ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ορθορεξία δε μας τα λέει καλά

Ο φόβος της τροφής ή η αγάπη για το σώμα; Μπέρδεμα. Το σίγουρο είναι ότι η τούρτα γενεθλίων είναι εχθρός.

Η ορθορεξία δε μας τα λέει καλά

«Αποφάσισα να ακούσω το σώμα μου. Προσπαθούσε να μου μιλήσει για μήνες αλλά το αγνοούσα» έγραφε πριν λίγο καιρό η Καλιφορνέζα Jordan Younger, κατά κόσμον Blonde Vegan, γνωστή μπλόγκερ και συνειδητοποιημένη -τότε- ορθορεξική. «Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθώ το λαϊφστάιλ του διατροφικού συντάγματος, να σβήσω τις ταμπέλες και να κινηθώ out of the box». Μιλούσε με πάθος αλλά το φαγητό της φλέρταρε επίμονα με το μίνιμαλ. Σήμερα, έχει απαρνηθεί την αυστηρότητα στη γεύση των ορθορεξικών και έχει φύγει τρέχοντας από το κλαμπ τους. Μέχρι και το μπλογκ της μετονόμασε σε Balanced Blonde.

Η ορθορεξία (orthorexia) είναι μια διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς που μπορεί να μην είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών DSM-5, όμως μετράει πολλούς και φανατικούς θιασώτες. Προτάθηκε από τον Αμερικανό γιατρό Steven Bratman, το 1997, και αφορά την παθολογική εμμονή με την ορθότητα των τροφών, κάτι που εύκολα μπορεί να καταλήξει σε μια βαριά ανορθόδοξη συνήθεια.

Ο ορθορεξικός αποκλείει άπαξ και διαπαντός τροφές με συντηρητικά, με πολλά λιπαρά ή υδατάνθρακες, τροφές τυποποιημένες, επεξεργασμένες ή μαγειρεμένες με τρόπο ανθυγιεινό. Αυτό είναι το καλό κομμάτι της ιστορίας. Το κακό είναι ότι ενισχύοντας τη λίστα των «μοχθηρών» τροφών μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή να τρώει ένα πράσινο μαρούλι, κι αυτό εάν και εφόσον έχει «ανατραφεί» σωστά με πιάνο, γαλλικά και βιολογική καλλιέργεια.

1. Διαβάζουν -εννοείται- αναλυτικά τα συστατικά

Μπορεί να περάσουν περισσότερη ώρα μελετώντας τι ακριβώς περιέχει το φυστικοβούτυρο από ότι να το φάνε. Αν το φάνε δηλαδή, γιατί στην περίπτωση που περιέχει έστω και μια σταγόνα φοινικόλαδο (η κατάχρηση του τελευταία στην κοσμετολογία και στη μαγειρική έχει καταστρέψει δάση από φοίνικες ανά τον πλανήτη), θα το αγνοήσουν -όχι επιδεικτικά, αλλά λέγοντας ότι μερικές φορές είναι αλλεργικοί στο φιστίκι.

2. Αποφεύγουν -πάντα- την τούρτα γενεθλίων

Δεν παρεκκλίνουν ούτε για τα γενέθλια του καλύτερού τους φίλου. Ούτε για το νέο τους αμόρε. Κάθε πάρτι γενεθλίων φαντάζει στα μάτια τους σαν ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στη λευκή ζάχαρη και στο επεξεργασμένο αλεύρι. Κάθε cupcake χωρίς γλουτένη έχει τη δύναμη ενός φρέσκου επιχειρηματικού startup, ενώ στην περίπτωση που η τούρτα είναι του παιδιού τους, μάλλον θα είναι παραγεμισμένη με κινόα αντί για σοκολάτα.

3. Ανησυχούν πριν από κάθε ταξίδι

Στις μητροπόλεις υπάρχει σημαντικός αριθμός από ψαγμένα εστιατόρια ή πιάτα εστιατορίων με την ένδειξη «cruelty-free» στο μενού. Στην εξοχή όμως ή στην περιφέρεια η εγκληματικότητα πάνω από την κατσαρόλα ευδοκιμεί όπως στην Κουερναβάκα του Μεξικού (25,45 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους).

