ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δυνατή μνήμη: Οι 5 ευεργετικές τροφές για να εντάξεις τώρα στη διατροφή σου

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα συστατικά, μπορείς να τη βελτιώσεις

Δυνατή μνήμη: Οι 5 ευεργετικές τροφές για να εντάξεις τώρα στη διατροφή σου

Φοβάσαι ότι έχεις αρχίσει να ξεχνάς και ψάχνεις να βρεις τρόπους για να το αποτρέψεις; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια μνήμης εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο στρεσογόνος τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, τη συγκροτημένη σκέψη και τη συγκέντρωση. Βεβαίως, από αυτούς τους παράγοντες, δε μπορούμε να εξαιρέσουμε και τη διατροφή, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τη λίστα με τις πιο αποτελεσματικές τροφές που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, εάν θες να έχεις δυνατή μνήμη και να καθυστερήσεις τη γήρανση του εγκεφάλου.

1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βελτιώνει τη «δύναμη» του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και σχετίζονται με την ενίσχυση του νευροδιαβιβαστή. Βέβαια, εκτός από το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα πράσινα λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

2. Δημητριακά ολικής άλεσης

Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μία σταθερή ροή ενέργειας. Η συγκέντρωση του εγκεφάλου μας βασίζεται στην γλυκόζη που λαμβάνει ο οργανισμός. Τα δημητριακά ολικής άλεσης απελευθερώνουν σταθερά γλυκόζη στο αίμα, και σε βοηθούν να είσαι σε εγρήγορση όλη μέρα. Από την άλλοι, υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά, απελευθερώνουν πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας που σύντομα χάνονται, αφήνοντας το μυαλό να νιώθει αδύναμο.

3. Λιπαρά Ψάρια

Τα πιο αποτελεσματικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σολομού, πέστροφας, σαρδέλας και ρέγκας, όχι μόνο ενισχύουν τη βελτίωση της μνήμη σας, αλλά μπορούν και να σας προστατεύσουν από ψυχικές νόσους, όπως η άνοια.

4. Αβοκάντο, λιναρόσποροι, καρύδια και αμύγδαλα

Η κατανάλωση αβοκάντο και ξηρών καρπών είναι αρκετά ευεργετική, λόγω της ενισχυτικής δράσης που έχουν όσο αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και η περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη Ε μπορεί να επιβραδύνει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

5. Βατόμουρα, Κεράσια, Φράουλες, Παντζάρια

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών χρώματος κόκκινου, μπλε και μωβ χρώμα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση, ή την καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Αυτά τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, με αποτέλεμα να δημιουργείται μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Με πληροφορίες από το limeandlife

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.