ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ιατρός βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά μας δίνει τρία εκπληκτικά tips για να νικήσουμε τις λιγούρες

Πώς θα καταφέρεις να καταπολεμήσεις τις βραδινές λιγούρες; Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν και ποιος είναι ο ρόλος του νερού; Η Δρ. Μαρία Ψωμά απαντά.

Η ιατρός βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά μας δίνει τρία εκπληκτικά tips για να νικήσουμε τις λιγούρες

Η αλήθεια είναι ότι όλοι το έχουμε νιώσει. Υπάρχουν ημέρες που ό,τι και να περάσει από μπροστά μας, γλυκά, pizza, μακαρόνια, δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα ούτε μας κάνει αίσθηση. Αυτές είναι οι «καλές μας ημέρες» Υπάρχουν όμως και οι ημέρες εκείνες, που όχι μόνο δεν αντιστεκόμαστε σε αυτά, αλλά μας πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία για να φάμε ό,τι υπάρχει γύρω μας.

Ξεκινάμε με αλμυρό μετά με γλυκό, μετά ξαναπάμε σε αλμυρό και μέτα «η ζυγαριά ανεβαίνει …συναισθήματα ενοχής και αηδίας». Η ιστορία της ζωής για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες πια. Τα αίτια: οργανικά και συναισθηματικά. Η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και το άγχος μας οδηγούν στο ψυγείο. Στις γυναίκες οι ημέρες πριν την περίοδο, τις οδηγεί να αναζητούν μανιωδώς σοκολάτα. Κάνει κρύο; Το ίδιο! Αναζητούμε φαγητά και ενέργεια. Γι' αυτό και είναι ευκολότερο πάντα να χάσουμε κιλά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Παρακάτω θα αναφέρω ορισμένα tips που θα βοηθήσουν μέσα από την εμπειρία μου αλλά και κάποια άλλα που είναι αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.

1. Νερό

Το επαναλαμβάνω συνέχεια και ειλικρινά εκνευρίζομαι όταν ακούω ότι δεν τους αρέσει το νερό, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό, την υγεία του εντέρου, το δέρμα και φυσικά τις λιγούρες. Είναι σοφή η ρύση του λαού «δεν πεινάς διψάς!!»

2. Σαλάτες

Το ίδιο με τις σαλάτες. Πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής μας. Τα οφέλη γνωστά και πολλά. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μας προσφέρουν λαμπερό δέρμα, υγιές έντερο, αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά κυρίως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και προκαλούν κορεσμό. Όποτε σας έρχεται λιγούρα, αναζητήστε κάποιο λαχανικό (αγγουράκι, καρότο και σέλερι) και πιείτε πολύ νερό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αδύνατοι άνθρωποι μασούν κατά μέσο όρο 21 φορές την τροφή τους, ενώ οι υπέρβαροι 17.

3. Καλή μάσηση

Παλαιότερα εάν μας έλεγαν ότι όσο πιο πολύ θα μασήσουμε τόσο πιο πολύ βάρος θα χάσουμε, θα γελούσαμε. Κι όμως, έγινε μια αγγλική έρευνα που μελέτησε 2 ομάδες γυναικών. Η μια ομάδα αποτελούνταν από παχύσαρκες γυναίκες και η άλλη από γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Αυτές που ήταν, φυσιολογικές μασούσαν το φαγητό τους δύο φορές περισσότερο απ’ ότι οι παχύσαρκες. Επίσης χόρταιναν πιο γρήγορα, νιώθανε λιγότερο την ανάγκη για υδατάνθρακα και ζάχαρη τις ώρες που ακολουθούσαν το γεύμα τους.

Υπάρχουν 2 τύποι κορεσμού: ο μηχανικός που έρχεται με την πλήρωση του στομαχιού και ο αληθινός κορεσμός που επέρχεται αφού γίνει η πέψη και φτάσουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο. Ο τελευταίος θέλει περίπου 20 λεπτά για να πάει από το σώμα στον εγκέφαλο ώστε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε.

Αυτοί που τρώνε γρήγορα, βασίζονται μόνο στην πλήρωση του στομαχιού για να χορτάσουν, η οποία επέρχεται μόνο με μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τρώγοντας γρήγορα δε συνειδητοποιούν πόσο τρώνε και καταλήγουν στο τέλος με φουσκώματα.

Αντίθετα αυτοί που τρώνε αργά συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε, βοηθώντας την πέψη τους και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και δεν πεινάνε.

Ειδικά στους παχύσαρκους μπορεί να τους φαίνεται αστεία η λεπτομέρεια αυτή που είναι όμως μείζονος σημασίας. Βοηθάει όμως πολύ, ειδικά όταν κολλάει η ζυγαριά και αρκούν 4-5 μέρες για να τη συνηθίσουν τη διαδικασία της καλής μάσησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αδύνατοι άνθρωποι μασούν κατά μέσο όρο 21 φορές την τροφή τους, ενώ οι υπέρβαροι 17.

Επίσης:

- Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα πρωινό με φυστικοβούτυρο 100%, αποτρέπει τις λιγούρες ακόμη και για 12 ώρες μετά! Αυτό οφείλεται στην έκκριση μιας ορμόνης, του πεπτιδίου ΥΥ, που προκαλεί κορεσμό.

- Λευκίνη, είναι ένα αμινοξύ, το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης. Καταναλώστε γαλοπούλα, η οποία το περιέχει.

-Κουκουνάρια! Βάλτε τα στη σαλάτα σας ή στα λαχανικά. Φτιάξτε δική σας σάλτσα πέστο. Βρέθηκε οτι εκτός από πρωτείνη, περιέχουν λινολενικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ το οποίο προκαλεί κορεσμό.

-Μην υπερκαταναλώνετε γλυκαντικά. Ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται ως γλυκό πάλι, με αποτέλεσμα υπερέκκριση ινσουλίνης και αντιδραστική υπογλυκαιμία, άρα πείνα.

- Κοιμηθείτε καλά. Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτοί που κοιμούνται 5,5 ώρες καίνε 400 θερμίδες λιγότερες την επόμενη μέρα, απο αυτούς που κοιμούνται 8,5.
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη και μειώνει την ορμόνη του κορεσμού λεπτίνη.

Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά MD, PhD, DU

Ιατρός – Μικροβιολόγος, Ιατρική της Παχυσαρκίας

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας ( Πανεπιστήμιο Παρισιού VI )

Εθν. Αντιστάσεως 14, 2ος ορ. 152 32 , Χαλάνδρι, Αθήνα,

Τ. 210 6801085-086

E. dr.psoma@gmail.com, www.psoma.gr

Read Next

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.