίπτονται αδιακρίτως, ως ανθυγιεινές , χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επιστημονική βάση στην αιτιολόγησή τους. Αν δεν έχετε ιατρικά διαγνωστεί με δυσανεξία ή αλλεργία στις τροφές αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος, να καταναλώνετε υποκατάστατα-συνήθως με πολύ περισσότερες θερμίδες και πολύ λόγος να καταναλώνετε τα υποκατάστατα που συνιστά η δίαιτα της «καθαρής διατροφής», όπως για παράδειγμα το λάδι καρύδας ή τα διάφορα γλυκαντικά, τα οποία όχι μόνο περιέχουν περισσότερες θερμίδες αλλά είναι και πολύ πιο ακριβά.

2. Χάπια αδυνατίσματος

Λέγεται ότι τα χρησιμοποιεί η Κιμ Καρντάσιαν

Τι είναι: Τα περισσότερα από τα χάπια αυτά υποτίθεται ότι εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους από τον οργανισμό, ή ότι «λιώνουν» το λίπος , ενώ κάποια ισχυρίζονται ότι κόβουν την όρεξη ή ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Η ετυμηγορία της BDA: Προσοχή κίνδυνος! Τα χάπια αδυνατίσματος δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνονται χωρίς να έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας –ακόμα και αυτά που συνταγογραφούνται, ενδέχεται να έχουν παρενέργειες, π.χ. έντονη διάρροια. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι πωλήσεις αυτών των χαπιών μέσω διαδικτύου, παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο. Πολλά όμως από τα προϊόντα αυτά δεν έχουν υποβληθεί σε κανενός είδους έλεγχο και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ήταν εντελώς ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση- βρέθηκε να περιέχουν επικίνδυνα χημικά και παρασιτοκτόνα.

3. Τσάγια αποτοξίνωσης (Teatoxes)

Λέγεται ότι τα χρησιμοποιεί: Κάιλι Τζέννερ, Νίκι Μινάζ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Τι είναι: Το Teatoxing όπως αποκαλείται η «δίαιτα» είναι μια μορφή αποτοξίνωσης με διάφορα τσάγια τα οποία, όπως ισχυρίζονται οι παρασκευαστές τους, αποτοξινώνουν τον οργανισμό, βελτιώνουν το δέρμα, μειώνουν τα φουσκώματα και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η ετυμηγορία της BDA: Αυτό δεν είναι Teatoxing αλλά Tea-toxic, τονίζουν οι διατροφολόγοι. Τα τσάγια αυτά, συνήθως περιέχουν εξτρά καφεΐνη σε μορφή guarana ή yerba mate (καφεϊνούχα φυτά), διουρητικά συστατικά όπως ταραξάκο (dandelion) και τσουκνίδα ή καθαρτικά όπως σέννα (φύλλα Αλεξανδρείας), τα οποία δεν είναι ασφαλές να λαμβάνονται για περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς ιατρική επίβλεψη. Μολονότι δημιουργούν την εντύπωση ότι αποτοξινώνουν και αδυνατίζουν, στην ουσία πρόκειται αρχικά για απώλεια υγρών η όποια αν διατηρηθεί, θα οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα τσάγια αυτά καταναλώνονται στη θέση άλλων ροφημάτων και αναψυκτικών με περισσότερες θερμίδες! Τέλος, η παρατεταμένη κατανάλωσή τους ενδέχεται να έχει σοβαρές παρενέργειες όπως διάρροια, αφυδάτωση, αστάθεια στους ηλεκτρολύτες και προβλήματα στα έντερα.

4. Δίαιτα 6:1

Λέγεται ότι την εφαρμόζει ο Κρις Μάρτιν των Coldplay (ισχυρίστηκε ότι χάρη στη δίαιτα αυτή έγινε πιο δημιουργικός και βελτίωσε τη φωνή του…)

Τι είναι: Σύμφωνα με τους εμπνευστές της δίαιτας, μπορείτε να τρώτε ό,τι συνήθως για 6 συνεχόμενες ημέρες και την έβδομη δεν θα πρέπει να καταναλώσετε απολύτως καμία τροφή για ένα 24ωρο.

Η ετυμηγορία της BDA: Η απόλυτη αφαγία, αν δεν γίνεται με ιατρική παρακολούθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση και κακή διάθεση, καταστάσεις που είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν την παραγωγικότητά σας. Δεν υπάρχει επίσης κανένα επιστημονικό στοιχείο ότι μια τέτοια δίαιτα θα σας κάνει πιο δημιουργικές ενώ, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας σας και το lifestyle σας, η νηστεία μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη. Αν παρόλα αυτά βρίσκετε ελκυστική την αυστηρή νηστεία, θα πρέπει απαραίτητα να επιλέξετε μια αξιόπιστη και δοκιμασμένη μέθοδο και να την ακολουθήσετε με την επίβλεψη ενός επιστήμονα διατροφολόγου που θα κρίνει αν γίνονται με υγιεινό και ασφαλή τρόπο.

5. Πράσινοι χυμοί

Λέγεται ότι την εφαρμόζουν: Μπλέικ Λάιβλι, Ρόουζι Χάντινγκτον Γουάιτλι, Γκουίνεθ Πάλτροοου

Τι είναι: Μια ακόμα μέθοδος «αποτοξίνωσης» και διαχείρισης βάρους που, σύμφωνα με τις φανατικές οπαδούς της προσφέρει πολλαπλά οφέλη, από την αποβολή των τοξινών ως την αναζωογόνηση και βέβαια το αδυνάτισμα. Οι πράσινοι χυμοί που προτείνει είναι στην ουσία χυμοί και smoothies φτιαγμένα από φρούτα, λαχανικά και διάφορα φυσικά συστατικά σε σκόνη.

Η ετυμηγορία της BDA: Μια άχρηστη δίαιτα! Το σώμα μας είναι απόλυτα ικανό να αποτοξινώνεται χωρίς τη συνδρομή όλων αυτών των υγρών, πράσινων …κοκτέιλ. Το να προσθέσετε έναν υγιεινό πράσινο χυμό σε ένα ανθυγιεινό πρόγραμμα διατροφής, δεν πρόκειται να διορθώσει τις κακές επιλογές που κάνετε στο φαγητό σας. Επιπλέον, οι περισσότεροι από όσους και όσες ακολουθούν τη μέθοδο αυτή, προσθέτουν ξηρούς καρπούς , λάδι καρύδας ή αβοκάντο στο χυμό τους με αποτέλεσμα το κάθε ποτήρι να ξεπερνά τις 400 θερμίδες! Αν μάλιστα ο πράσινος χυμός απλώς συνοδεύει-και δεν αντικαθιστά- το γεύμα σας, το πιθανότερο είναι όχι να χάσετε αλλά να πάρετε κιλά! Γι αυτό, αν θέλετε να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς, προτιμήστε να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ολόκληρα και περιορίστε τα smoothies και τους χυμούς στα 150ml την ημέρα.

*Η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (British Dietetic Association/BDA) ιδρύθηκε το 1936 και είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σωματείο διαιτολόγων και διατροφολόγων της Μεγάλης Βρετανίας, με περισσότερα από 8.500 μέλη.

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.