4. Προσηλυτίζουν

Είτε είναι ωμοφάγοι, είτε vegan σε προχωρημένο στάδιο, οι ορθορεξικοί αρέσκονται να μιλάνε, με κάθε ευκαιρία, για αυτήν τους την διατροφική/ διαστοφική παρέκκλιση και να ανεβάζουν μανιωδώς στο Facebook ποστ όπως «τρίτη μέρα που το μόνο που καταναλώνω είναι χυμοί από τον φοβερό αποχυμωτή μου και νιώθω τόσο ζωντανή! #nofilter #cleanliving.»

5. Γυμνάζονται σαν σουπεραθλητές

Δε γυμνάζονται όλοι οι ορθορεξικοί φανατικά, αλλά όσοι γυμνάζονται το κάνουν σα να γεννήθηκαν δεκαθλητές. Πράγμα που σημαίνει: σχεδόν καθημερινή προπόνηση, πολλά μικρά, έξυπνα γεύματα και μακροσκελείς συζητήσεις για την σωστή ενυδάτωση μιας και τα ισοτονικά και λοιπά αναψυκτικά είναι εντελώς ακατάλληλα για αυτούς με κακόβουλες χρωστικές ουσίες.

6. Μισούν το brunch

Οι ορθορεξικοί εμφανίζονται σε κάλεσμα για δείπνο, αφού το δείπνο έχει τελειώσει. Η μόνιμη επωδός/δικαιολογία είναι «έχω ήδη φάει». Οι κοινωνικές συσπειρώσεις γύρω από ένα τραπέζι τους αφήνουν αδιάφορους -αν δεν του γεμίζουν με τρόμο. Προτιμούν τις εισπνοές και τις εκπνοές πάνω σε ένα στρώμα γιόγκα, συνοδεία ενός ψαγμένου εμφιαλωμένου, αρτεσιανού νερού από κάποια πηγή με πολλά σύμφωνα στο όνομά της.

7. Εφαρμόζουν ψυχαναγκαστικούς κανόνες με μεγάλη χαρά

Είναι, ολίγον τι, φρικιά του κοντρόλ και η αυτοεπιβολή της πειθαρχίας τους προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Κανόνες όπως «δεν τρώω τίποτα μετά τις οκτώ το βράδυ» ή «κάθε δεύτερη Κυριακή μπορεί να φάω λίγο ψωμί από αλεύρι», οι οποίοι φτιάχτηκαν από αυτούς για αυτούς, είναι τα δικά τους θέσφατα.

8. Γίνονται ψευτοεπιστήμονες

Οι ορθορεξικοί μπορεί να διαβάζουν πολλές νουβέλες και διηγήματα, μπορεί να έχουν μια χαρά σχέση με την λογοτεχνία αλλά από αυτό το επίπεδο γνωστικής δραστηριότητας μέχρι το να ομιλούν με ύφος ειδήμονα για τα ένζυμα του συκωτιού σε κάποια τυχαία συζήτηση σε ένα μπαρ, χωράει πολύ μεταπτυχιακό στην ιατρική.

9. Κατακρίνουν τις βλαβερές συνήθειες των άλλων

Τα βράδια της Παρασκευής είναι για άραγμα στον καναπέ και παρακολούθηση των ντοκιμαντέρ γύρω από τη βιοτεχνολογία. Όχι για μπαρότσαρκες και χαλαρές συζητήσεις πάνω από μερικά κοκτέιλ.

10. Κόβουν το ένα, κόβουν το άλλο, στο τέλος τι θα μείνει;

Οι ορθορεξικοί έχουν αφαιρέσει ολόκληρες ομάδες φαγητών από το διαιτολόγιό τους. Οι μπανάνες για παράδειγμα έχουν πάρα πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη , το σιτάρι καταστρέφει κυριολεκτικά το έντερο, και ακόμη και η φυσική φρουκτόζη είναι ύποπτη. Η νευρική ορθορεξία παραμονεύει στη γωνία, δίπλα στη νευρική ανορεξία.

Read Next

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Περισσότερα από

Life

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.