ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υπάλληλοι σε εργοστάσιο των Zara απολύθηκαν μαζικά επειδή ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας

«Μας φέρονται σαν ζώα. Δουλεύουμε 10 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα και βγάζουμε 3 ευρώ μεροκάματο».

Υπάλληλοι σε εργοστάσιο των Zara απολύθηκαν μαζικά επειδή ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν σε δύο εργαστάσια που κατασκευάζουν ρούχα των Zara και των Primark, απολύθηκαν μαζικά μόλις λίγες ημέρες μετά την δημιουργία μίας ένωσης εργατών που είχε σαν σκοπό να ζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους δηλώνουν πως η διοίκηση, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την δημιουργία της ένωσης, απέλυσε περισσότερους από 100 εργαζόμενους, κυρίως μέλη συνδικάτων και υποστηρικτές τους. Κατηγορούν επίσης τη διοίκηση πως μετέφερε 200 μη συνδικαλιστές εργαζόμενους από διαφορετικό εργοστάσιο για να τους αντικαταστήσει, τέσσερις ημέρες μετά τις απολύσεις. Στο εργοστάσιο Rui-Ning, επιπλέον 298 μέλη της ένωσης απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020.

Όσο για την δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με τους λόγους των απολύσεων αυτές σχετίζονται με τον κορονοϊό.

«Οι απολύσεις ήρθαν με πρόσχημα την πανδημία. Το εργοστάσιο απέλυσε τα περισσότερα μέλη της ένωσης. Ανάμεσά τους και εμένα», δήλωσε ο Kyaw Thu Zaw, εργαζόμενος στο εργοστάσιο και πρόεδρος της ένωσης. «Χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της δυσκολίας στη μεταφορά προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία δυσκολία καθώς το εργοστάσιο μετέφερε ένα μεγάλο μέρος προϊόντων στις χώρες προορισμού στις 12 Μαΐου».

Επίσης τόνισε ότι οι κανονικές βάρδιες αποτελούνταν από 10ωρες εργάσιμες ημέρες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να αναμένεται να κάνουν τακτικά υπερωρίες ώστε να βγάλουν αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κερδίζουν περίπου 3 δολάρια την ημέρα. «Η Inditex πρέπει να επιβάλλει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου κατασκευάζουν τα ρούχα της. Κάνουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την ισότητα και τη βιωσιμότητα, αλλά εδώ υποφέρουμε», πρόσθεσε ο Kyaw Thu Zaw.

Οι απολυθέντες εργάτες έστειλαν μια επιστολή στον ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega, τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, πολλοί εργάτες σαν κι εμάς συνέχισαν να φτιάχνουν τα ρούχα σας, ακόμη και όταν η διοίκηση του εργοστασίου αρχικά απέτυχε να μας δώσει μέτρα ασφαλείας, όπως μάσκες προσώπου και κοινωνικές αποστάσεις ως τρόπο προστασίας. Τώρα, η διοίκηση εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια κρίση ως ευκαιρία να καταστρέψει τα συνδικάτά μας, απολύοντας μαζικά τα μέλη των συνδικάτων», έγραψαν στον Ortega οι εργαζόμενοι σε δύο εργοστάσια ένδυσης στη Μιανμάρ.

«Οι επόπτες φωνάζουν και χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα και μας συμπεριφέρονται ως ζώα», δήλωσε ο Thuzar Htwe, ένας από τους απολυμένους εργάτες που ηγήθηκαν της ένωσης. Εξήγησε ότι οι υγειονομικές συνθήκες στο εργοστάσιο είναι κακές, συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, περιγράφοντας τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.