ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η καθημερινή συνήθεια που έχουν όλοι όσοι φτάνουν τα εκατό χρόνια ζωής (δεν είναι στη διατροφή τους)

Είναι απολαυστική, ανέξοδη και μας κρατά σε φόρμα.

Η καθημερινή συνήθεια που έχουν όλοι όσοι φτάνουν τα εκατό χρόνια ζωής (δεν είναι στη διατροφή τους)

Όλοι ξέρουμε ότι για να ζήσουμε πολλά χρόνια πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα, να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, να αποφεύγουμε το στρες και να βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα και η οποία κρύβει ένα από τα μυστικά της μακροζωίας: είναι η κηπουρική.

Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του BBC, οι κάτοικοι σε όλες τις ζώνες της μακροζωίας του πλανήτη, τις λεγόμενες «μπλε ζώνες», από τη νήσο Οκινάουα στην Ιαπωνία μέχρι τη δική μας Ικαρία, δεν διστάζουν να λερώσουν τα χέρια τους με χώμα και λίπασμα. Έρχονται σε επαφή καθημερινά με τη φύση μέσα από την κηπουρική, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι φροντίζουν τις γλάστρες της βεράντας τους.

Υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις για τη σχέση της μακροζωίας με την κηπουρική: είναι μια καλή ευκαιρία για ήπια αλλά ευεργετική σωματική δραστηριότητα, μας επιτρέπει να παράγουμε, σε κάποιο βαθμό, τα δικά μας προϊόντα, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λαχανικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες, και μας προσφέρει έναν κίνητρο να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι κάθε πρωί, αφού ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά και εγγόνια, τα λουλούδια και τα δέντρα του κήπου μας στηρίζονται σε εμάς για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Μάλιστα, η επαφή μας με το χώμα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό μας, εκείνων που οι έρευνες των τελευταίων χρόνων συνδέουν με άπειρες ευεργετικές δράσεις του σώματος, μεταξύ άλλων με την παραγωγή των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας». Μας φτιάχνει τη διάθεση με πολλούς τρόπους, δηλαδή.

«Στην Οκινάουα, λένε ότι όποιος γερνάει με υγεία χρειάζεται έναν ikigai, έναν λόγο για να ζει» σχολιάζει σχετικά ο Dr Bradley Willcox, που μελετά στο ιαπωνικό νησί τα μακροβιότερα μέλη της κοινότητάς του, προσθέτοντας: «Η κηπουρική μας δίνει αυτόν το λόγο».

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει συνδεθεί ακόμα και με την προστασία από την άνοια, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη σε γυναίκες άνω των 60 ετών, πιθανόν επειδή προάγει την ηρεμία και φέρνει αντιμέτωπους τους ηλικιωμένους με νέες προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά από τη φροντίδα των φυτών τους.

Για τη νέα χρονιά, λοιπόν, χαρίστε στον εαυτό σας ένα σετ κηπουρικής. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, για να δημιουργήσετε τις προοπτικές να γιορτάσετε αμέτρητες Πρωτοχρονιές ακόμα.

Δείτε πώς θα ζήσετε εκατό χρόνια, σύμφωνα με την επιστήμη.

Photo: Elaine Casap / Unsplash

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.