ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Mία δημοσιογράφος εξηγεί γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να παίξεις κι εσύ το TenYearsChallenge

Η θεωρία γύρω από το γιατί το πιο hot παιχνίδι που τρέχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο δεν είναι τόσο αθώο όσο φανταζόμαστε.

Mία δημοσιογράφος εξηγεί γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να παίξεις κι εσύ το TenYearsChallenge

Αν μπαίνεις κι εσύ τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις παρατηρήσει την μανία που έχει πιάσει τη μεγαλύτερη μερίδα των χρηστών με ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι που φέρει την ονομασία "TenYearsChallenge" και σου ζητάει στην ουσία να κάνεις κάτι πραγματικά απλό. Να βρεις μία φωτογραφία του εαυτού σου δέκα χρόνια πριν, δηλαδή το 2009, και να την βάλεις δίπλα σε μία τωρινή, σε μία προσπάθεια να συγκρίνεις δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες, τον παλιό με τον νέο, αλλαγμένο εαυτό σου. Δεν ακούγεται σαν κάτι περίεργο ή ύποπτο, έτσι δεν είναι; Μοιάζει περισσότερο με μία ιδέα βασισμένη στην αδιαπραγμάτευτη εσωτερική ανάγκη του κάθε ανθρώπου να τραβάει πάνω του προσοχή. Μία δόση αυτοαναφορικότητας, σχετικά με το πώς έμοιαζε το υπέροχο εγώ μας κάποτε σίγουρα δνε μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Η δημοσιογράφς Kate O'Neill του αμερικανικού Wired, στάθηκε πάντως εξ'αρχής με καχυποψία απέναντι στη νέο τρελά που έχει κατακλύσει το Facebook, το Twitter και το Instagram. Αρνούμενη με συμμετέχει στο παιχνίδι πόσταρε στο Twitter το παρακάτω tweet:

Mία δημοσιογράφος εξηγεί γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο να παίξεις κι εσύ το TenYearsChallenge

Προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όσους εξ'αρχής κατάλαβαν ότι αυτό που υπονοεί είναι πως το 10YearsChallenge μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων αποφασίζουν να το παίξουν.

Προκειμένου να εξηγήσει τη θέση της η O'Neill δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο μέσα από το οποίο αναλύει με επιχειρήματα την θεωρία της γύρω από τους λόγους για τους οποίους το φρέσκο, χαριτωμένο παιχνιδάκι των social media ίσως να μην είναι και τόσο αθώο όσο φαντάζει με μία πρώτη, επιπόλαιη ματιά.

Συγκεκριμένα η O'Neill αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι το Facebook γενικά και ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ ειδικά, αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πώς αυτό το απλό παιχνίδι έγινε viral μέσα σε χρόνο μηδέν, ένας νοήμων άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί της επιφυλάξης του.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μία διαδικασία σαν αυτή οδηγεί άμεσα το γιγάντιο σύστημα του ίντερνετ στο να είναι πιο εύκολα σε θέση να δημιουργήσει ένα τεράσιο, κολοσσιαίο αρχείο «ταυτοποίσης προσώπων" το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για λόγους και με τρόπους που δεν είναι προς όφελος του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Πολλοί σπεύδουν να απαντήσουν σε αυτή τη θεωρία πως ένας κολοσσός όπως το Facebook δεν έχει ανάγκη από τέτοιες διαδικασίες προκειμένου να μας φακελώσει καθώς έχει ήδη τις φωτογραφίες μας διαθέσιμες σε κάθε προφίλ.

Καθώς όμως τα χρόνια περνούν και τα πρόσωπα αλλάζουν γίνεται πολύ πιο σύνθετο για κάποιον να μπορέσει να ταυτοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια τη σημερινή μορφή κάποιου με μία παλιά profile picture του 2010. Eπιπλέον, όπως γράφει η O'Neill, οι άνθρωποι που βάζουν στο προφίλ τους εικόνες από κατοικίδια ή από αγαπημένα αντικείμενα αντί για τις δικές τους φωτογραφίες δεν είναι καθόλου λίγοι. Και τότε είναι που το πράγμα περιπλέκεται και η ανάγκη για έναν νέο τρόπο «ταυτοποίησης προσώπων» και κατ'επέκταση προσωπικών δεδομένων μοιάζει πια αναγκαία από ποτέ.

Η δημοσιογράφος του Wired έχει ένα ακόμα πειστικό επιχείρημα σχετικά με το γιατί το TenYearsChallenge πιθανότατα έχει τοποθετηθεί στη ζωές μας προκειμένου να βοηθήσει το διαδίκτυο να μας κατηγοριοποιήσει καλύτερα: όταν ανεβάζουμε μία φωτογραφία στο ίντερνετ αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει τραβηχτεί την ημερομηνία, ούτε καν το έτος, κατά το οποίο έχει ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που δημιουργεί ακόμα ένα πρόβλημα στην ταυτοποίηση προσώπων. Μήπως το TenYearsChallenge είναι εδώ για να το λύσει;

Σε κάθε περίπτωση η O'Neill ξεκαθαρίζει πως το να επιθυμεί κάποιος να δημιουργήσει με νόμιμο ή παράνομο τρόπο μία μεγάλη βάση δεδομένων που θα είναι σε θέση να ταυτοποιήσει με ταχύτητα φωτός τον κάθε ένα από εμάς μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ της κοινωνίας. Συνήθως, τέτοιοι μηχανισμοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμοι σε περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών που λείπουν χρόνια από τα σπίτια τους και η σημερινή τους εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ήταν την ημέρα που εξαφανίστηκαν. Το να συλλέγεις φωτογραφίες πολιτών με σκοπό να τελειοποιήσεις την δημιουργία ενός προγράμματος που θα είναι σε θέση να εντοπίσει ανθρώπους που αγνοούνται για χρόνια από τις οικογένειες τους μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και πολύτιμοι. Είναι όμως αυτό το πραγματικό ζητούμενο;

H κατασκευή ενός πανέξυπνου και ανίκητου αλγόριθμου που θα είναι σε θέση να αναγνώρισει τον οποιοδήποτε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια δεν είναι εδώ μόνο για να λύσει προβλήματα αλλά και για να ξεκινήσει μία ολόκληρη νέα συζήτηση γύρω από την σημασία των προσωπικών δεδομένων και κατά πόσο είναι πολιτικά ορθό κάθε κρατικός μηχανισμός του πλανήτη να είναι ικανός να ταυτοποιήσει τον κάθε ένα από εμάς άνα πάσα στιγμή.

Το Amazon είχε αρχίσει πριν κάποιο καιρό να πουλάει έναν αντίστοιχο αλγόριθμο σε κεντρικό αστυνομικά τμήματα της Αμερικής με το Σωματείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να απαιτεί από την εταιρία να το καταργήσει και να διακόψει κάθε διακίνηση του προς κάθε κατεύθυνση.

Εν κατά κλείδι, η O'Neill υποστηρίζει πως θα έπρεπε να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα πριν αποφασίσουμε να καταθέσουμε κι εμείς τη νέα εικόνα του εαυτού μας πλαϊ στην παλιά, όχι μόνο από φόβο μήπως μας «φακελώσουν», αλλά περισσότερο στην προσπάθεια μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε έναν κόσμο όπου η ιδιωτικότητα του καθένας θα παραμείνει ακέραιη και άθικτη παρά την παντοκρατορία της τεχνολογίας.

Ένα παλαιότερο βίντεο σχετικά με τους λόγους που το Facebook ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα προσωπικά μας δεδομένα.

Με πληροφορίες από το Wired.

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.