ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 19χρονης Saba που γλίτωσε το θάνατο και είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί υπέρ των γυναικών-θυμάτων στις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Ο πατέρας της Saba Qaiser έβαλε το χέρι του στο Κοράνι και ορκίστηκε ότι δεν θα την έβλαπτε αν επέστρεφε στο σπίτι, όπου θα την υποδεχόταν ο σύζυγός της.

Η 19χρονη είχε ήδη δραπετεύσει, αλλά διστακτικά συμφώνησε, καθώς τον εμπιστεύθηκε. Όμως, εκείνος μαζί με τον θείο της, την πήγαν στις όχθες του ποταμού, την χτύπησαν και της έβαλαν ένα πιστόλι στο μέτωπο.

Η κοπέλα κούνησε το κεφάλι της την τελευταία στιγμή και η σφαίρα «έσκαψε» το πρόσωπό της από το μάτι ως στα χείλη, αφήνοντάς την αναίσθητη. Οι δύο άνδρες στρίμωξαν το σώμα της μέσα σε μια σακούλα, το πέταξαν στο ποτάμι και έφυγαν, ικανοποιημένοι που είχαν αποκαταστήσει το «καλό όνομα» της οικογένειας.

Όμως, ευτυχώς η Saba δεν κατέληξε ένα από τα χιλιάδες ξεχασμένα θύματα των φόνων τιμής στο Πακιστάν. Συνήλθε μέσα στο νερό, έσυρε το σώμα της ως την ακτή και σώθηκε.

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Η ιστορία της συγκεκριμένης κοπέλας, λοιπόν, είναι το θέμα του νέου, υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «A Girl In the River: The Price of Forgiveness» («Ένα Κορίτσι στο Ποτάμι: Το τίμημα της συγχώρεσης»). Και είτε τελικά αυτό το κερδίσει είτε όχι, η σημασία του είναι μεγάλη, εφόσον η προβολή του έχει ήδη οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου συζήτηση για τους φόνους τιμής στις συντηρητικές πατριαρχικές μουσουλμανικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Nawaz Sharif υποσχέθηκε στη δημιουργό της ταινίας, Sharmeen Obaid-Chinoy, να απαλλάξει το Πακιστάν από αυτή την πρακτική, ετοιμάζοντας ένα νόμο που θα σταματήσει την μέχρι τώρα προστασία των δραστών. Μάλιστα, στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα.

Η δημιουργός, από την άλλη πλευρά, τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ της άνοιξε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Για πολλά χρόνια, ο φόνος τιμής δεν αποτελούσε έγκλημα στο Πακιστάν και οι ένοχοι δεν τιμωρούνταν. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι δεν τον θεωρούσαν ψυχρό έγκλημα, όπως πραγματικά είναι, αλλά ζήτημα θρησκείας ή παράδοσης».

Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι πραγματοποιούνται τουλάχιστον 1.000 τέτοιοι φόνοι ετησίως (περίπου τρεις την ημέρα δηλαδή), αλλά ορισμένοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Εξάλλου, χιλιάδες ακόμη γίνονται στις μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας και της Βόρειας Αμερικής.

Οι κοπέλες δολοφονούνται από άνδρες συγγενείς τους, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την τιμή της οικογένειας σε περίπτωση που ένα κορίτσι αρνείται να δεχτεί έναν κανονισμένο αρραβώνα, έχει μια σχέση που δεν εγκρίνεται κοινωνικά, κάνει σεξ εκτός γάμου, ντύνεται «ακατάλληλα» ή έχει πέσει θύμα βιασμού.

Σύμφωνα με την ισχύοντα νόμο στο Πακιστάν, η οικογένεια της κοπέλας μπορεί να συγχωρήσει το δράστη και αυτός να μην υποστεί συνέπειες για την πράξη του. Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας απέφευγαν για πολλά χρόνια να θίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να μην προκαλέσουν ξεσηκωμό των πιστών, παρόλο που το Κοράνι δεν δικαιολογεί τη συγκεκριμένη πρακτική.

Το «έγκλημα» της Saba στα μάτια των συγγενών της ήταν ότι απέδρασε από το γάμο που εκείνοι της είχαν κανονίσει να κάνει με έναν εργάτη εργοστασίου από φτωχότερη κοινωνική τάξη.

Η 37χρονη δημιουργός της ταινίας, όπως περιέγραψε, ήθελε να αφηγηθεί την ιστορία μιας κοπέλας που επέζησε από μια τέτοια ιστορία, ώστε να ακουστεί η φωνή του θύματος. Και όταν διάβασε για την περίπτωση της Saba στις εφημερίδες, πήγε κατευθείαν και τη συνάντησε στο νοσοκομείο. Η ίδια συμφώνησε αμέσως να πει όσα συνέβησαν και τα γυρίσματα ξεκίνησαν. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί κατά της συγχώρεσης σε φόνους τιμής και υπέρ της αυστηρής τιμωρίας του πατέρα και του θείου της. «Θα πολεμήσω για αυτό που έγινε. Δεν θα το συγχωρέσω», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας της, έχοντας συλληφθεί και βρεθεί στη φυλακή, δεν δείχνει να έχει τύψεις: «Ό,τι κάναμε, ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Η Saba έβλαψε την τιμή μας. Και για αυτό, είμαι πρόθυμος να περάσω τη ζωή μου μέσα στη φυλακή»

Η ταινία θα γυριστεί ως συμπαραγωγή με τη Tina Brown, στέλεχος των βρετανικών media και υπεύθυνη της λειτουργίας του οργανισμού Women In The World, και της Sheila Nevins, επικεφαλής των ντοκιμαντέρ του HBO. Η Obaid-Chinoy, στο μεταξύ, έχει κερδίσει το μοναδικό Όσκαρ του Πακιστάν το 2012 για το «Saving face», ένα ντοκιμαντέρ για τα θύματα επιθέσεων με οξύ.

«Αν η καινούρια μου ταινία χρησιμεύσει ως εργαλείο κατά των φόνων τιμής, θα θεωρήσω ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου ως δημιουργός», καταλήγει.

Read Next

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

Περισσότερα από

Stories

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.