ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αποφάσισα να κοιμάμαι 4 ώρες τη μέρα για μία εβδομάδα. Να τι άλλαξε στην καθημερινότητά μου.

Μια ιστορία για το πείραμα του «ύπνου της ιδιοφυϊας».

Αποφάσισα να κοιμάμαι 4 ώρες τη μέρα για μία εβδομάδα. Να τι άλλαξε στην καθημερινότητά μου.

Τα μεγάλα μυαλά, οι ιδιοφυϊες της τέχνης και της επιστήμης, από τον Τέσλα στον Τσώρτσιλ και από τον Ντα Βίντσι στον Νταλί, ασκούν μια ακαταμάχητη γοητεία. Τόσο μεγάλη, που οι ζωές τους αποκτούν σχεδόν το ίδιο ενδιαφέρον με την τέχνη τους. Το κοινό τους στοιχείο; Το ταλέντο και ο πολυφασικός ύπνος.

Ο ύπνος που έγινε γνωστός και ως «ο ύπνος της ιδιοφυϊας», βασίζεται σε ένα σχήμα διακεκομμένης ξεκούρασης- δύο ώρες ύπνου τη νύχτα και τέσσερα 20λεπτα στη διάρκεια της ημέρας ή 4 ώρες ύπνου και δύο 25λεπτα. Τα σχήματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόγραμμα του ατόμου, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι, εφόσον οι πιο παραγωγικές ώρες είναι οι ώρες μετά τον ύπνο, οι πολλές μικρές δόσεις ύπνου θα τις πολλαπλασιάσουν. Άρα, θεωρητικά, θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο και την απαραίτητη ενέργεια για να τον αξιοποιήσεις.

Έχοντας κουραστεί να ελπίζω σε ένα μαγικό τρικ που θα δημιουργούσε μια 25η ώρα μέσα στο 24ωρο, ώστε να προλάβω να αφιερώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου, αποφάσισα να ακολουθήσω τα χνάρια των μεγάλων διανοητών. Θα έκανα το πείραμα για μια εβδομάδα.

Την πρώτη μέρα δεν αντιλήφθηκα σχεδόν καμία διαφορά. Κοιμήθηκα λίγο μετά τη μία και ξύπνησα στις 5.30, αποφασισμένη να κοιμηθώ και ένα 25λεπτο επιστρέφοντας από τη δουλειά. Το δεύτερο σκέλος δεν έπιασε. Το άγχος να μείνω πιστή στο πρόγραμμα δε μου επέτρεψε να κοιμηθώ, και το 25λεπτο παρήλθε χωρίς ίχνος ονείρου. Ήταν απλώς μια μέρα που δεν ένιωθα ξεκούραστη.

Τη δεύτερη και την τρίτη μέρα, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Σηκωνόμουν με μεγάλη δυσκολία στις 5μιση και αναρωτιόμουν γιατί μπήκα εξ΄αρχής σε αυτή τη διαδικασία. Την τέταρτη μέρα, ένιωθα σαν να μην είμαι ο εαυτός μου. H μέρα έμοιαζε να μην έχει αρχή, μέση και τέλος και εγώ ένιωθα να επιπλέω νωθρά σε μια χλιαρή σούπα κούρασης. Δεν είχα ενέργεια να σκεφτώ και οι πιο απλές δραστηριότητες έμοιαζαν βουνό. Άρχισα να δυσπιστώ απέναντι στην περίφημη μέθοδο. Ναι, ήμουν περισσότερες ώρες ξύπνια αλλά ήμουν εξαντλημένη. Μια τρύπα στο νερό.

Την πέμπτη μέρα όμως, κάτι άρχισε να αλλάζει. Το συνειδητοποίησα το πρωί, όταν ξύπνησα λίγα λεπτά πριν το ξυπνητήρι μου. Η κούραση υπήρχε, αλλά υπήρχε και η αίσθηση ότι το σώμα άρχισε να το παίρνει απόφαση. Να προσαρμόζεται. Παράλληλα, πλέον κοιμόμουν κατευθείαν, ένα πλήρες μισάωρο μετά τη δουλειά- ο ύπνος, λες και παραμόνευε, ερχόταν με το που έκλεινα τα μάτια μου.

Τις επόμενες μέρες, άρχισα να το συνηθίζω. Δεν αιθανόμουν πια εξαντλημένη και είχα επιτέλους, λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Απολάμβανα την ηρεμία και άρχισα να τις αξιοποιώ κάνοντας νωρίτερα τις υποχρεώσεις της ημέρας. Έτσι, το μεσημέρι είχα προλάβει να βάλω τσεκ στις πιο σημαντικές δραστηριότητες της ημέρας. Προχώρησα και το βιβλίο που προσπαθούσα να διαβάσω τόσο καιρό. Η καθημερινότητα, αισθανόμουν, άρχισε να παίρνει ξανά ένα νέο ρυθμό. Μπήκα σε μια νέα κανονικότητα.

Μετά το τέλος της εβδομάδας, αποφάσισα να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο. Σιγά σιγά, ο ύπνος μου άρχισε να επανέρχεται στην προ-πειραματική κατάσταση. Και ένιωθα καλύτερα.

Συμπέρασμα. Ο πολυφασικός ύπνος δεν είναι σίγουρα μια ουτοπία. Είναι κάτι υπαρκτό, που μπορεί να κατακτηθεί, αλλά με προϋποθέσεις. Αρχικά, η μια εβδομάδα δεν αρκεί. Θα έπρεπε να μείνω πιστή στο πρόγραμμα για περίπου ένα μήνα, για να δώσω στον οργανισμό μου το περιθώριο της πλήρους προσαρμογής.

Παρ΄όλα αυτά, πρόλαβα να δω πλεονεκτήματα. Περισσότερος χρόνος μέσα στην ημέρα, περισσότερη ενέργεια το απόγευμα. Και μια αίσθηση ικανοποίησης, επίτευξης στόχων. Κατάλαβα γιατί ονομάστηκε ο «ύπνος της ιδιοφυϊας».

Ωστόσο, συνειδητοποίησα ότι η καθημερινότητά μου άλλαξε δραστικά- το πρόγραμμά μου περιστρεφόταν γύρω από τον ύπνο και τη διατήρηση του προγράμματος. Έτρωγα ελαφριά, απέφευγα το αλκοόλ, είπα όχι σε φιλικές βραδινές εξόδους. Ένιωθα λίγο σαν να έκανα πρωταθλητισμό.

Ο πολυφασικός ύπνος δεν είναι για όλους. Εκτός από τον παράγοντα της συνήθειας, απαιτεί συγκεκριμένες αντοχές και αποφασιστικότητα. Κυρίως, όμως απαιτεί ωριμότητα- να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους θέλεις να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία. Κοινώς, αν δεν υπάρχει λόγος, δε χρειάζεται να στερηθείς το κλασικό 6ωρο ή 7ωρο ύπνου. Όλα τα άλλα, θα έρθουν στην πορεία.

Δείτε το βίντεο.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.