ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις τι είναι η διαλειμματική προπόνηση;Ο λόγος που μπορεί να σου χαρίσει τέλειο σώμα το καλοκαίρι

H γυμναστική δεν θέλει μόνο κόπο. Θέλει και τρόπο για να έχει αποτελέσματα.

Ξέρεις τι είναι η διαλειμματική προπόνηση;Ο λόγος που μπορεί να σου χαρίσει τέλειο σώμα το καλοκαίρι

Κείμενο: Κωνσταντίνος Γιουβάνης

Το καλοκαίρι έρχεται σε πολύ λίγους μήνες, για να μην πούμε ότι έφθασε. Πολλοί από εμάς θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάποια περιττά κιλά και να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό σωματότυπο. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την επίτευξη του στόχου μας, σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι ο συνδυασμός της μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων χρειάζεται προσοχή. Συγκεκριμένα,πρέπει να γίνεται με σωστά ημερήσια γεύματα και με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων. Έτσι, ο οργανισμός μας θα παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και παράλληλα θα έχουμε και την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα απαιτεί διαλειμματικές προπονήσεις. Η διαλειμματική μέθοδος προπόνησης και τα ευεργετικά αποτελέσματά της είναι γνωστά από την δεκαετία του ‘60. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους αθλητές.

Η προπόνηση αυτή συνδυάζει ασκήσεις με εναλλασσόμενα διαστήματα υψηλής και χαμηλής έντασης καθώς και διαστήματα ανάπαυσης. Μπορεί να εφαρμοστεί στο τρέξιμο, στο ποδήλατο, στα βάρη. Ένας λοιπόν αρχάριος που θέλει να εφαρμόσει αυτού του είδους την προπόνηση στο τρέξιμο, λειτουργεί ως εξής: ένα λεπτό τρέξιμο, δύο λεπτά περπάτημα εναλλάξ για 15 λεπτά.

Τα αποτελέσματα των διαλειμματικών προπονήσεων, όπως δείχνουν έρευνες, είναι πολλά.

Αρχικά, βελτιώνει την αντοχή και τη φυσική κατάσταση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη χοληστερίνη. Παράλληλα, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη, μεγιστοποιεί την καύση θερμίδων και λίπους άμεση απώλεια βάρους), ενώ συνδυάζεται άψογα με προπόνηση αντιστάσεων.

Αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης για άτομα που έχουν μια περίοδο αποχής από την γυμναστική και θέλουν να επανέλθουν. Επιπλέον, οι προπονήσεις είναι σύντομες σε διάρκεια αλλά έχει αυξημένα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους πιο χρονοβόρες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα συμπεράσματά από έρευνες σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Οι ειδικοί που εφάρμοσαν αυτήν την μέθοδο προπόνησης για 15΄ σε άτομα 70 κιλών διαπιστώσαν την αποτελεσματικότητά της. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα άτομα αυτά μέσα σε 15΄ κατανάλωσαν 160 θερμίδες και επίσης πως ο βασικός μεταβολισμός αυξήθηκε από 5% -15% για τις επόμενες 24 ώρες.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι μια καλή αφορμή για βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και της εμφάνισης. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε συνδυάζοντας προσεκτική διατροφή και διαλειμματικές προπονήσεις.

Προσοχή Διαλειμματική προπόνηση δεν συνιστάται για άτομα που έχουν:

- Υψηλή πίεση αίματος
- Μυοσκελετικούς τραυματισμούς
- Καρδιολογικά προβλήματα
- Αναπνευστικά προβλήματα

Πηγή: onmed.gr

Read Next

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Περισσότερα από

Life

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.