ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που επιστρέφουμε πάντα στα ίδια κιλά

Και τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις.

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που επιστρέφουμε πάντα στα ίδια κιλά

Αν έχεις κάνει έστω και μία φορά στη ζωή σου δίαιτα ή διατροφή, τότε θα γνωρίζεις ότι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας απώλειας κιλών δεν είναι η ίδια η απώλεια, αλλά η διατήρηση του νέου βάρους.

Ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχεις επίσης παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο το σώμα σου επιστρέφει πάντα. Υπάρχει δηλαδή ένας «μέσος όρος» του βάρους, μια σταθερά που σε χαρακτηρίζει και αυτό είναι απόλυτα φυσικό και συνηθισμένο.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν κάνεις δίαιτα, ο μεταβολισμός «ρίχνει ρυθμούς» και έχεις ελαφρώς λιγότερη ενέργεια, ενώ όταν αρχίζεις να τρως ξανά μεγαλύτερες ποσότητες, ο μεταβολισμός γίνεται γρηγορότερος, ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια και σύντομα επιστρέφεις στο συνηθισμένο βάρος σου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι αμετάκλητο. Αρκεί να γνωρίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος σου ώστε να τους ρυθμίζεις ανάλογα (στο βαθμό που μπορείς). Ποιοι είναι αυτοί;

Γενετικά χαρακτηριστικά

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχεις το ίδιο βάρος με τους γονείς σου, για παράδειγμα, αλλα ορισμένα στοιχεία όπως η σωματοδομή και ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός σου αποθηκεύει το λίπος είναι ζήτημα γονιδίων. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά σίγουρα μπορείς να ρυθμίσεις τους άλλους παράγοντες ώστε να αποκτήσεις την εικόνα που θέλεις. Μην απογοητεύεσαι.

Ορμόνες

Οι ορμόνες επηρεάζουν το βάρος σου με δύο τρόπους: αλλάζουν το πώς το σώμα συσσωρεύει το λίπος, καθώς και πόσο συχνά αισθάνεσαι να πεινάς. Οι ορμόνες της λεπτίνης δίνουν το μήνυμα ότι έχουμε χορτάσει, ενώ η γκρελίνη δίνει το μήνυμα ότι πεινάμε. Ο τρόπος να τις εξισορροπήσεις είναι απλώς να φροντίζεις τον εαυτό σου: να κοιμάσαι αρκετές ώρες, να κάνεις υγιεινή διατροφή, να αθλείσαι και να αποφεύγεις το υπερβολικό άγχος.

Διατροφή

Ο πιο προφανής παράγοντας. Δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, ότι το σώμα έχει ανάγκη να πάρει από την τροφή όση ενέργεια ξοδεύει. Αυτή η ισορροπία πρέπει να διατηρείται- το να τρως λίγο και να αθλείσαι πολύ δε θα σου δώσει μακροπρόθεσμη λύση ούτε κάνει καλό στο σώμα σου. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεις τις δίαιτες-αστραπή, αφού αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στο σταθερό σου βάρος. Αντίθετα, αναπροσάρμοσε τη διατροφή και τη δραστηριότητά σου ώστε να πετύχεις μια νέα ισορροπία, στοχεύοντας στην απώλεια 5% με 10% του βάρους σου. Προσπάθησε να σταθεροποιήσεις αυτό το βάρος για μερικούς μήνες και στη συνέχεια, δοκίμασε να το ελαττώσεις παραπάνω.

Γυμναστική

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, οφείλεις να αθλείσαι. Ο καλύτερος τρόπος να στοχεύσεις στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με τη γυμναστική σου, είναι να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Οι μύες είναι μεταβολικά ενεργοί ιστοί που επιτρέπουν στο σώμα μας να συνεχίσει να καίει θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε. Επομένως, στην επόμενη επίσκεψή σου στο γυμναστήριο, καλύτερα να εστιάσεις στα βάρη και τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλοι κατάλληλοι τρόποι άθλησης για ενδυνάμωση μυών είναι το πιλάτες και το μποξ.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.