ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Απλά tips για να κοιμόμαστε καλύτερα

Ο ύπνος ζητά την προσοχή μας. Πώς αλλιώς θα διατηρήσουμε το μυαλό και το δέρμα μας φρέσκα; 

Απλά tips για να κοιμόμαστε καλύτερα

Αγαπώ τον ύπνο. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είναι το αγαπημένο μου κομμάτι της καθημερινότητας, μετά τον καφέ. Προσπαθώ να κοιμάμαι καθημερινά συγκεκριμένο αριθμό ωρών και είμαι ικανός να ακυρώσω ακόμα και ένα βράδυ με φίλους και καλή παρέα, ειδικά αν το επόμενο πρωί θα έχω πολλή δουλειά, προκειμένου να μην χάσω πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης.

Οι επιστήμονες λένε πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας κοιμόμαστε. Παράξενο αν σκεφτείς πως συχνά νιώθουμε κουρασμένοι. Αυτή η αίσθηση κόπωσης οφείλεται συχνά σε κακές επιλογές που κάνουμε πριν κοιμηθούμε. Όλα παίζουν τον ρόλο τους στην ξεκούραση μας. Το βραδινό γεύμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η θερμοκρασία του δωματίου και πολλά άλλα.

Ο ύπνος ζητά την προσοχή μας και είναι λογικό. Πως αλλιώς θα διατηρήσουμε το μυαλό και το δέρμα μας φρέσκα;

Απλά tips για να κοιμόμαστε καλύτερα

To δωμάτιο: Σε όλα τα σπίτια που έχω ζήσει έχω δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωση του υπνοδωματίου. Τα χρώματα στους τοίχους, για παράδειγμα ένα ζεστό και ρομαντικό κόκκινο, το κρεβάτι/στρώμα/σεντόνια, που μπορεί να σου κοστίσουν κάτι παραπάνω αλλά δεν θα το μετανιώσεις, τα αρωματικά χώρου ή τα κεριά και ό,τι άλλο μπορεί να είναι αυτό που θα αναδείξει τον ύπνο στην πιο μαγική στιγμή της ημέρας. Η στιγμή που κατεβάζεις κουρτίνες και διώχνεις την ένταση και την πίεση της καθημερινότητας. Ο χώρος πρέπει να οργανωθεί στρατηγικά, και με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια ώστε ο ύπνος να αποκτήσει διάσταση τελετουργικού.

Το κινητό: Ζούμε σε αυτή την μαγική στιγμή που η πληροφορία και η επικοινωνία δεν σταματούν ποτέ. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει έως και εξουθενωτικό. Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τις μεγάλες ποσότητες πληροφορίας και κουράζεται παραπάνω από όσο είναι προγραμματισμένος. Καταλαβαίνω πως θες να δεις τα τελευταία updates των φίλων σου στα social media αλλά και το επόμενο πρωί εκεί θα είναι. Άσε το κινητό μακριά από το κρεβάτι. Διάβασε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο για να χαλαρώσεις ή οργάνωσε τις σκέψεις στο μυαλό σου. Ακόμα καλύτερα πάρε μια αγκαλιά τον αγαπημένο σου και πείτε για την ημέρα σας.

Tea It Up: Στην αγορά κυκλοφορούν άπειρες ποικιλίες τσαγιού που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τον ύπνο (χαλαρωτικά, αντιστρεσογόνα κτλ). Ψάξε μέχρι να βρεις αυτό που σου αρέσει σε γεύση και που σε χαλαρώνει και πιες μια κούπα πριν ξαπλώσεις. Τίποτα καλύτερο από κάτι που ζεσταίνει την κοιλίτσα σου πριν τον ύπνο.

Πρόγραμμα: Όλοι έχουμε το δική μας ρουτίνα στον ύπνο. Τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ξεκούραστοι, συγκεκριμένες ώρες που νυστάζουμε κτλ. Ο οργανισμός μας έχει μνήμη και θα εκτιμήσει το πρόγραμμα που θα τον βάλεις. Στόχος είναι να βρεις το ρυθμό που ταιριάζει αντικειμενικά στο πρόγραμμα σου και ταυτόχρονα στις ανάγκες που έχεις για ξεκούραση. Προσωπικά, κοιμάμαι κάθε βράδυ το αργότερο στη 1 και ξυπνάω στις 8. Έχω συνηθίσει και κάθε πρωί νιώθω ξεκούραστός - ενώ πολλές φορές ξυπνάω χωρίς καν να χτυπήσει το ξυπνητήρι.

Tέλος, απέφυγε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά τις καθημερινές, περιόρισε το junk food όσο μπορείς και μην καπνίζεις ποτέ στο υπνοδωμάτιο. Και κάπου εδώ να σου πω, πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βάλεις μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο σου. Μπορεί να νομίζεις πως σε νανουρίζει, ενώ απλώς σε εξουθενώνει και δεν αφήνει τον εγκέφαλο σου να ηρεμήσει.

Εσείς τι συνήθειες έχετε σε ότι αφορά τον ύπνο; Ποια tips θα μπορούσατε να μας προτείνετε;

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.