ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αγάπη ή πάθος; Η επιστήμη μάς βοηθά να τα ξεχωρίσουμε

Καμιά φορά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν με τον σύντροφό μας υπάρχει αγάπη ή απλώς σεξουαλική επιθυμία. Μια ψυχίατρος, όμως, μας εξηγεί πώς να βρούμε την απάντηση

Αγάπη ή πάθος; Η επιστήμη μάς βοηθά να τα ξεχωρίσουμε

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πάθος οδηγεί στην αγάπη. Στην πραγματικότητα, όμως, οδηγεί σε μια βραδιά καλού σεξ. Και όσο για το θέμα «σχέση»; Δεν μπορούμε να πουμε ότι δύο άνθρωποι έχουν δεσμό, αν δεν κοιμηθούν αρκετές νύχτες μαζί χωρίς να έχουν - απαραίτητα - σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Judith Orloff, «ο καθαρός πόθος βασίζεται μόνο στη φυσική έλξη και τη φαντασία και συνήθως εξαφανίζεται όταν ο πραγματικός εαυτός του άλλου αποκαλύπτεται». Η φράση-κλειδί εδώ, λοιπόν, είναι «πραγματικός εαυτός», ο οποίος εμφανίζεται μόνο έπειτα από μερικούς μήνες σχέσης. Και αν αυτόν τον αποδεχτούμε, τότε ακολουθεί η αγάπη.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό που έχουμε με κάποιον είναι αληθινό ή απλώς ένας ... οργασμός μακριά από ένα αναπάντητο μήνυμα; Πότε το πάθος μετατρέπεται σε αγάπη; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν έχουμε αυξημένη λίμπιντο ή πεταλούδες στο στομάχι;

Στην αγάπη, ενδιαφερόμαστε για τον άλλον. Στο πάθος, αισθανόμαστε ... σα να έχουμε πάρει ναρκωτικά!

Το συναίσθημα ότι «πετάμε» είναι αποτέλεσμα καλού, συνεχόμενου σεξ και όχι αυτού που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν έχουμε βρει το έτερόν μας ήμισυ. Το «Psycology Today» αναφέρει ότι το πάθος ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιβράβευση και την κινητοποίηση, ενώ η αγάπη περιοχές που σχετίζονται με το ενδιαφέρον και την κατανόηση. Συνεπώς, ξέρουμε ότι αγαπάμε κάποιον όταν ενδιαφερόμαστε για εκείνον το ίδιο ή και περισσότερο από όσο για τον εαυτό μας.

Στην αγάπη, δεχόμαστε την πραγματικότητα του συντρόφου μας. Στο πάθος, μας αρέσει η εικόνα που έχουμε από αυτόν.

Θυμάστε, στα αρχικά στάδια, πώς σκεφτόσασταν τον σύντροφό σας όταν π.χ. ήσασταν στη δουλειά; Σας ερχόταν στο μυαλό η εικόνα των δυο σας στο κρεβάτι, σε ραντεβού και σε σημαντικές στιγμές της ζωής. Όπως και το πρώτο βλέμμα, οι πρώτες διακοπές, το πρώτο φιλί. Όταν, λοιπόν, έρθει ο καιρός που ξυπνάμε από αυτή την ονειροπόληση και ακόμα θέλουμε να ξαπλώσουμε δίπλα του, έχουμε περάσει στο κεφάλαιο «αγάπη».

Στην αγάπη, θέλουμε να κάνουμε σεξ με τον άλλον όταν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά. Στο πάθος, κάνουμε σεξ κάθε φορά που συναντιόμαστε.

Όταν η γνωριμία έχει κρατήσει πολύ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σεξουαλική ζωή μας και η οικειότητα να βρίσκονται σε αντίστροφη σχέση – με άλλα λόγια, όσο η οικειότητα αυξάνεται, το σεξ να μειώνεται. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνει κάποιος σε μια σχέση εκτός από σεξ. Όπως το να γνωριστεί με το σύντροφό του καλύτερα, να μοιραστεί περισσότερες εμπειρίες, ακόμα και να απολαύσει έναν όμορφο ύπνο χωρίς σεξουαλική επαφή.

Στην αγάπη, δεν μπορούμε να δουμε το πρόσωπο του συντρόφου μας. Στο πάθος, το λατρεύουμε.

Όταν αγαπάς κάποιον, είναι δύσκολο να τον δεις πραγματικά. Τουλάχιστον, όχι με τον τρόπο με τον οποίο τον βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος. Εστιάζεις στην ουσία του, κάθε κομμάτι της ύπαρξής του, καθώς και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του που δεν φαίνονται στην εμφάνιση και, γι' αυτό, αδυνατούν να κατανοήσουν οι άλλοι. Η φυσική ομορφιά που μας προσέλκυσε στην αρχή δεν είναι πλέον τόσο σημαντική. Ακόμα και αν ο άλλος μάς ελκύει ακόμα, αυτή η έλξη έχει αλλάξει. Δεν ενδιαφερόμαστε για μια τέλεια εμφάνιση, αλλά περισσότερο για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Στην αγάπη, θέλουμε να ξέρουμε τα πάντα για τον άλλον. Στο πάθος, δεν μιλάμε μαζί του για τίποτα σημαντικό.

Στην αρχή, το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μιλάμε με τον σύντροφό μας όλη μέρα. Π.χ. να ανταλλάσσουμε μηνύματα στο chat για το τι κάνουμε τώρα, τι θα κάνουμε το βράδυ ή τι φάγαμε για δείπνο. Ουσιαστικά, όμως, για τίποτα σημαντικό. Στην πραγματική σχέση, συνομιλούμε με κάποιο σκοπό. Ό,τι λέμε έχει νόημα και δεν είναι πια μια επιφανειακή συνομιλία. Περιλαμβάνει αυτά που χρειάζεται να ξέρει για εμάς.

Στην αγάπη, θέλουμε να είμαστε μαζί όλη την ώρα. Στο πάθος, το ίδιο, αλλά για διαφορετικό λόγο.

Είτε είναι ο σύντροφος των ονείρων μας είτε όχι, θέλουμε να είμαστε συνέχεια μαζί. Όταν πρόκειται για πάθος, μας κινητοποιούν οι ορμόνες. Όταν πρόκειται για αγάπη, είναι μια διαφορετική τύπου «φλόγα». Σε οποιοδήποτε στάδιο και να βρισκόμαστε, λοιπόν, νιώθουμε ενθουσιασμό για να ξαναδούμε τον άλλον, είτε για όσο κρατήσει, είτε γιατί θέλουμε να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας μαζί του.

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.